Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα φάρμακα με ελπιδοφόρα μηνύματα

Η εποχή κατά την οποία γίνονταν δοκιμές 5.000 μορίων για να επιλεγούν μόλις 5 πιθανά ως φάρμακα, εκ των οποίων ένα ή κανένα έφτανε στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, φτάνει στο τέλος της όπως τονίστηκε, μεταξύ των άλλων, στις εργασίες του 33ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Βιοχημείας (FEBS) και του 11ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (IUBMB) που άρχισαν στην Αθήνα στις 28.6.2008 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3.7.2008.

Σήμερα, όπως τονίστηκε, η ανακάλυψη νέων φαρμάκων έχει πάρει νέα μορφή χάρη στις προόδους της δομικής πρωτεομικής, δηλαδή της μελέτης της δομής των πρωτεϊνών με τη βοήθεια κρυσταλλογραφίας, αλλά και χρήση υπολογιστών. Ετσι, μέσω ενός συνδυασμού κρυσταλλογραφίας, πρωτεομικής και συνθετικής χημείας, δημιουργούνται μόρια τα οποία επιλέγονται για την αποτελεσματικότητα και χαμηλή τοξικότητα σε μικρό διάστημα. Αυτό μειώνει το κόστος ανάπτυξης των φαρμάκων και δίνει ελπίδες για την ανάπτυξη φαρμακευτικών ουσιών τόσο για σπάνιες ασθένειες όσο και για εκείνες, που αν και δεν αποτελούν απειλή για τον ανεπτυγμένο κόσμο, σκοτώνουν ακόμη πολλές χιλιάδες (ή και εκατομμύρια) ανθρώπους στις υπό ανάπτυξη χώρες.

Η μείωση του κόστους, όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, δε σημαίνει και μείωση των τιμών των φαρμάκων, αφού αυτά υπακούουν στους νόμους της εμπορευματοποίησης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ