Κυριακή 8 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Το ανοιχτό πάρτι του γαλλικού Μάη

1. Τα χαϊδεμένα παιδιά του θεάματος επανέφεραν με μεγάλο ζήλο στη μόδα το Γαλλικό Μάη. Οι απανταχού Αριστεριστές δεν πίστευαν ποτέ ότι θα ζούσαν ξανά τέτοιες δόξες. Ο Μάης γιορτάζεται απ' όλους στην πόλη του φωτός, το ένδοξο Παρίσι, το οποίο ωστόσο δε θέλει ακόμα και τώρα ν' ακούει το παραμικρό για τον Μαξιμιλιανό Ροβεσπιέρο και τον Σαιν - Ζυστ.

2. Η συλλογική εκτόνωση των Παριζιάνων δημιούργησε μια φούσκα όπου μέσα της αναπαύονται όσοι μοιράζουν σήμερα την τράπουλα της εξουσίας. Ακριβώς αυτό που είχε τότε ανάγκη η γέρικη Δημοκρατία για ν' ανανεωθεί. Ο Ντε Γκωλ, αυτό το εθνικό σκιάχτρο, έχοντας διαρκώς δίπλα του σαν σκυλάκι του καναπέ τον Αντρέ Μαλρώ, ένιωσε ότι δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να δραματοποιήσει τα γεγονότα. Και το κατάφερε. Ο Μάης πήρε τις διαστάσεις που είχαν αποφασίσει να του δώσουν οι τεχνικοί της εξουσίας.

3. Ο Μάης ήταν η μεγαλύτερη «σαπουνόπερα» που ανέβηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθιερώθηκε ως η εθνική γιορτή των Αριστεριστών. Κάθε χρόνο, το Μάη, ξυπνάνε απότομα από την κατάσταση της νάρκης που τους προσδιορίζει και ξεδίνουν, μέσω της νοσταλγίας, εξαργυρώνοντας τα βιώματα εκείνου του μήνα.

4. Μάλλον οι Γάλλοι είχαν κουραστεί να πληρώνουν τους ψυχαναλυτές τους και κατέβηκαν στους δρόμους για άλλες εμπειρίες. Θεωρώ την κατάσταση αυτή πρωτότυπη μόνο για το μέλλον της ψυχανάλυσης.

5. Δεν υπήρξε καμία μεθόδευση εναντίον του Μάη. Η πτώση ήταν μοιραία, όπως του χαρταετού της Καθαρής Δευτέρας. Ο στρατηγός Ντε Γκωλ, παρά την κινδυνολογία που μοίραζε δεξιά κι αριστερά, πήγαινε ήσυχος να κοιμηθεί, σίγουρος πως αυτοί οι κραδασμοί ήταν επιπέδου διατάραξης κοινής ησυχίας.

6. Οσοι εκπροσώπησαν το Γαλλικό Μάη επιδόθηκαν σ' έναν αντικομμουνισμό άνευ όρων και ορίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν υπέρ του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αν θέλει κανείς να δει τη σημερινή τους στάση, αρκεί να ρίξει μια ματιά στο περιβάλλον του Σαρκοζί.

7. Εκτός από τους αφορισμούς που είχαν αντιγράψει από κλασικούς φιλοσόφους - τους οποίους κακοποίησαν στην επανάληψη - τι απέμεινε από το Μάη; Πού είναι η ποίηση, η ζωγραφική και η σκέψη που θα μας στέγαζε;

8. Κάποτε ο Μάης θα είναι κεντρικό θέμα σε όλες τις θεολογικές σχολές, θα μιλάνε για απελπισμένα παιδιά που δεν καταλάβαιναν πως ήδη βρίσκονταν στον προθάλαμο του θεού. Γυρνώντας από την ανάποδη την αλήθεια των Αριστεριστών, είναι ν' απορείς πώς όλα αυτά τα χρόνια κανείς από τους θεωρητικούς δεν ήταν αρκετά γενναίος για να προχωρήσει σε μια επαναξιολόγηση των συμβάντων. Αντιθέτως, οι «αγιογραφίες» των ηγετών τους κυκλοφορούν σε χιλιάδες αντίτυπα. Ηδη ορισμένοι βετεράνοι του Μάη των εξήντα ετών και κάτι έχουν πάρει το ύφος των μαρτύρων του Ιεχωβά για την αλήθεια που τους αποκαλύφθηκε προσωπικά σ' εκείνο το ανοιχτό πάρτι.

9. Οι μετριότητες του Γαλλικού Μάη που οδήγησαν εαυτούς και αλλήλους στη σημερινή αξιοθρήνητη κατάσταση συνιστούν ανεκτίμητη μαρτυρία για την ιστορία της βλακείας και καλό είναι, παρά τον ξεπεσμό τους, να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο για την παραδειγματική συντήρησή τους.

10. Χάρη στον ηγέτη του Γαλλικού Μάη Ντανιέλ Κονμπεντίτ, μάθαμε τι σημαίνει ξεπούλημα σε ώρες μεγάλης ταραχής. Ας είναι ελαφριά η εξουσία που τον σκεπάζει.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ