Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Υπερασπίστηκε την «αύξηση» του ενός ευρώ

Πρόκληση για την εργατική τάξη τα όσα υποστήριξαν στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο οι παρατάξεις της συναίνεσης. Κινητοποίηση για ακρίβεια και Συμβάσεις προετοιμάζει το ΠΑΜΕ

Την κατάπτυστη σύμβαση του ενός ευρώ στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τη γραμμή της υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου επικύρωσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, κηρύσσοντας παράλληλα «παύση εργασιών» λόγω καλοκαιριού. Παρά τις ανέξοδες καταγγελίες για την ακρίβεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συλλογικές συμβάσεις, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν τόλμησαν να ξεστομίσουν ούτε κουβέντα ενάντια στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και τον ΣΕΒ, τον οποίο άλλωστε θεωρούν αξιόπιστο «κοινωνικό εταίρο», όπως εύστοχα τους επισήμαναν τα στελέχη του ΠΑΜΕ.

Αντί αυτού, με λύσσα υπερασπίστηκαν την υπογραφή τους κάτω από τη διετή συλλογική σύμβαση που καταδίκασε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Με το ίδιο μένος επιτέθηκαν και στο ΠΑΜΕ, γιατί αντιλαμβάνονται - και σωστά - ότι μόνο οι ταξικές δυνάμεις στέκονται εμπόδιο στην πολιτική της συναίνεσης και του «κοινωνικού εταιρισμού». Στο κατόπι τους ο ΣΥΝεταίρος τους στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης», τους κάλεσε να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο», από τον οποίο, κατά τα λεγόμενά της, έχουν «κατά λάθος» βγει.

Στο διά ταύτα και ενώ η εργατική τάξη στενάζει κάτω από την μπότα της πολιτικής της ακρίβειας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εξήγγειλε μια συγκέντρωση για την ακρίβεια στα μέσα Ιούνη και τη δημιουργία «καταναλωτικών οργανώσεων», με στόχο - όπως είπε ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος - αυτές να δημιουργήσουν και να εμπνεύσουν σωστές καταναλωτικές συνήθειες. Με μια κουβέντα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αθώωσε την κερδοφορία των επιχειρήσεων για την ακρίβεια και ούτε λίγο ούτε πολύ ενοχοποίησε τους εργαζόμενους και τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

ΠΑΜΕ: Ρίζα των προβλημάτων η καπιταλιστική κερδοφορία

Στις φθηνές θεωρίες για την ακρίβεια που αναπαρήγαγε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απάντησε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, προαναγγέλλοντας κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την ακρίβεια και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε ότι «παρά την γκρίνια της πλειοψηφίας για την ακρίβεια, για ένα πράγμα απέφυγαν όλοι να μιλήσουν. Για το καπιταλιστικό κέρδος. Οσους όμως μηχανισμούς και να φτιάξουν, όσους ελέγχους και αν υποσχεθούν, αν δε χτυπηθεί η ρίζα του προβλήματος, που είναι το κέρδος, τίποτα δε θα γίνει».

«Εσείς - είπε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία - δε θέλετε να χτυπήσετε τα κέρδη. Λέτε ότι τριπλασιάστηκε ο πληθωρισμός. Οταν πριν μερικές εβδομάδες υπογράψατε τη σύμβαση του ενός ευρώ, δεν ξέρατε πού βαδίζει ο πληθωρισμός; Δεν μπορείτε λοιπόν να κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους. Κανένα λάθος δεν κάνατε. Κάνετε συνειδητές επιλογές, οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ασκείτε την πολιτική σας σύμφωνα με τις ανάγκες της εργοδοσίας και όχι της λαϊκής εργατικής οικογένειας».

Ολα τα άλλα - συνέχισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ - είναι θεωρίες και προφάσεις. «Την ίδια θέση έχετε και για την Υγεία και τις ιδιωτικοποιήσεις. Λέτε ότι είστε υπέρ της Δημόσιας Υγείας, όμως την ίδια στιγμή δεν καταγγέλλετε την επιχειρηματική δράση των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία, ενώ τάσσεστε και υπέρ των ΣΔΙΤ, με τις οποίες συμφωνεί και η "Αυτόνομη Παρέμβαση". Μιλάτε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ποιοι όμως εδώ μέσα είναι με τον πραγματικά δημόσιο ΟΤΕ; Οταν οι παρατάξεις σας μιλάνε για 51% και 49% που λέει η ΑΠ, αυτή δεν είναι θέση υπέρ του δημοσίου. Είναι ιδιωτικοποίηση, όπως αυτή που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνει η ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ