Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Μπους στηρίζει το Ισραήλ

Από χτεσινή διαδήλωση στη Γάζα. Χαρακτηριστικό το κλειδί που συμβολίζει την ελπίδα επιστροφής των προσφύγων

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση στη Γάζα. Χαρακτηριστικό το κλειδί που συμβολίζει την ελπίδα επιστροφής των προσφύγων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με το «δημοκρατικό Ισραήλ», με το οποίο οι ΗΠΑ έχουν και θα έχουν «στενές σχέσεις εμπιστοσύνης», συνέδεσε την πρόοδο των «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή» ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπους, που έφτασε χτες στο Ισραήλ για να συμμετάσχει μαζί με άλλους 15 αρχηγούς κρατών, 27 κυβερνητικούς αξιωματούχους και δεκάδες ισχυρότατους επιχειρηματίες, όπως π.χ. ο Ρούπερτ Μέρντοχ σε εορταστική σύνοδο στην Ιερή Πόλη, δήλωσε ότι η «ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους είναι κομβικής σημασίας και για την επιβίωση του Ισραήλ», υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά όχι αδύνατη.

Οπως και να έχει, ο Μπους, που συνοδεύεται από την Ράις και θα έχει σειρά επαφών με την ισραηλινή ηγεσία πριν αναχωρήσει για Σ. Αραβία και Αίγυπτο, αναλυτές εκτιμούσαν ότι πλέον η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να «δέχεται την ιδέα» ότι δε θα υπάρξει η όποια τελική ισραηλινο - παλαιστινιακή συμφωνία, όπως επιδίωκε, μέχρι τα τέλη του 2008. Η όλη προσπάθεια μοιάζει να προσανατολίζεται, πλέον, προς αυτό που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ονόμασε, χτες, «μια κατ' αρχάς συμφωνία που θα προβλέπει ενδιάμεσα μελλοντικά στάδια».

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίσκεψη Μπους με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια, ο ισραηλινός στρατός προχωρούσε, χτες το πρωί, σε χερσαίες εισβολές τανκς και εκσκαφέων με ταυτόχρονη αεροπορική κάλυψη στη Βόρεια Γάζα, κοντά στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, και στο νότο, στο Κχαν Γιούνις. Σκοτώθηκαν, συνολικά, πέντε Παλαιστίνιοι, (των «Χαμάς» και «Τζιχάντ») και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε. Ο ισραηλινός στρατός μίλησε για επιχείρηση «ρουτίνας». Χτες εν τω μεταξύ σε όλη την Παλαιστίνη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις για την επέτειο της «Νάκμπα» (της καταστροφής των Παλαιστινίων το 1948).

Ωρες αργότερα, ρουκέτα από τη Λωρίδα της Γάζας έπληττε εμπορικό κέντρο στην πόλη Ασκελόν τραυματίζοντας 14 Ισραηλινούς, εκ των οποίων οι τρεις (το ένα παιδί) νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι η πρώτη φορά που παλαιστινιακή ρουκέτα φτάνει τόσο μακριά εντός του ισραηλινού εδάφους. Την ευθύνη ανέλαβε η «Τζιχάντ». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απείλησε ότι ο ισραηλινός στρατός «θ' απαντήσει κατάλληλα» και ότι «αν δε σταματήσουν οι επιθέσεις, η ισραηλινή απάντηση θα είναι χωρίς προηγούμενο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ