Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση και τα ΕΛΤΑ

Μετά τις αερομεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια κλπ. η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει στο «σφυρί» και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ). Το προανήγγειλε με δηλώσεις που έκανε χτες στο «Ρόιτερ», ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Γ. Αναστασόπουλος, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης ποσοστού των ΕΛ.ΤΑ μέσα στο 2008, στο πλαίσιο προετοιμασίας του Οργανισμού ενόψει της πλήρους «απελευθέρωσης» της ταχυδρομικής αγοράς από το 2013. Σύμφωνα με τον Γ. Αναστασόπουλο, η κυβέρνηση εξετάζει δυο διαφορετικούς τρόπους ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ. Οπως είπε, αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, «στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2008 να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τα ΕΛΤΑ ή για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο και στη συνέχεια να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».

Η προωθούμενη απελευθέρωση της «αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών» από την 1η Γενάρη του 2013 για την Ελλάδα, αποτελεί τμήμα των σαρωτικών αλλαγών για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς στο πλαίσιο της ΕΕ. Τα ταχυδρομεία αποτελούν χρυσοφόρο τομέα για τους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους. Τα έσοδα από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες στην ΕΕ ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ το 2006, ενώ ο ετήσιος τζίρος στην ελληνική αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των ΕΛΤΑ το 2007 ξεπέρασαν τα 550 εκατ. ευρώ και τα κέρδη τα 10 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση αναζητά «στρατηγικό σύμμαχο» για την κερδοφόρα «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ». Οπως είναι αυταπόδεικτο, η είσοδος ιδιωτών και στα ΕΛΤΑ, θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις, κυρίως για την ταχυδρομική εξυπηρέτηση των απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίες με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια κρίνονται «ασύμφορες». Επώδυνες φυσικά θα είναι και οι συνέπειες για τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ