Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Περικοπές και χαράτσια με «πιλότο» το ΙΚΑ

Στο πνεύμα του προωθούμενου νόμου, ο διευθυντής του ΙΚΑ στο Περιστέρι απαρίθμησε όλες τις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας στην περιοχή!

Με μεθοδευμένα βήματα, η κυβέρνηση προχωράει την άλλη πλευρά της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, «ξεδιπλώνοντας» τους σχεδιασμούς της για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, σε δραματικές περικοπές των παροχών και σε άγρια χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες. Σε αυτά τα πλαίσια, απ' τη μια προωθεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και απ' την άλλη προετοιμάζει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, το ΙΚΑ, προκειμένου να τον συζεύξει σε αυτά τα σχέδια, κάνοντάς τον «πιλότο» των αντιδραστικών αλλαγών στην ΠΦΥ.

Με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ «είναι στα σκαριά (...) χρειάζεται όμως προηγουμένως να υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Απασχόλησης, το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη εμπειρία, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, για την ΠΦΥ». Ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, προανήγγειλε περικοπές, λέγοντας ότι «για την Υγεία οι δαπάνες είναι μεγάλες και θα επαρκούσαν αν δε γίνονταν σπατάλες και καταχρήσεις».

Στο ίδιο πνεύμα, χτες, σε «επικοινωνιακή» φιέστα για την ΠΦΥ στο Περιστέρι, που διοργάνωσαν ο Δήμος και το ΙΚΑ Περιστερίου, δόθηκε βήμα στην υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία ξεκαθάρισε ότι μετά τον αντιασφαλιστικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση έρχεται ο «εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ».

Εκαναν το άσπρο μαύρο

Η Διοίκηση του ΙΚΑ ήδη ενέταξε στο «Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ 2008 - 2013» και προχωρά στην πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων «έξυπνων καρτών» (smart card) Υγείας που θα πιστώνονται με «συγκεκριμένο ετήσιο ποσό, το οποίο θα χρησιμοποιεί ο ασφαλισμένος με τους φορείς της ΠΦΥ» και αποτελούν εργαλείο περικοπών, στη Σάμο και τη Λευκάδα. Το Πρόγραμμα προβλέπει και άλλα μέτρα με στόχο «τον περιορισμό των σχετικών δαπανών».

Η υπουργός δήλωσε ότι ετοιμάζονται μέτρα για περιορισμό της συνταγογράφησης φαρμάκων, μιλώντας για «πολυφαρμακία». «Προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη το ΙΚΑ είναι έτοιμο, τους αμέσως επόμενους μήνες να προχωρήσει στη διασταύρωση των στοιχείων, όπως επίσης και για το ηλεκτρονικό σκανάρισμα των συνταγών. Και όχι μόνο», είπε η υπουργός. Τις φράσεις «εξορθολογισμός δαπανών» και «έλεγχος κόστους» έκλινε σε όλες τις πτώσεις στην ομιλία του και ο διοικητής του ΙΚΑ Γιώργος Μέργος. Από κοινού η υπουργός και ο διοικητής του ΙΚΑ επιχείρησαν να παρουσιάσουν ειδυλλιακή εικόνα για το ΙΚΑ με το διοικητή να λέει ότι το «ΙΚΑ είναι παρεξηγημένο».

Εντύπωση προκάλεσε και ο διευθυντής της Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ Περιστερίου Γεώργιος Μπεκιάρης που - στο πνεύμα του προσχεδίου του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ που αντιμετωπίζει ενιαία κάθε φορέα ΠΦΥ, δημόσιο ή ιδιωτικό - ξεκίνησε την απαρίθμηση των υπηρεσιών ΠΦΥ του Περιστερίου αραδιάζοντας τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής!

Επιχείρηση φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής

Οι διοργανωτές της φιέστας μάλιστα προσπάθησαν να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή. Το λόγο στην ημερίδα πήραν μόνο «γαλάζια» στελέχη, ενώ όταν μετά από απαίτησή του στο βήμα της ημερίδας ανέβηκε ο Γρηγόρης Τιμπλαλέξης, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου εκλεγμένος με την παράταξη που στήριξε το ΚΚΕ, οι διοργανωτές του «απαγόρευσαν» να κάνει πολιτική τοποθέτηση! Ο Γ. Τιμπλαλέξης κατήγγειλε τη «στημένη φιέστα της κυβέρνησης που προσπαθεί να παρουσιάζει την απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ ως ειδυλλιακή» και αποχώρησε. Οπως ενδεικτικά ανέφερε, στο παράρτημα ΙΚΑ Νέας Ζωής Περιστερίου απ' τις 12 οργανικές θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες μόλις οι τέσσερις.

Τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό, κατήγγειλαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ της περιοχής, τονίζοντας ότι στο Περιστέρι υπάρχουν δυο ακτινολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ που δε λειτουργούν το απόγευμα, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δραματικοί περιορισμοί στις παροχές του ΕΟΠΥΥ (2013-01-11 00:00:00.0)
Επιδρομή στο δικαίωμα του λαού να έχει την υγειά του! (2010-10-30 00:00:00.0)
Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες (2001-06-07 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται περικοπές για... Νόμπελ (2001-05-27 00:00:00.0)
Πολύπλευρη συνδρομή (1997-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ