Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αποκαλύπτονται από τις θέσεις και τη στάση τους

Οι πιέσεις και οι απειλές της κυβέρνησης προς τα ΑΕΙ προκειμένου, εφαρμόζοντας το νόμο - πλαίσιο, να καταθέσουν τα τετραετή επιχειρησιακά τους σχέδια μέχρι το τέλος του μήνα (το πολύ με μια βδομάδα παράταση), αλλά και οι επικείμενες πρυτανικές και προεδρικές εκλογές στα ιδρύματα, προκαλούν «αντιδράσεις» αποκαλυπτικές για το ρόλο της κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δύναμης που δρα και στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ξεκάθαρα υπέρ των αναδιαρθρώσεων

Ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης επανέλαβε χτες ότι προκειμένου να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις πρέπει «η κάθε πλευρά να αναλάβει την ευθύνη που της αντιστοιχεί. Και όταν λέω η κάθε πλευρά, εννοώ και οι πρυτανικές αρχές και η ακαδημαϊκή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα και οι παρατάξεις», διαμήνυσε ο υπουργός.

Η απρόσκοπτη εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων είναι το κύριο μέλημα και του ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και η εκπρόσωπός του για θέματα Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, εγκαλεί την κυβέρνηση για «αδυναμία» να διαχειριστεί τα προβλήματα των ΑΕΙ και για το ότι «επαναλαμβάνει τους λανθασμένους χειρισμούς, που δυναμιτίζουν την ηρεμία, αλλά και την ανάγκη συναινέσεων στα Πανεπιστήμια». Ξεκαθαρίζει δε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του νόμου - πλαισίου και στο σημείο που αφορά την εκλογή πρυτάνεων/ προέδρων και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση: «Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσπάθεια για ανατροπή με βίαιο τρόπο της εκλογικής διαδικασίας».

Προκειμένου όμως να πέφτει άπλετη ...στάχτη στα μάτια των φοιτητών, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στους φοιτητές (ΠΑΣΠ) κρατάει διαφορετική στάση ανάλογα την περίσταση. Ετσι, στο Πολυτεχνείο Κρήτης δήλωσε ότι θα απέχει από τις εκλογές, ενώ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει ήδη επιλέξει ποιο πρυτανικό σχήμα θα στηρίξει, συμμετέχοντας δηλαδή και νομιμοποιώντας έτσι το νόμο - πλαίσιο και τις αναδιαρθρώσεις που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι νέες πρυτανικές αρχές.

Αποθέωση του οπορτουνισμού

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ, με ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του, κάνει λόγο για «προφανή εκβιασμό» και «εκδήλωση "τσαμπουκά"» του υπουργού Παιδείας, αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης και τον τετραετή οικονομικό προγραμματισμό των ιδρυμάτων.

Βέβαια, στις θέσεις του για τα ΑΕΙ (που κατέθεσε με τη μορφή τροπολογιών στη Βουλή όταν συζητιόταν ο νόμος - πλαίσιο), ο ΣΥΝ δε διαφώνησε με τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα ως προς την ουσία τους, δηλαδή ως προς τη δυνατότητα να λειτουργούν τα ιδρύματα σαν επιχειρήσεις και να συναλλάσσονται με τις επιχειρήσεις. Διαφώνησε μόνο στο γεγονός ότι τα τετραετή σχέδια θα συναποφασίζονται από το ΥΠΕΠΘ, θεωρώντας ότι έτσι «κρατικοποιούνται» τα ΑΕΙ και θίγεται η αυτοτέλειά τους! Ο ΣΥΝ πρότεινε τετραετή σχέδια που θα ελέγχονται από το ΥΠΕΠΘ μόνο ως προς τη νομιμότητά τους, αλλά θα περιλαμβάνουν σχεδιασμό για την «αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ» και «προγραμματισμό της χρηματοδότησης από άλλες πηγές, εκτός του κρατικού προϋπολογισμού»... Πλήρης συμφωνία δηλαδή, με την ιδιωτική χρηματοδότηση και την ανταποδοτική λειτουργία των ΑΕΙ!

Αντίστοιχα στις πάγιες θέσεις του ΣΥΝ, περιλαμβάνεται η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών για τα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων, όπως ορίζει ο νόμος - πλαίσιο. Επίσημα μέχρι τώρα το κόμμα δεν έχει πει τι στάση θα κρατήσει στις επικείμενες πρυτανικές/προεδρικές εκλογές. Οι δυνάμεις του στην ΠΟΣΔΕΠ (μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ) έριξαν το μπαλάκι στους φοιτητές, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο αλλού να συμμετέχουν οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ στις εκλογές και τη «διαχείριση» του νόμου - πλαισίου κι αλλού να... σηκώσουν τη σημαία της δήθεν αντίστασης με τις πλάτες των φοιτητών.

Οι φοιτητές της ΕΑΑΚ (συμμετέχουν οι πολιτικές κινήσεις ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ και ΝΑΡ) αλλού μιλούν για αποχή από τις εκλογές κι αλλού τις σηματοδοτούν ως αγωνιστικό ραντεβού ολόκληρου του «νεολαιίστικου κινήματος», ως τη «μάχη των μαχών». Είναι ενδεικτική εξάλλου η στάση τους πριν πέντε μήνες στις εκλογές για αναπλήρωση αντιπρύτανη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου ενώ η ΠΚΣ καλούσε τους φοιτητές σε αποχή - μη νομιμοποίηση των εκλογών ως εφαρμογή του νόμου (και η πλειοψηφία των φοιτητών είχε ανταποκριθεί σ' αυτό το κάλεσμα) δυνάμεις της ΕΑΑΚ αργά το απόγευμα εισέβαλαν και έκαψαν την κάλπη, δίνοντας πάτημα για επανάληψη των εκλογών, συκοφάντηση του κινήματος... ακόμα και για την προκλητική παρέμβαση του εισαγγελέα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά νομιμοποίηση στις διοικήσεις που υλοποιούν το νόμο - πλαίσιο (2009-06-17 00:00:00.0)
Συγκάλυψη και αποπροσανατολισμός (2008-06-01 00:00:00.0)
Στημένο σκηνικό προβοκάτσιας (2008-05-29 00:00:00.0)
Να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός (2008-05-18 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις για εφαρμογή του νόμου - πλαισίου (2008-05-16 00:00:00.0)
Κομμένο και ραμμένο για τα μονοπώλια (2006-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ