Κυριακή 8 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με ταλέντο και ευαισθησία

Η Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε
Η Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε
Νέοι και ταλαντούχοι είναι οι σολίστ που θα συμπράξουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στη συναυλία που θα γίνει στις 13/6 (9μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σε διεύθυνση του αρχιμουσικού Ερρίκου Φρεζή, με σολίστ τους Βασίλη Σαΐτη (βιολοντσέλο), Μαρκέλλα Βανδώρου (βιολί), Δανάη Μάτσκε (βιολί) και Θεοδοσία Ντόκου (πιάνο), η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει έργα των Τσαϊκόφσκι, Γκλαζουνόφ, Σιμανόφσκι και Μπετόβεν.

Με αφορμή τη συναυλία μιλήσαμε με τη 19χρονη βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε, η οποία στην πρώτη της σύμπραξη με την ΚΟΑ θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το «2ο κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα» του Κ. Σιμανόφσκι. Ενα κομμάτι, που, όπως λέει, επέλεξε «επειδή είναι πολύ μελωδικό αλλά δεν το ξέρουν πολλοί. Ηθελα να παίξω κάτι καινούργιο και το κοντσέρτο του Σιμανόφσκι, που βασίζεται σε παραδοσιακές πολωνικές μελωδίες, έχει πολύ ενδιαφέρουσα ενορχήστρωση». Θεωρεί ότι «είναι μεγάλη τιμή η πρώτη της σύμπραξη με τη μεγαλύτερη ελληνική ορχήστρα».

Κόρη του γνωστού Γερμανού πιανίστα Ούβε Μάτσκε, ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών, ενώ από τα έντεκα χρόνια της άρχισε να εμφανίζεται ως σολίστ σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ. Ηδη έχει αποσπάσει τρία διεθνή και δύο εθνικά πρώτα βραβεία, μεταξύ των οποίων τα «Jugend musiziert» και «Henri Marteau» (Γερμανία) και «Andrea Postacchini» (Ιταλία).

Για την εντυπωσιακή ερμηνευτική της ικανότητα, τη λαμπερή δεξιοτεχνία και το μεγάλο ηχητικό όγκο στο παίξιμό της, ο διεθνής Τύπος την επαίνεσε θερμά. Οπως η εφημερίδα «Frankenpost» (14/6/05), που σημείωνε ότι «αν αληθεύει ότι το παίξιμο του βιολιού μοιάζει με το τραγούδι, τότε το παίξιμο αυτής της ανερχόμενης καλλιτέχνιδας ανήκει στην περιοχή της μεγάλης όπερας». Πώς εισπράττει η ίδια όλ' αυτά; «Χαίρομαι όταν γράφουν καλά πράγματα για τις εμφανίσεις μου, όμως προσπαθώ να μη με επηρεάζουν. Ακούω, βέβαια, και τα καλά και τα κακά. Ομως, στην ηλικία των 19 χρόνων, νομίζω ότι σημασία έχουν οι στόχοι». Οι δικοί της στόχοι; «Να μπορώ να δίνω χαρά στον κόσμο, να νιώθω κι εγώ χαρά. Ν' ανεβάζω το επίπεδο της μουσικής στην Ελλάδα. Μ' ενδιαφέρει πολύ να προσφέρω στον τόπο μου και να δείξω ότι υπάρχουν ταλέντα στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θ' αναδειχτούν αν δοθούν τα κατάλληλα υλικά». Αυτά για τη Δ. Μάτσκε, που σήμερα σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ, στην τάξη του κορυφαίου παιδαγωγού και βιολονίστα Igor Ozim, είναι «οι καλοί παιδαγωγοί και τα σωστά σχολικά συστήματα, όπως τα μουσικά γυμνάσια, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά ν' αναπτύξουν το ταλέντο τους». Τ' όνειρό της; «Να κάνω καλή μουσική, να γνωρίζω και να συμπράττω με ανθρώπους που έχουν το ίδιο όνειρο».


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ