Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά νομιμοποίηση στην ανήλικη και τζάμπα εργασία

Ανακοίνωση της Οργάνωσης με αφορμή το νέο πρόγραμμα κυβέρνησης - ΟΑΕΔ

Βορά στο κεφάλαιο επιχειρεί να παραδώσει η κυβέρνηση χιλιάδες νέους. Η αντίσταση στα σχέδιά της αποτελεί καθήκον για την εργατική τάξη
Βορά στο κεφάλαιο επιχειρεί να παραδώσει η κυβέρνηση χιλιάδες νέους. Η αντίσταση στα σχέδιά της αποτελεί καθήκον για την εργατική τάξη
Κάλεσμα στην εργατική τάξη να μη νομιμοποιήσει τα προγράμματα φτώχειας και κοροϊδίας που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, καταγγέλλοντας το νέο δώρο στους μεγαλοεργοδότες και τη νομιμοποίηση της ανήλικης εργασίας. Με το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, υπό τον τίτλο «Μια αρχή, μια ευκαιρία», που ανακοίνωσε με πανηγυρισμούς η κυβέρνηση, 40.000 νέοι ηλικίας 16 έως 25 ετών που δεν τελείωσαν το σχολείο, παραδίδονται τζάμπα για πέντε μήνες στα δόντια των επιχειρήσεων, που δε θα πληρώνουν φράγκο για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Η κυβέρνηση «αποδέχεται σαν φυσικό φαινόμενο, νέοι και νέες 15 και 16 ετών να είναι στο μεροκάματο, την ίδια στιγμή που δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης, για να τελειώσουν το σχολείο» σημειώνει η ΚΝΕ και προσθέτει: «Η εργατική οικογένεια μέσω του ΟΑΕΔ, καλείται να πληρώσει την πλήρη εκμετάλλευση των παιδιών της, στο όνομα της "εργασιακής εμπειρίας". Επιπλέον κανένας εργοδότης δεν υποχρεούται να προσλάβει τους νέους εργάτες, μετά το 5μηνο. Οι επιχειρήσεις θα αυγαταίνουν τα κέρδη τους, προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χωρίς δικαιώματα, χτυπώντας το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία. Αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται στην αρχή επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, που σημαίνει επιδότηση των εργοδοτών και κοροϊδία στους άνεργους».

«Την ίδια στιγμή που επεκτείνονται οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο - συνεχίζει η ανακοίνωση - αφαιρούν από τους νέους το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, προωθούν την απελευθέρωση των απολύσεων, η ακρίβεια θερίζει, κοροϊδεύουν με ψίχουλα και σπέρνουν αυταπάτες στους άνεργους. Αυτήν την πολιτική την υπερασπίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη στηρίζει ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι μαζί ψήφισαν τις αντιλαϊκές-αντεργατικές συνθήκες».

«Οι νέοι και οι νέες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση που πρέπει να είναι υποχρεωτική έως τα 18 τους χρόνια, σε μια ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν 12χρονη εκπαίδευση. Εχουν δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό, στην ουσιαστική προστασία τους από την ανεργία» σημειώνει η ΚΝΕ και καλεί σε πάλη για:

  • Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση. Επίδομα στο 80% του κατώτερου μισθού (1.120 ευρώ), μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά.
  • Υποχρεωτική μόρφωση των νέων μέχρι τα 18. Κανένας νέος να μην αναγκάζεται να βγει στη δουλειά, πριν τελειώσει το σχολείο.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο.
  • 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό - κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας, 6ωρη εργασία με αποδοχές οχταώρου για τους εργαζόμενους σπουδαστές. Αδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ