Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΤΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μίλησαν μόνο για ... φιλανθρωπία

Ούτε λόγος για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Αναγνώριση της «παράνομης» μετανάστευσης. Καμιά αναφορά στις αιτίες που τη δημιουργούν, καμιά εξήγηση, καμιά κριτική των μέχρι τώρα αντιμεταναστευτικών πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καμιά διαφοροποίηση από την κατασταλτική και αντεργατική πολιτική της ΕΕ. Από την άλλη, η λογική της φιλανθρωπίας, αλλά και οι «εκρήξεις λαϊκισμού» περίσσεψαν.

Ολα αυτά, στην ημερίδα που πραγματοποίησε προχτές το απόγευμα το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου» (ΙΣΤΑΜΕ) για τη «Μεταναστευτική πραγματικότητα στο Δήμο της Αθήνας» και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Χαρακτηριστικό της ημερίδας είναι ότι κανείς δε μίλησε για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, που είναι και το κύριο στην κοινωνική ένταξή τους. Το θέμα προσεγγίστηκε από τη σκοπιά του «κοινωνικού κεφαλαίου» που αποτελούν οι μετανάστες και πώς μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, οι μετανάστες φτάνουν τις 300.000 στο Δήμο Αθηναίων και τα παιδιά τους αποτελούν το 27% του μαθητικού πληθυσμού του δήμου.

Πώς συνεισφέρει ο Δήμος Αθηναίων στην ένταξη των μεταναστών; Οπως είπε ο Ελ. Σκιάδας, αντιδήμαρχος, με συσσίτια, ρούχα και παπούτσια από το Ιδρυμα Αστέγων, με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και με προγράμματα εκμάθησης Ελληνικών και Η/Υ. Στόχος, όπως είπε ο Ελ. Σκιάδας, είναι η δημιουργία Τοπικών Συμβουλίων Μεταναστών, Γραφεία επικοινωνίας στα δημοτικά διαμερίσματα και σύνταξη Χάρτας για την ένταξη των μεταναστών.

Ξεχνώντας τις επιχειρήσεις - «σκούπα», την αντιμεταναστευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τα κλειστά σύνορα, την ανύπαρκτη παροχή ασύλου και τον Γολγοθά της γραφειοκρατίας για τις άδειες παραμονής, ο Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε αναθεώρηση του καθεστώτος της ιθαγένειας και κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα να πολιτογραφείται «Ελληνας»! Στη συνέχεια, διατύπωσε τη θέση του και την ευθυγράμμισε με αυτήν της ΕΕ. Συγκεκριμένα, είπε: «Πρέπει να ασχολούμαστε με τη μη νόμιμη μετανάστευση. Δεν είναι ρατσιστικό». Υπέρμαχος, δηλαδή, της ελεγχόμενης μετανάστευσης (σ.σ. όση χρειάζεται η αγορά), της καταστολής, των κλειστών συνόρων και των επαναπροωθήσεων.

Στο ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους μετανάστες παράνομους, ό,τι κι αν κάνουν, και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες β' γενιάς, αναφέρθηκε η Ογκούρ Λυδία, ερευνήτρια Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μετανάστρια. «Τα παιδιά που γεννιούνται εδώ, όταν γίνουν 18 χρονών, ξαφνικά γίνονται ξένοι και παράνομοι. Δεν μπορούν να βγάλουν άδεια παραμονής, γιατί πρέπει να δείξουν ένσημα. Πιστοποιητικό γέννησης δεν τους δίνουν! Μόνο αν χρησιμοποιήσει κανείς "μέσον" μπορεί να καταφέρει να βγάλει», είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα και ροές για τις ανάγκες του κεφαλαίου (2023-01-18 00:00:00.0)
«Σύμφωνο για τη Μετανάστευση» με πολλές χρήσεις... (2018-12-12 00:00:00.0)
Λαϊκή πάλη για λύσεις υπέρ των μεταναστών (2011-01-29 00:00:00.0)
Στηρίζει τη «θηλιά» που βάζει η ΕΕ στους μετανάστες (2008-08-19 00:00:00.0)
Ημερίδα για τους μετανάστες στη Θεσσαλονίκη (2005-02-22 00:00:00.0)
Επιτακτική η ίση μεταχείριση (1999-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ