Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιχείρηση αγιοποίησης του Νιάρχου

Η κυβέρνηση αναγορεύει τους μεγαλοκαπιταλιστές και τη φιλανθρωπία τους σε «στρατηγικό εταίρο» στο κουκούλωμα των βαθιά αντιδραστικών συνεπειών της πολιτικής της

Σε εθνικό ευεργέτη αναγόρευσε το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για ορισμένα ψίχουλα - στην κυριολεξία - δωρεών προς φορείς Υγείας και Πρόνοιας ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε μια εκδήλωση για τη δωδεκαετή λειτουργία του Ιδρύματος και την ενεργό, όπως είπαν οι οργανωτές, προβολή μέσα απ' τον Τύπο.

«Συμπληρώνουμε, δεν αναπληρώνουμε» είπε ένα απ' τα στελέχη του Ιδρύματος, ενώ ο υπουργός Υγείας ξεπερνώντας τα «όρια της χορηγίας» αναγόρευσε τη λεγόμενη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) - που αποτελεί κοινοτική υποχρέωση για τις επιχειρήσεις - σε «πολύτιμη κοινωνική συνιστώσα του σύγχρονου κοινωνικού κράτους και με αυτή τη διάσταση οφείλει να την αντιμετωπίσει και η ελληνική πολιτεία».

Δηλαδή ο υπουργός Υγείας υποκατέστησε τις υποχρεώσεις του κράτους με την ΕΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή «αποτελεί πλέον στρατηγικό εταίρο στην προσπάθεια των κρατών, των διεθνών οργανισμών και τη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) να αντιμετωπίσουν τα πιο σημαντικά κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας». Η συνεισφορά του Ιδρύματος Νιάρχου σε διεθνές επίπεδο είναι 334,6 εκατ. δολάρια σε 1.561 δωρεές σε διάφορους φορείς από 85 κράτη. Απ' αυτές τις δωρεές οι 331 είναι στην Ελλάδα και στην Υγεία - Πρόνοια αντιστοιχούν 88 εκατ. δολάρια για 12 χρόνια. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, η προσφορά του Ιδρύματος είναι 7,3 εκατ. δολάρια ετησίως.

Σαν εφοπλιστής ο Σταύρος Νιάρχος ακολουθούσε τον ήλιο - όπως έλεγε ο ίδιος - αφήνοντας πίσω του κουφάρια εργατών στα καράβια και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - τα οποία κατείχε από το 1956 μέχρι το 1985, οπότε και κρατικοποιήθηκαν, με το αζημίωτο βέβαια, αφού ο ιδιοκτήτης τους τσέπωσε 14 εκατ. δολάρια. Εκτός από τις ζωές των εργατών, με τις επιχειρήσεις του στο Σκαραμαγκά ήταν ένας απ' αυτούς που δηλητηρίασαν το περιβάλλον του Θριάσιου Πεδίου. Κι όμως χτες ο υπουργός Υγείας επιχείρησε την αγιοποίηση του εφοπλιστή, μιλώντας για το «ζωντανό όραμα του Σταύρου Νιάρχου για μια Ελλάδα πρωτοπόρο και ζωντανή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ