Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Είσαι παντού καλοδεχούμενος

Στην Ηπειρο είσαι καλοδεχούμενος. Είσαι φιλοξενούμενος. Κοντά στις παραδόσεις, σε μέρη που τα χαρακτηρίζει η σπάνια ομορφιά της φύσης, η ηρεμία και η γαλήνη. Η Ηπειρος, η πιο ορεινή περιοχή της Ελλάδας, με την οροσειρά της Πίνδου να αποτελεί το φυσικό ανατολικό σύνορό της είναι μια από τις προτάσεις μας για καλές γιορτές.

Καθώς ο ταξιδιώτης του τέλους του 20ού αιώνα εγκαταλείπει την Αιτωλία για να εμπλακεί στην ηπειρωτική περιπέτεια, το παρελθόν εισβάλλει με αυστηρή συνέχεια και συνέπεια στο παρόν, του εξάπτει το ενδιαφέρον και την περιέργεια. Η "μικρή" και η "μεγάλη" ιστορία, καθημερινότητα και μεγάλα γεγονότα του παρελθόντος προκαλούν και αναδεικνύουν το παρόν. Προϊστορία και ιστορία στήνουν ορόσημα, φορές - φορές κινητά: Ενα κοπάδι γιδοπρόβατα ή κάποια σκόρπια γελάδια δηλώνουν, καθώς διασχίζουν με ηρεμία την εθνική οδό, την επί χιλιετηρίδες οικονομική ταυτότητα της περιοχής. Κτηνοτροφία, μετακινήσεις θερινές, παλινδρομήσεις χειμερινές, άνδρες στη φροντίδα των κοπαδιών, γυναίκες στο χωράφι, πριν λίγα χρόνια και στον αργαλειό, κάποιες ακόμη και σήμερα στο μυστρί, όλες στην εστία.

Πρώτη "ιστορική" συνάντηση με την Αρτα: Ενα γεφύρι, μάρτυρας μιας τέχνης, βαθιά ηπειρωτικής, της τέχνης της πέτρας και των μαστόρων της. "Ο επισκέπτης, με έδρα την Αρτα, μπορεί να επισκεφτεί όμορφα χωριά της Ελλάδας. Τα χωριά που βρίσκονται στην καρδιά του Αμβρακικού Κόλπου είναι κυριολεκτικά πρόκληση. Διανύοντας μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων - διαδρομή γαλήνης και ομορφιάς - το μάτι του επισκέπτη θα "χαθεί" απ' την ομορφιά της λιμνοθάλασσας της Λογαρούς, απ' το χωριό Σαλαώρας και το γραφικό ψαροχώρι Κορωνισία", επισημαίνει ο Απ. Γερονικόλας. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να γνωρίσει όλα τα όμορφα ορεινά χωριά της περιοχής, τα χωριά που βρίσκονται στις πλαγιές του βουνού Τζουμέρκα. Η Αγναντα, το Σιράκο, οι Καλαρίτες, τα Πράμαντα, οι Μελισσουργοί, η Κυψέλη και το χωριό Πέτα, είναι μερικές μόνο απ' τις δεκάδες επιλογές που έχει ο ταξιδιώτης.

Αν τώρα κάποιος αποφασίσει να φτάσει κι ως τα Γιάννενα,το βέβαιο είναι πως δε θα μετανιώσει για την επιλογή του. Ο τόπος παράξενος, με άγρια φυσική ομορφιά, μια πόλη με χρονική διαδρομή 15 αιώνων περίπου, απ' την εποχή που υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξή της. Μια περιοχή με ιστορία, που ξεκινάει απ' την τρίτη χιλιετηρίδα π.Χ., συνθέτει την εικόνα του νομού Ιωαννίνων και της ομώνυμης πόλης. Τραχιά κι απρόβλεπτη για τον επισκέπτη τούτη η γωνιά, στη ΒΔ άκρη της ελληνικής χερσονήσου, όπου το τοπίο εναλλάσσεται με ταχύτητα. Βουνά, κοιλάδες, οροπέδια, πανέμορφες λίμνες συνθέτουν το ανάγλυφο της περιοχής. Περιδιαβαίνοντας ο επισκέπτης ανιχνεύει, ίσως, και την ιστορική πορεία ολόκληρης της Ελλάδας, απ' την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας.

Ενα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα απ' το πάρκο "Λιθαρίτσα". Σημαντικές συλλογές εκθεμάτων απ' την περιοχή της Ηπείρου, όπως ευρήματα της Καστρίτσας, της Δωδώνης, της Βίτσας Ζαγορίου, του νεκρομαντείου Αχέροντα κ.ά. κοσμούν τις προθήκες του. Παράλληλα υπάρχει και το Βυζαντινό Μουσείο, που βρίσκεται στη μεγάλη εσωτερική ακρόπολη (Ιτς Καλέ) του Φρουρίου, στο κτίριο το οποίο είχε ανεγερθεί στα ερείπια του κεντρικού κτιρίου του σεραγιού του Αλή Πασά. Στις επτά αίθουσές του εκτίθενται ευρήματα ανασκαφών (γλυπτά, νομίσματα, κεραμική) απ' την παλαιοχριστιανική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και εικόνες και κειμήλια απ' τον 16ο έως τον 18ο αιώνα. Οσο για τους απαιτητικούς καλοφαγάδες στα Γιάννενα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες και εστιατόρια, που σίγουρα καλύπτουν τις γαστρονομικές ορέξεις τους από παραδοσιακά γιαννιώτικα εδέσματα μέχρι και τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ