Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθοριστική η ευθύνη των πολιτικών

Ενδεικτικά για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την "ανάπτυξη" της υπαίθρου είναι τα κοινοτικά προγράμματα "leader", τα οποία δεν προωθούνται καν μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά μέσω εταιριών που συστήνουν οι ΟΤΑ και που λειτουργούν καθαρά με επιχειρηματικό πνεύμα.

Ο Κώστας Ξυλούρης είναι μηχανολόγος - μηχανικός και μας αποκαλύπτει το ρόλο αυτών των παρεμβάσεων, που τις χαρακτηρίζει σαν "το μακρύ χέρι των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων", αφού "εντάσσουν το ζήτημα της ανάπτυξης σε ορισμένους τομείς, κατά κύριο λόγο στον τουρισμό".

Αυτή τη στιγμή προωθούνται τέσσερα προγράμματα "Leader" στην Κρήτη, εκ των οποίων το ένα στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Το σύνθημα; "Αγροτοτουρισμός"! Την ίδια στιγμή 11 σχολεία της επαρχίας Αμαρίου - στη νότια πλευρά του βουνού - μετατρέπονται σε πολιτιστικά κέντρα, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας μαθητής!

Ο λόγος; "Ο τριτογενής και δευτερογενής τομέας είναι εξαθλιωμένος" λέει ο Κ. Ξυλούρης. "Είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις που συνθλίβονται καθημερινά από τα μεγάλα μονοπωλιακά κέντρα που εγκαθίστανται στο Ρέθυμνο, το Ηράκλειο κλπ. Καμία τύχη δεν έχουν".

Το πρόγραμμα το διαχειρίζεται το Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου Αλεβιζίου με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας, στην οποία συμμετέχουν 110 ΟΤΑ και συνεταιρισμοί της περιοχής. Ο συνομιλητής μας αναρωτιέται "γιατί να υπάρχουν αναπτυξιακές εταιρίες με τη μορφή ΑΕ και να μην το κάνει αυτό η ΤΑ;", προσθέτοντας πως ενώ για ένα διάστημα μπορεί και να λειτουργήσουν αυτές οι εταιρίες σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια λόγω του επιχειρηματικού (βλέπε κερδοσκοπικού) χαρακτήρα τους. "Το οργανωμένο έγκλημα που υπάρχει εδώ κατευθύνεται από την Αθήνα, από το Ηράκλειο" συνεχίζει. "Η ευθύνη των πολιτικών δεν είναι απλώς μεγάλη, είναι καθοριστική. Η ζωοκλοπή, που έχει πάρει διαστάσεις εμπορίου πλέον, έχει συγκεκριμένες καλύψεις και από αστυνομικούς και από υπουργούς. Αν είσαι ζωοκλέφτης και σε βγάλω από τη φυλακή, είσαι σίγουρος ψηφοφόρος και εσύ και η οικογένειά σου. Αυτοί επηρεάζουν τους υπόλοιπους σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά υπάρχει και ο φόβος". Ο Κ. Ξυλούρης δε διστάζει να μιλήσει για "ομερτά".

"Το ότι υπάρχει εμπόριο όπλων το ξέρει και η γιαγιά μου που είναι 95 χρόνων. Μιλάμε για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές. Οι πολιτικοί είναι ηθικοί αυτουργοί". Προσθέτει ότι τα ΕΚΑΜ στην περιοχή λειτουργούν ως πολιτική τρομοκρατία. "Ας κάνουνε το μάγκα στον Βαρδινογιάννη; Γιατί δεν πάνε στις βιομηχανίες που τρομοκρατούν εργαζόμενους και έχουν ιδιωτική αστυνομία; Ας έρθουν οι υψηλόβαθμοι στρουθοκάμηλοι να μας τα πουν εδώ" καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ