Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να κουκουλωθεί

Το ναυτεργατικό κίνημα «να επιμείνει να χτυπηθεί η ρίζα του κακού», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

«Το ΚΚΕ, με αισθήματα οδύνης, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των αδικοχαμένων επιβατών του πλοίου "EXPRESS ΣΑΜΙΝΑ".

Πρόκειται για ένα ακόμη πελώριο έγκλημα, για το οποίο φέρνουν ακέραια την ευθύνη η κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που "έκαναν πλάτες" στην εφοπλιστική ασυδοσία και για το συγκεκριμένο πλοίο. Πρυτάνευσαν και εδώ τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος της ανθρώπινης ζωής.

Αγνοήθηκε η καταγγελία του πρωτοδεύτερου μηχανικού του "EXPRESS ΣΑΜΙΝΑ" που έγινε την 21 Σεπτέμβρη προς το υπουργείο ΕΝ και το Λιμεναρχείο Πειραιά, με την οποία υπογραμμιζόταν η επικίνδυνη κατάσταση του πλοίου και η ακαταλληλότητά του να πραγματοποιεί ταξίδια. Και αποτελεί πρόκληση η αντίδραση του κ. Παπουτσή, μετά την τραγωδία, με την οποία κατήγγειλε την ΠΕΜΕΝ!

Με απόφαση του προηγούμενου υπουργού κ. Σουμάκη εξαιρέθηκε το πλοίο "EXPRESS ΣΑΜΙΝΑ", ένα τόσο υπερήλικο πλοίο, από τις επιπρόσθετες εργασίες επισκευής, τις οποίες επέβαλε η σύμβαση EUROSOLAS, που προβλέπει μέτρα ασφαλείας!

Και δεν πρόκειται για το μοναδικό. Πολλά ακόμη πλοία, παρόμοιας κατάστασης συνεχίζουν να πραγματοποιούν δρομολόγια. Από την άλλη, οι αγώνες του ναυτεργατικού κινήματος, που στα αιτήματά τους περιλαμβάνουν και τα της ασφάλειας των πλοίων, συκοφαντούνται και καταγγέλλονται ως υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία (!) των επιβατών!

Επιβεβαιώθηκε η κρατική ανεπάρκεια και η έλλειψη συντονισμού για τη διάσωση των ναυαγών, καθώς και η ανυπαρξία ναυαγοσωστικών μέσων του Λιμεναρχείου Πάρου, ενώ η ενημέρωση εκατοντάδων οικογενειών για την τύχη των δικών τους καθυστέρησε απαράδεκτα. Πολλοί επιβάτες σώθηκαν χάρη στους ψαράδες της Πάρου, ενώ αποδείχτηκε ότι δεν υπήρξε άμεση αξιοποίηση των ακριβοπληρωμένων από το λαό πτητικών μέσων (ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης "SUPER PUMA", καθώς και των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ).

Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να κουκουλωθεί. Είναι θέμα ευθύνης του ναυτεργατικού κινήματος να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν εξιλαστήρια θύματα, αλλά να επιμείνει να χτυπηθεί η ρίζα του κακού και να αναζητηθούν οι λόγοι πρόσκρουσης του πλοίου και οι πραγματικές αιτίες του τραγικού ναυαγίου.

Πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος σε όλα τα επιβατηγά πλοία, με τη συμμετοχή του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να αποσυρθούν όλα τα υπερήλικα και προβληματικά.

Αποκτά δραματική επικαιρότητα η πρόταση της ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ να συγκροτηθεί εθνικός οργανισμός ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Από την άλλη επιβάλλεται η διατήρηση του καμποτάζ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και η ανάκληση του κανονισμού 3577/1992, που τις απελευθερώνει.

Η νέα τραγωδία θέτει επί τάπητος ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα: Οτι η πολιτική που θρέφει τα κέρδη, δίχως να υπολογίζει τον ανθρώπινο παράγοντα πρέπει να ανατραπεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ