Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρέθηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου "Γιακ 42"

Χτες, στις 10.25 το πρωί, σε μια απότομη πλαγιά ανάμεσα στα χωριά Αρώνας και Λαγόρραχη και σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων. Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες

Επρεπε να περάσουν 61 ώρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους "Γιακ 42", για να εντοπιστούν χτες στις 10.25 το πρωί τα συντρίμμια του σε περιοχή 10 χιλιόμετρα βόρεια των Φωτεινών Πιερίας.Εκείνη τη στιγμή, ένα ελικόπτερο "Σικόρσκι" του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε συντρίμμια του αεροπλάνου. Η προσγείωσή του δεν ήταν δυνατή, λόγω του δύσβατου του εδάφους και γι' αυτό ο κυβερνήτης του, πλωτάρχης Μαζαράκης,κατέβηκε με συρματόσχοινο. Λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος ο κυβερνήτης του, πλωτάρχης Μαζαράκης,έδινε την αναφορά του προς το Κέντρο Διάσωσης, με λόγια που περιέγραφαν τη φρίκη από όσα αντίκρισε. Το σημείο όπου εντοπίστηκε το αεροπλάνο βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Αρώνας και Λαγόρραχη,στην πλαγιά "Μπίτσιος" και σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή αυτή ήταν από τις πρώτες που ερευνήθηκαν, καθώς συνέπιπτε με αυτήν που έδιναν τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, ως σημείο που χάθηκε το στίγμα του "Γιακ 42".

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεύρεση κατέστη δυνατή γιατί εκείνη τη στιγμή τα νέφη στο συγκεκριμένο ύψωμα είχαν κατέβει τόσο χαμηλά, ώστε έγινε καλύτερη η ορατότητα στην κορυφή, όπου ήταν και τα συντρίμμια. Μάλιστα, το "Σικόρσκι" έκανε αιώρηση ακριβώς από πάνω, γιατί ο κυβερνήτης έκρινε ότι, αν απομακρυνόταν, θα ήταν δύσκολο να ξαναεντοπίσει το σημείο.

Αμέσως τα σωστικά συνεργεία ξεκίνησαν για την περιοχή, ενώ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ξέσπασε ο θρήνος των συγγενών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρόσκρουση ήταν σφοδρότατη και δεν υπάρχουν επιζώντες. Το αεροπλάνο διαλύθηκε εντελώς - εκτός από ένα τμήμα του πιλοτηρίου - και τα συντρίμμια του ήταν διασκορπισμένα σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων. Μετά την πρόσκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά και οι πρώτες μαρτυρίες αυτών που έφτασαν εκεί έλεγαν ότι, αν και είχαν περάσει σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα, στην περιοχή η θερμοκρασία ήταν υψηλή. Λόγω του δύσβατου της περιοχής, αποκλείστηκε η περίπτωση μεταφοράς των σωστικών συνεργείων με ελικόπτερα. Πρώτοι μετά από τέσσερις και πλέον ώρες έφτασαν κάποιοι εθελοντές ορειβάτες και αργότερα τα πρώτα ερπυστριοφόρα του στρατού και άρχισε η μακάβρια επιχείρηση περισυλλογής...

Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση

Στη 1.30 μ.μ. συνεδρίασε εκτάκτως στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Η συνεδρίαση κράτησε περίπου μια ώρα και αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,έκανε δηλώσεις, με τις οποίες επιχείρησε να δώσει την εικόνα ότι όλα έγιναν καλώς! Είπε συγκεκριμένα:

"Συζήτησα με τους συναρμόδιους υπουργούς τα σχέδια τα οποία υπάρχουν για να παρακολουθηθούν οι εξελίξεις από δω και πέρα. Το κράτος λειτουργεί. Το κράτος λειτουργεί με τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει καταστάσεις. Το αποδεικνύει αυτό το γεγονός, ότι υπήρχε σχέδιο και χάρη σε αυτό το σχέδιο ανευρέθη το ουκρανικό αεροσκάφος. Οτι η ανεύρεσή του έγινε από τα μέσα που διαθέτει το ελληνικό κράτος. Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το θάνατο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Θάνατος ο οποίος επήλθε κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους. Θέλω να τονίσω ότι οι άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων όλες αυτές τις μέρες έδειξαν αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον τους. Ανθρώπινα λάθη γίνονται, ατυχήματα υπάρχουν, κι είναι χρέος μας να οργανώσουμε έτσι τη διοίκηση ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι δουλεύουν ευσυνείδητα και ανταποκρίνονται στο καθήκον τους".

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,εμφανίστηκε και αυτός ικανοποιημένος για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Ερωτηθείς αν συσχετίζεται η πίεση που ασκήθηκε προς τις Ενοπλες Δυνάμεις από τον πρωθυπουργό για άμεσα αποτελέσματα, με την πτώση του C- 130, είπε ότι αρνείται να συνδέσει τα δύο γεγονότα και απέδωσε την πτώση του πιθανά σε ανθρώπινο λάθος.

Ο Κ. Καραμανλής

Την οδύνη του "για τους συνανθρώπους μας, που χάθηκαν στα δύο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα", αλλά και την "αγανάκτηση και οργή για τις βαρύτατες αμέλειες, το χάος και τη διάλυση του κράτους", εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής.

Σημείωσε επίσης ότι από σεβασμό προς τους συγγενείς των θυμάτων η ΝΔ απέφυγε, μέχρι να βρεθεί το αεροπλάνο, να επισημάνει "τις πελώριες πολιτικές και ηθικές ευθύνες που υπάρχουν". Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της κυβέρνησης, "που υποτίθεται ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη", είπε ότι "δυστυχώς δεν υπάρχει ευθιξία στους σημερινούς κυβερνώντες" και κατέληξε λέγοντας ότι "το ελάχιστο που οφείλει άμεσα να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να απομακρύνει τον υπουργό Μεταφορών και όσους άλλους έχουν ευθύνες για τα τραγικά συμβάντα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ