Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι "μεταμορφώσεις" της υποβάθμισης

Η ανάβαση προς τα Ανώγεια αποκάλυψε ένα τοπίο ξερό, με την κορφή του Ψηλορείτη χιονισμένη να αναδύεται από το γκρίζο φόντο της πέτρας. "Αγρια ομορφιά", λένε οι επισκέπτες. "Αγρια ζωή" λένε οι ντόπιοι.

Η κτηνοτροφία, τρόπος επιβίωσης εδώ και αιώνες. Κατσίκια και πρόβατα μοιάζουν να μοιράζονται ελεύθερα τις πλαγιές, αλλά αυτή η ελευθερία είναι φαινομενική. Οι αισθήσεις των βοσκών βρίσκονται σε συνεχή συναγερμό. Κόσμος φιλόξενος. Μέσα από τις διηγήσεις τους, καταλαβαίνει κανείς γιατί κάποτε άφηναν τα σπίτια τους ξεκλείδωτα και τώρα τα διπλοκλειδώνουν.

Πολιτική συνενοχή

Ο Στέλιος Σταυρακάκης είναι μέλος του ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ανωγείων.Θύμα κλοπής κι αυτός, μας λέει τα πράγματα από πρώτο χέρι: "Η ζωοκλοπή στα Ανώγεια και τη γύρω περιοχή κατέληξε να πάρει εμπορικό και εγκληματικό χαρακτήρα. Οι αρχές και η πολιτεία, εθελοτυφλούν συνειδητά, γιατί γύρω από αυτό έχουν δημιουργήσει μια τεράστια πελατειακή σχέση". Σε ημερίδα του ΚΚΕ στα Ανώγεια για την εγκληματικότητα και τη ζωοκλοπή ειπώθηκε ωμά από τον τότε αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου, ότι πριν έρθουν στο γραφείο του οι δράστες, έχουν προηγηθεί τηλέφωνα παραγόντων, πολιτικών και άλλων.

"Υπάρχει πολιτική συνενοχή, τους βολεύει αυτή η κατάσταση", λέει ο Σ. Σταυρακάκης και συνεχίζει. "Λειτουργεί ένα σύστημα μαφιόζικο. Ο καθένας βλέπει παράνομες πράξεις, αλλά ξέρει ότι δεν υπάρχει προστασία από την πολιτεία. Θα παρέμβουν οι παράγοντες και θα τους "βγάλουν λάδι". Εχουμε περιπτώσεις που τους έχει πιάσει η Αστυνομία, δικάζονται πρωτόδικα με κάποια ποινή και στο Εφετείο τους αμολάνε. Γιατί να πάει ο κάθε κτηνοτρόφος να καταγγείλει, αφού ξέρει το αποτέλεσμα; Μετά θα του τα κλέψουν όλα. Προσπαθεί με δικές του διασυνδέσεις και κουμπαριές στα γύρω χωριά μπας και βρει άκρη. Τελευταία έχουν ξεπεραστεί και οι συναισθηματισμοί, οι κουμπαριές και οι φιλίες, γιατί έχει μπει το κέρδος στη μέση και αναγκάζεται και ο κουμπάρος να σε κοροϊδέψει και ο σύντεκνος και ο φίλος". Ανεξέλεγκτη κατάσταση

Η είσοδος των ΕΚΑΜ στο "παιχνίδι" της καταστολής, εκτός από το ότι αποδεικνύει πως ο όρος "οργανωμένο έγκλημα" δεν απέχει από την πραγματικότητα, αποδεικνύει επίσης και την αναποτελεσματικότητα της καταστολής όταν δεν είναι το συμπληρωματικό στοιχείο μιας γενικότερης πολιτικής χτυπήματος του εγκλήματος στο "κεφάλι", με παράλληλη εξάλειψη των συνθηκών που του δίνουν "οξυγόνο". "Σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι υπάρχει αστυνόμευση με τα ΕΚΑΜ, δεν περνάει βραδιά που να μην κλαπούν από 50 έως 100 πρόβατα" συνεχίζει ο Σ. Σταυρακάκης.

"Οι πολιτικοί του νομού παρεμβαίνουν, αυτό είναι φανερό και δεν το κρύβουμε σε κανέναν. Οι "πλάτες" που έχουν είναι πολύ ισχυρές. Οι κτηνοτρόφοι πλέον πιστεύουν πως η πολιτεία αν θέλει μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αφού δεν υπάρχει προστασία, παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να έχεις πρόβατα στον Ψηλορείτη και να είσαι φιλήσυχος, να λες ότι είναι κακό πράμα η κλεψιά. Με τη συνείδησή σου θα είσαι ήσυχος, αλλά κινδυνεύει η περιουσία σου. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση".

"Αναβαθμίζεται" το έγκλημα

Η ποιοτική αλλαγή της ζωοκλοπής έχει άμεση σχέση με την εγκατάλειψη της κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Το οργανωμένο έγκλημα προχώρησε στο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, αφού το κόστος της "επιχείρησης" είναι μικρότερο, ενώ τα κέρδη πολλαπλάσια. "Θα ήταν διπλάσια η κτηνοτροφική απόδοση αν δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση. Νέοι άνθρωποι δεν τολμούν να μπουν στην κτηνοτροφική παραγωγή σήμερα. Εγκαταλείπουν το επάγγελμα γιατί κινδυνεύει και η ζωή τους".

"Τα σφαγεία τα καταργήσανε και το κάθε χωριό σφάζει όπου θέλει. Δεν ελέγχονται τα δέρματα και αν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες. Στα χασάπικα των ορεινών χωριών, τα κρέατα είναι ασφράγιστα".

Την τελευταία δεκαετία το κράτος δε διαθέτει ούτε ένα κτηνίατρο σε μια περιοχή με δεκάδες χιλιάδες ζώα!"Οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν γίνει επιστήμονες και προσπαθούν με την εμπειρία τους να παρέμβουν στα προβλήματα που τους παρουσιάζονται".

"Ο κόσμος πρέπει να συζητά αυτά τα προβλήματα και σε συλλογικό και οργανωμένο επίπεδο πια, να παλέψει για να τα ανατρέψει" καταλήγει ο Σ. Σταυρακάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ