Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ
Κινδύνεψαν ξανά ζωές για το κέρδος των εφοπλιστών

Πλοιοκτήτρια εταιρεία και κυβέρνηση βρήκαν από την πρώτη στιγμή τα εξιλαστήρια θύματα στο πρόσωπο των ναυτεργατών

Το πλοίο «Θεόφιλος» στα ανοιχτά των Οινουσσών

Eurokinissi

Το πλοίο «Θεόφιλος» στα ανοιχτά των Οινουσσών
Πάνω από 500 άνθρωποι κινδύνεψαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν το γέρικο πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» της εταιρείας ΝΕΛ, με μεγαλομέτοχο τον Απ. Βεντούρη, έπεσε σε βράχια, καθώς ταξίδευε μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Τα αίτια του νέου ναυτικού ατυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο ο εφοπλιστής Βεντούρης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, από κοινού με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τους μηχανισμούς του, έριξαν όλες τις ευθύνες στους ναυτεργάτες και συγκεκριμένα στον πλοίαρχο και υποπλοίαρχο.

Το πλοίο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου απέπλευσε από Μυτιλήνη για Χίο, με τελικό προορισμό τον Πειραιά. Η πρόσκρουση καταγράφηκε στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου. Αμέσως δημιουργήθηκε ρήγμα πάνω από 16 μέτρα μήκος και πλάτος 80 πόντων στην αριστερή πλευρά του πλοίου, το οποίο άρχισε να βάζει νερά παίρνοντας κλίση 2 μοιρών. Ο παράγοντας που συντέλεσε ώστε να σταθεροποιηθεί η κλίση, αλλά και να σωθούν οι επιβάτες - ο επίσημος αριθμός τους... κυμαίνεται μεταξύ 475 και 478 (!)-, ήταν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματος -μέχρι προχτές γινόταν λόγος για 96 ναυτεργάτες και έναν γιατρό και χτες για 85 ναυτεργάτες!..

Ανεβοκατέβαζαν τις βάρκες!

Οπως όλα δείχνουν, οι παρεμβάσεις που έγιναν από την πλευρά της εταιρείας και του ΥΕΝ στην υπόθεση της διάσωσης, ήταν τέτοιες ώστε για πάνω από δύο ώρες να επικρατήσει πάνω στο πλοίο απίστευτο αλαλούμ, ταλαιπωρώντας παραπάνω τον ήδη τρομοκρατημένο κόσμο.

Από την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών

Eurokinissi

Από την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών
Συγκεκριμένα στις 9.18 το βράδυ δόθηκε από τον πλοίαρχο εντολή εγκατάλειψης πλοίου και άρχισε η επιβίβαση των επιβατών στις βάρκες. Ωστόσο, αφού ήδη ορισμένες βάρκες είχαν πέσει στη θάλασσα, άρχισαν να τις ανεβάζουν. Αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε τρεις φορές! Τελικά ο κόσμος επιβιβάστηκε ξανά στο καράβι, το οποίο με εντολή του Θαλάμου Επιχειρήσεων του ΥΕΝ αγκυροβόλησε στις 10 το βράδυ μισό μίλι από το λιμάνι των Οινουσσών και άρχισε η αποβίβαση των επιβατών στο λιμάνι του νησιού με βάρκες του πλοίου, αλλά και από τον καταπέλτη σε τουριστικά πλοιάρια. Από εκεί, με άλλα πλοία, πήγαν στη Χίο. Αυτοί που είχαν προορισμό τον Πειραιά έφτασαν την Κυριακή το πρωί με ακτοπλοϊκό πλοίο.

Βγάζουν «λάδι» την πλοιοκτήτρια

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την πρόσκρουση άρχισε να διαδίδεται από το ΥΕΝ, ότι η πορεία που ακολούθησε το πλοίο δεν ήταν μεν απαγορευμένη, ωστόσο η ενδεδειγμένη ήταν μεταξύ Οινουσσών και Τουρκίας και όχι Χίου. Η ενδεδειγμένη πορεία βέβαια είναι μεγαλύτερη κατά ενάμισι μίλι. Που σημαίνει ότι κατ' εντολή της εταιρείας ακολουθήθηκε η συντομότερη διαδρομή για να κερδίσει ο εφοπλιστής σε πετρέλαιο.

Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο ίδιο σημείο των Οινουσσών, ενώ η εισροή υδάτων αντιμετωπίζεται και με 4 αντλίες της Πυροσβεστικής. Χτες επιθεωρήθηκε από επιθεωρητή του «Ελληνικού Νηογνώμονα», ενώ άρχισε και η διαδικασία μετάγγισης των καυσίμων στο δεξαμενόπλοιο «ΑΦΡΟΣ». Από σήμερα αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία επικόλλησης μεταλλικών επιθεμάτων στο ρήγμα από εξειδικευμένα συνεργεία. Στο μεταξύ, χτες, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, άρχισε και η προανακριτική διαδικασία σύμφωνα με παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χίου, με καταθέσεις μελών του πληρώματος καθώς και άλλων εμπλεκόμενων, ενώ σήμερα αναμένεται να καταθέσουν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ