Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Συνομιλίες για κυβέρνηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Πολύ εποικοδομητικές» χαρακτήρισε χτες ο αρχηγός του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας» (SPS) Ιβιτσα Ντάσιτς τις συνομιλίες με το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» (DPS) και το «Λαϊκό Συνασπισμό» του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες θα πρέπει συνεχιστούν και σήμερα. Οι συναντήσεις ανάμεσα σε SPS - DPS φούντωσαν τα σενάρια του Τύπου πως η νέα σερβική κυβέρνηση θα συγκροτηθεί από τη συνεργασία των «Σοσιαλιστών», του εκλογικού μπλοκ του Κοστούνιτσα και το «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Βόισλαβ Σέσελι, που ήρθε δεύτερο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής καταλαμβάνοντας τις 78 από τις 250 έδρες της βουλής.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, το μπλοκ του οποίου ήρθε πρώτο με 102 βουλευτές, επέκρινε τις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ «Ριζοσπαστών», «Σοσιαλιστών» και του μπλοκ του Κοστούνιτσα, λέγοντας ότι θα υπερασπιστεί «τη λαϊκή βούληση με όλα τα δημοκρατικά και νόμιμα μέσα»... Δε δίστασε να φλερτάρει με το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» μολονότι το είχε, πριν οκτώ χρόνια, δαιμονοποιήσει... Σήμερα, λοιπόν, για τον Τάντιτς το SPS δεν είναι «διεφθαρμένο κόμμα» αλλά «απόλυτα αποδεκτός εταίρος σε μία νέα κυβέρνηση».

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέφερε το θέμα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Μετά από συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί η ανεξαρτησία της περιοχής, αφού η Σερβία απέδειξε πως είναι «δημοκρατικό κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ