Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Η Αστυνομία γνωρίζει"

Στα Ανώγεια αναζητήσαμε και τον δήμαρχο, αλλά δε δέχτηκε να μας μιλήσει. Αντίθετα, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Ορέστης Βρέντζος μας έδωσε μια ενδιαφέρουσα εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή.

"Υπεύθυνη για την κακομοιριά αυτή είναι η πολιτεία. Ποτέ δεν έστρεψε το βλέμμα της στην ύπαιθρο και ειδικά σε αυτό τον τόπο για καλό. Στα Ανώγεια η ανεργία, ειδικά στις γυναίκες, είναι πολύ μεγάλη. Τα περισσότερα σπίτια έχουν χόρτα στην πόρτα. Τα εγκαταλείπουν και πηγαίνουν στον τουρισμό".

Οι ετεροδημότες είναι ακόμη ένα "χωριό" σαν τα Ανώγεια σε αριθμό. "Ολα όσα γίνονται στον τομέα της εγκληματικότητας τα γνωρίζει η Αστυνομία.Τα ΕΚΑΜ σε βγάζουν από το αμάξι, μπροστά στην οικογένειά σου, σε βάζουν χάμω σαν το ληστή, σε πατούν, σε έχουν με τα πόδια και τα χέρια ανοιχτά, χωρίς να σου λένε γιατί. Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση. Γνωρίζουν πολλά ονόματα και δεν πάνε να πιάσουν κανέναν από αυτούς. Η ζωοκλοπή φούντωσε".Το Δημοτικό Συμβούλιο κάλεσε τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ανωγείων και του έθεσε και επίσημα το πρόβλημα της εγκληματικότητας. "Μας απάντησε πως θέλει ένα μήνα περιθώριο. Στον μήνα πάνω μας είπε ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτά που μας υποσχέθηκε. Του είπα τότε ότι δεν πρόκειται κανείς από μας να έρθει στην Αστυνομία για να του πει "μη αυτόν γιατί είναι δικός μου". Είναι καλός αστυνομικός, αλλά...".

Ομως τονίζει ότι "δεν είναι όλοι ζωοκλέφτες". "Δεν υπάρχει οικονομική βοήθεια στον κτηνοτρόφο για να τον αποτρέψει από τη ζωοκλοπή. Πιάνουν ένα ζωοκλέφτη και έρχεται στο χωριό πριν το χωροφύλακα.Στα χωριά ξέρουν ποιοι είναι οι ζωοκλέφτες αλλά δε συνεργάζονται με την Αστυνομία. Το θεωρούν ρουφιανιά. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θέλουν τη ζωοκλοπή".

Τα όπλα πουλιούνται ελεύθερα στα χωριά οποιαδήποτε ώρα. Ειδικά σε κοινωνικές εκδηλώσεις μπορεί να δει κανείς όπλα κάθε τύπου και διαμετρήματος. "Τα φέρνουν με τα αυτοκίνητα. Είδα σε κάθισμα συνοδηγού ένα κασόνι γεμάτο σφαίρες"!

Αμυνα εκ των ενόντων

Ο Τηλέμαχος Σταυρακάκης είναι 66 χρόνων, αγρότης. "Για ν' ασχοληθεί ένας νέος στον αγροτικό τομέα αποκλειστικά, εδώ δεν μπορεί να γίνει. Και οι κτηνοτρόφοι το ίδιο. Ολα ακριβαίνουν και η παραγωγή είναι στα ίδια. Εάν έλειπε αυτό το πράγμα, θα μπορούσαμε κι εμείς οι γεωργοί να ζήσουμε. Η ζωοκλοπή είναι επιχείρηση".

Σε συνεχή "επιφυλακή" είναι ο Κώστας Σπάχης και ο Μανώλης Βρέντζος, κτηνοτρόφοι και οι δυο. "Παλιά παίρνανε λίγα" λένε. "Τώρα είναι εμπόριο. Ο μόνος τρόπος άμυνας είναι "αν μου κλέψεις να 'ρθω να σου κλέψω". Στα χωριά μας δεν ανακατεύεται η Αστυνομία. Θα τους πεις ότι "μου έκλεψαν εκατό πρόβατα" και δε γίνεται τίποτα. Ολους μας έχουν κλέψει. Οι τροφές αυξάνονται κατακόρυφα. Πού είναι οι επιδοτήσεις; Για να παράγεις ένα αρνί έχει πολύ κόστος. Κι ο κόσμος ασχολείται με το να φτιάχνει χαρτιά για να πάρει την επιδότηση"...

Ο Γιάννης Τσαμώλης,25 χρόνων, περιμένει να ζήσει απ' τον τουρισμό, με το καφενείο του. "Ο βοσκός είναι μεροδούλι μεροφάι και πάλι δεν κερδίζει. Από τη στιγμή που δε σου δίνεται η δυνατότητα να κάτσεις και να δημιουργήσεις στον τόπο σου, αναγκάζεσαι να φύγεις. Οι χασισοφυτείες είναι καινούριο "φρούτο". Οι πρώην μεγάλοι ζωοκλέφτες εξελίχτηκαν σε εμπόρους όπλων και μετά στη χασισοφυτεία. Είναι κύκλωμα".

"Αμα πιάσει ένας μια καρέκλα βολεύεται", λέει για τους πολιτικούς του νομού. "Παράς ζεστός και τίποτ' άλλο. Μας θυμούνται στις εκλογές. Εχει μπει η τηλεόραση στη ζωή μας. Βλέπεις τα "κοπέλια" και ασχολούνται με το Φώσκολο". Προσθέτει όμως ότι ο νέος κόσμος που απέμεινε αγαπάει τον τόπο του και την παράδοσή του και συνεχίζει να γλεντά έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες.

"Ερχονται επαέ και λένε παχιά λόγια", λέει ο Μανώλης Σμπώκος για τους πολιτευτές των μεγάλων κομμάτων.

Οι συνομιλητές μας, μας λένε πως αν μιλήσει κάποιος, το πρώτο που θα αντιμετωπίσει θα είναι η κοινωνική απομόνωση λόγω της παλιάς, αλλά ενεργούς, παράδοσης να στιγματίζεται η ρουφιανιά. Ομως, φοβούνται και τα αντίποινα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνελήφθη ξανά ο 56χρονος που πυροβολούσε στη Μόρια (2019-03-06 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2006-02-01 00:00:00.0)
Οι "μεταμορφώσεις" της υποβάθμισης (1997-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ