Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ»
Υπερήλικο με ξεχαρβαλωμένο μηχανοστάσιο

Φωτογραφικό υλικό και άλλα στοιχεία, που συνέλεξαν οι ναυτεργάτες, επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα του πλοίου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1: Η μάνικα που μεταφέρει σεντίνες από το ηλεκτροστάσιο, όπως τη φωτογράφισαν οι ναυτεργάτες
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1: Η μάνικα που μεταφέρει σεντίνες από το ηλεκτροστάσιο, όπως τη φωτογράφισαν οι ναυτεργάτες
Το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» (ανήκει στην εταιρεία ΣΙ ΛΙΝΚ, θυγατρική της ΝΕΛ) είναι υπερήλικο με έτος κατασκευής το 1975. Αποπλέει επιδοτούμενο από το λιμάνι του Λαυρίου για άγονη γραμμή, με άδεια απόπλου από το Λιμεναρχείο Λαυρίου και πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ). Είναι στα χαρτιά χαρακτηρισμένο ως αξιόπλοο, αλλά είναι άκρως επικίνδυνο. Το μηχανοστάσιό του είναι «ξεχαρβαλωμένο»! Δεν υπάρχει δίκτυο σωληνώσεων που να μην είναι σάπιο και να μην έχει διαρροή. Με φορητές αντλίες και μάνικες προσπαθούν να μαζεύουν τα λάδια και τα νερά από το μηχανοστάσιο για να μην πλημμυρίσει και γίνει μπλακ άουτ.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η μάνικα (βλέπε φωτ. 1) η οποία μεταφέρει σεντίνες (υπολείμματα από λάδια και άλλα ρυπογόνα υλικά) από το ηλεκτροστάσιο, τις στέλνει στο μηχανοστάσιο, από εκεί στα «μπούνια» του γκαράζ και στη συνέχεια στη θάλασσα! Επιπλέον, η μάνικα αυτή εμποδίζει να κλείσει την υδατοστεγή θύρα που υπάρχει μεταξύ ηλεκτροστασίου και μηχανοστασίου και η οποία αφορά τη στεγανή υποδιαίρεση, στα στεγανά του πλοίου, συνολικά την ασφάλειά του!

Οι ναυτεργάτες του πληρώματος που φτύνουν αίμα μέσα σε αυτό το κάτεργο απαίτησαν το αυτονόητο, δηλαδή να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους σύμφωνα με όλα όσα προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας. Την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν απεργία την οποία αποφάσισαν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Την επομένη μέρα, Παρασκευή, σύμφωνα με όσα απαίτησε η εταιρεία του Βεντούρη, η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, αφού το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι εκτός νόμου η διεκδίκηση της εφαρμογής της Σύμβασης.

Μάχη στον καταπέλτη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2: Οι άνθρωποι της εργοδοσίας είχαν όλο το χρόνο να εξαφανίσουν τη μάνικα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2: Οι άνθρωποι της εργοδοσίας είχαν όλο το χρόνο να εξαφανίσουν τη μάνικα
Το βράδυ της Παρασκευής, η μάχη μεταφέρθηκε στον καταπέλτη του «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ». Οι ναυτεργάτες αποφάσισαν επίσχεση εργασίας και ταυτόχρονα κατέθεσαν όλα τα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό στο λιμεναρχείο που αποδείκνυε ότι το πλοίο είναι επικίνδυνο και δεν μπορεί να αποπλεύσει.

Ωστόσο, οι λιμενικές αρχές αντί να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, έδωσαν χρόνο στους «υπαλλήλους» του Βεντούρη που έσπευσαν μετά τα δικαστήρια στο λιμάνι του Λαυρίου και προσπάθησαν να εξαφανίσουν όλα τα στοιχεία (καταδυόμενες αντλίες, μάνικες κλπ.), όπως φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία, όπου η αντλία είναι πλέον εξαφανισμένη. Τα σωματεία και οι ναυτεργάτες τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έκαναν καταγγελία στον υπολιμενάρχη, ο οποίος καθυστέρησε συνειδητά και αυτός να διενεργήσει έλεγχο.

Το Σάββατο το πρωί εμφανίστηκε ένας ιδιώτης με το επίθετο Βαγγελάτος, ο οποίος δήλωσε συνεργάτης του ΚΕΕΠ. Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, «αφού αγνόησε παντελώς τους εκπροσώπους των σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τις καταγγελίες, τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και τις προφορικές μαρτυρίες των μελών του πληρώματος, αποχώρησε για να συντάξει έκθεση».

«Αυτούς που ασελγούν - τονίζουν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στην καταγγελία τους - σε βάρος των ναυτεργατών, των νησιωτών, των εργαζομένων, για να υπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, τους παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της». Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών εξέδωσε και η Γραμματεία Λαυρεωτικής του ΠΑΜΕ, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχη για δεδουλευμένα και ασφάλεια (2009-03-05 00:00:00.0)
Το παράδειγμα του «Παναγία Τήνου» (2008-08-20 00:00:00.0)
Νέες καταγγελίες για καράβια - γαλέρες (2008-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ