Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυστραλία (1)

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η Αυστραλία ήταν κατοικημένη εδώ και 50.000 χρόνια. Η σχετική έρευνα, βέβαια, δεν έχει ακόμα συμπεράνει από πού πήγαν εκεί οι πρώτοι άνθρωποι, ούτε μπόρεσε να μας πει αν τα σκελετικά λείψανα που έχουν βρεθεί στην κεντρική Αυστραλία, είναι και τα παλιότερα. Είναι ενδεχόμενο, επομένως, να βρεθούν και άλλα στοιχεία που να μας αποκαλύπτουν μια άλλη, πιο παλιότερη, χρονική περίοδο κατά την οποία αυτή η μεγάλη χώρα της Ωκεανίας δέχτηκε τους πρώτους «οικιστές» της.

Εκτός όμως από την αναζήτηση αυτών των στοιχείων που θα μπορούσαν να πιστοποιήσουν την παλαιότητα της άφιξης των πρώτων ανθρώπων στην Αυστραλία, πολύ ενδιαφέρον έχουν και οι σχετικές έρευνες και τα αποτελέσματά τους που αναφέρονται στις προσπάθειες θαλασσοπόρων και εμπόρων, εξερευνητών και απελπισμένων ανθρώπων να βρουν τη «νότια χώρα» που οι διάφορες διηγήσεις την περιέγραφαν σαν ένα άλλο El Dorando του νότιου ημισφαιρίου. Την περιέγραφαν, με άλλα λόγια, σαν έναν επίγειο παράδεισο όπου το χρυσάφι συναγωνιζόταν την πλούσια χλωρίδα και περίεργα, μυθικά ζώα αποτελούσαν μια απερίγραπτη πανίδα που κανείς δεν είχε δει ως τότε σε άλλη γη. Κι όμως όσο και αν οι περιγραφές αυτές ήταν γοητευτικές, άργησαν πολύ οι εξερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μυθική χώρα που έψαχναν να βρουν, ήταν η Αυστραλία. Και μη θαρρείτε πως, όταν έγινε αυτή η διαπίστωση, δόθηκε η αφορμή για τον αποικισμό της μεγάλης αυτής χώρας. Μόνο στα 1786 αυτός ο αποικισμός άρχισε να πραγματοποιείται.

Και ως αφορμή γι' αυτή την «έναρξη», δεν ήταν οι περιγραφές των θαλασσοπόρων, ούτε το όνειρο μιας άλλης γης, ενός άλλου μυθικού κόσμου. Η αφορμή αυτή ήταν απόλυτα κοινωνική. Και ήταν κοινωνική γιατί τα στοιχεία που τη διαμόρφωναν προέρχονταν αποκλειστικά από τα σημαντικά προβλήματα που βασάνιζαν τα φτωχά λαϊκά στρώματα της αγγλικής κοινωνίας του 17ου αιώνα. Προβλήματα που έμεναν άλυτα μέσα στις κοινωνικές συνθήκες που διαμόρφωνε και επέβαλλε η βαρβαρότητα του νεοφώτιστου δυτικοευρωπαϊκού καπιταλισμού, και που ανάγκαζαν τους απελπισμένους προλετάριους να καταφεύγουν σε παράνομες πράξεις για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Η κλεψιά, οι απαγωγές, η οργανωμένη επαιτεία, η πορνεία και άλλες τέτοιες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις, απαθανατίστηκαν από σημαντικούς Αγγλους πεζογράφους και σόκαραν την πουριτανή αστική τάξη. Η αντιμετώπιση, βέβαια, από την αγγλική πολιτεία αυτών των προβλημάτων δεν ήταν η ανάπτυξη σκληρών μέτρων καταστολής που είχαν ως αποτέλεσμα τις μαζικές συλλήψεις, τα συνοπτικά δικαστήρια και, φυσικά, το ασφυκτικό γέμισμα των φυλακών που πολύ σύντομα, αυτό το τελευταίο γεγονός οδήγησε σε εξεγέρσεις των καταδίκων, λοιμώδεις και αφροδίσιες αρρώστιες που άρχισαν να μεταδίδονται και έξω από τις τρώγλες των αγγλικών φυλακών.

Ολη αυτή η κατάσταση προβλημάτισε τον πρωθυπουργό Πιτ, που άργησε να βρει μια αβασάνιστη λύση. Κι αυτή ήταν ο μαζικός «εξοστρακισμός» των ενοχλητικών καταδίκων στη χώρα του νότιου ημισφαιρίου που είχε ήδη πάρει τη θέση της μυθικής «νότιας γης» και με τα γοητευτικά της παράλια και ανεξερεύνητες τις μυστηριώδεις εσωτερικές της εκτάσεις προκαλούσε τους νέους αποίκους, μ' όλο που οι ιθαγενείς της χώρας αυτής, οι γνωστοί στο σύγχρονο κόσμο ως «aborrigines», έβλεπαν με αγωνία αυτούς τους άγνωστους Παπαλάγκι, και είχαν διαφορετικό χρώμα στο πρόσωπο και στα χέρια, να απειλούν τη γενέθλια γη τους.

Γέμισε, λοιπόν, ο Πιτ δυο καράβια με κατάδικους, έβαλε και επικεφαλής έναν απόστρατο ναυτικό Αγγλογερμανό, τον Arthur Filipp, και τους έστειλε στην Αυστραλία. Ηταν Απρίλιος του 1786, όταν άραξαν τα καράβια του Α. Filipp και αποβίβασαν αλυσοδεμένους τους Αγγλους κατάδικους στο μικρό λιμανάκι που είναι σήμερα ένα πανέμορφο και αριστοκρατικό προάστιο του Σίδνεϊ, όπου πραγματοποιούνται ολυμπιακά γυμνάσματα, και είναι γνωστό με το όνομα Botany Bay.

Μόλις κατέβηκαν, λένε οι χρονικογράφοι, οι κατάδικοι, έψαλαν τον εθνικό ύμνο της Αγγλίας και ο Α. Filipp έμπηξε την αγγλική σημαία. Ετσι γεννήθηκε το κράτος της Αυστραλίας ως μακρινής αποικίας της Αγγλίας...

(συνεχίζεται)


Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της «εταιρικής σχέσης» αλλά και «αντιστάσεις» (2022-06-17 00:00:00.0)
Το πρωταπριλιάτικο του «Ρ» (2011-04-02 00:00:00.0)
Οι Μεγάλες Ιδέες και ο ΣΥΝ (2009-03-14 00:00:00.0)
Ποιοι κερδίζουν από τις επιθέσεις... (2004-09-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-10-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ