Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Στους ... πέντε δρόμους οι οικότροφοι φοιτητές

Σοβαρά τα προβλήματα στέγασης και στην εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν οι οικότροφοι φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς δεν ανανεώνεται η σύμβαση της Σχολής με την εταιρεία «Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή ΑΕ», η οποία διαχειρίζεται το επιμισθωμένο κτίριο, το οποίο «λειτουργεί» ως φοιτητική εστία και δεν έχει προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός. Ετσι, στις 26 Μάη φορτηγό θα παραλάβει τα αντικείμενα των οικότροφων φοιτητών, θα τα μεταφέρει σε ξενοδοχείο προσωρινά, μέχρι τον Ιούλη οπότε και το... στεγαστικό μέλλον των φοιτητών καθίσταται αβέβαιο.

Η περίπτωση της ΑΣΚΤ δεν είναι μοναδική. Να θυμίσουμε ότι από τα 11 ιδρύματα στην Αθήνα, τα 8 δε διαθέτουν δική τους φοιτητική εστία! Αναδεικνύονται ακόμα μια φορά, τα αποτελέσματα της παράδοσης πλευρών της εκπαιδευτικής διαδικασίας (της φοιτητικής μέριμνας και συγκεκριμένα της στέγασης στην προκειμένη περίπτωση) στους ιδιώτες, τις συνέπειες της παρέμβασης ιδιωτών στην Παιδεία. Μόνη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι μια πραγματικά και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, με δωρεάν στέγαση για όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής απαιτεί να μη μείνει κανένας φοιτητής στο δρόμο, να αποκτήσει η ΑΣΚΤ τη δική της φοιτητική εστία, να προκηρυχτεί άμεσα διαγωνισμός για εύρεση κτιρίου που να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης 12 μήνες το χρόνο, να διασφαλιστεί το άσυλο στην εστία, να είναι δωρεάν η στέγαση.

Στη Χαλκίδα

«Νέα εστία τώρα! Απαιτούμε ανθρώπινη ζωή!» αναφωνούν και οι οικότροφοι σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας που πέρα από την απαξίωση των σπουδών και των πτυχίων των ΤΕΙ έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης που διαμορφώθηκαν από την ελλιπή χρηματοδότηση. «Η Εστία έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου, αφού δε γίνεται καμιά προσπάθεια συντήρησης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και νέα προβλήματα», επισημαίνει ο Σύλλογος Οικοτρόφων.

Ο Σύλλογος συμμετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο φοιτητών - σπουδαστών στην Αθήνα και αμέσως μετά θα μεταβεί στο υπουργείο Παιδείας, επιδιώκοντας συνάντηση με τον υπουργό για τα ιδιαίτερα προβλήματα της Εστίας. Χτες, οι οικότροφοι σπουδαστές κατέλαβαν συμβολικά τις γραμματείες του ΤΕΙ, επιδιώκοντας συνάντηση με τον πρόεδρο του ιδρύματος, ενώ πολλές φορές τους τελευταίους μήνες έχουν διαμαρτυρηθεί στον οικείο δήμο, στη νομαρχία κ.α.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Χαλκίδας είναι σταθερά προσανατολισμένος στους αγώνες για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, πραγματικά δημόσια και δωρεάν και στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για τη στέγαση απαιτεί: Αμεση ανακαίνιση (ασανσέρ, πλυντήρια κ.τ.λ.) και συντήρηση των παλιών. Αμεση ανέγερση νέων εστιών. Ως τότε άμεση επιδότηση ενοικίου και επινοικίαση ξενοδοχείων. Αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και λειτουργία εγκαταστάσεων όπως Αναγνωστήρια, Βιβλιοθήκες, Γυμναστήρια και χώροι Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. Αμεση πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού και υγειονομική περίθαλψη με διορισμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Κανένα φυλετικό - ρατσιστικό διαχωρισμό για τους σπουδαστές/στριες, που λόγω υπηκοότητας αποκλείονται από το δικαίωμά τους για Δημόσια και Δωρεάν Στέγαση. Οχι στις ιδιωτικές εστίες και το ενοίκιο. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε ένας φοιτητής χωρίς στέγη και φαγητό (2013-06-06 00:00:00.0)
Ανάγκη η δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές (2013-06-01 00:00:00.0)
«Η στέγαση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα» (2012-09-05 00:00:00.0)
Προς ολοκληρωτική κατάργηση της σίτισης στις φοιτητικές εστίες; (2011-10-06 00:00:00.0)
Συντονισμένη απάντηση στους εκβιασμούς για ενοίκιο (1997-10-15 00:00:00.0)
Στο κενό η προσπάθεια για επιβολή ενοικίου (1996-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ