Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολύπλευρη συνδρομή

Πώς υποσκάπτεται ακόμα και η υπάρχουσα δραστηριότητα του δημοσίου στο διαγνωστικό τομέα

Δεν είναι μόνο οι ελλείψεις του δημόσιου τομέα στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Κι εκεί που υπάρχουν οι διαγνωστικές μονάδες, υποσκάπτονται και υπολειτουργούν. Κλασικό παράδειγμα, οι αξονικοί τομογράφοι του ΙΚΑ, που είναι εγκαταστημένοι στο 7ο Θεραπευτήριο του Ιδρύματος, στο ΚΑΤ, στο "Σισμανόγλειο" και στο "Τζάνειο", οι οποίοι λόγω έλλειψης προσωπικού ή υπολειτουργούν ή δουλεύουν με περιφερόμενο προσωπικό του ΙΚΑ "ίσα - ίσα να βγάζουν τα έξοδα των αξονικών τομογραφιών των ασθενών του Ιδρύματος".

Αποκαλυπτικό είναι το υπόμνημα διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ, που έστειλε (9.12.1997) στον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου: "Σας γνωρίζουμε, αναφέρει ο σύλλογος, ότι η έλλειψη προσωπικού στην κατηγορία Τεχνολόγων Ραδιολογίας - Ακτινολογίας και Χειριστών Ιατρικών Συσκευών, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η τοποθέτηση των αξονικών τομογράφων που αγοράστηκαν από το ΙΚΑ απαιτεί και στελέχωση. Η στελέχωση, όμως, δε μελετήθηκε πριν την αγορά των αξονικών και τώρα αναδιανέμεται το υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκρηκτικά προβλήματα στη λειτουργία των ακτινολογικών εργαστηρίων του Λεκανοπεδίου. Η αναδιανομή από εργαστήριο σε εργαστήριο δε λύνει τα προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνει και μάλιστα επισημαίνουμε ότι η λειτουργία τους θα είναι με κάτω από 50% του προσωπικού που απαιτείται. Η λύση είναι να γίνει άμεσα πρόσληψη προσωπικού. Η όποια άλλη λύση που προσπαθεί να δώσει η διοίκηση επιδεινώνει την κατάσταση των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων και την προσφορά υγείας στους ασφαλισμένους".

Μείωση των γιατρών στο ΤΕΒΕ

Εκτός απ' το διαγνωστικό τομέα, η κυβέρνηση επιβάλλει αδικαιολόγητες περικοπές και σε άλλους τομείς της ΠΦΥ. Η Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου για δεύτερη συνεχή χρονιά "έκοψε" 260 γιατρούς - απ' τους 2.760 - που ζήτησε το ΤΕΒΕ.

Αποκαλυπτική είναι η επιστολή του διοικητή του ΤΕΒΕ Κ. Κόντου προς τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία επισημαίνει ότι "ενώ το ΤΕΒΕ είχε ξεκινήσει χωρίς την παροχή Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας, σήμερα την καλύπτει πλήρως με συμβάσεις ιατρών που δέχονται τους ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία" και συνεχίζει: "Λαμβανομένου δε υπόψη ότι η έγκριση των ζητηθέντων 2.760 θέσεων δεν επιφέρει καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, η περικοπή 260 θέσεων δημιουργεί προβληματισμό και εύλογα ερωτηματικά... Οι εισφορές για το σκοπό αυτό εισπράττονται από το 1996, με έγκριση του αρμοδίου υπουργού και σήμερα η Διοίκηση του ΤΕΒΕ είναι ανακόλουθη και κακόπιστη, χωρίς να έχει καμία απολύτως ευθύνη".

Και η επιστολή καταλήγει: "Σε περίπτωση που δεν εγκριθούν και οι υπόλοιπες 260 θέσεις, καλούμε τους ασφαλισμένους του Ταμείου να μη στρέφονται κατά της Διοίκησης του ΤΕΒΕ, αλλά σ' αυτούς που έχουν την ευθύνη".

Στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης, αντέδρασαν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ