Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΡΟΓΚΕΡ ΝΤΟΝΑΛΣΟΝ
The bank job - Το μεγάλο κόλπο

Η ταινία, λέει, στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα! Πράγματι, το 1971 έγινε στην καρδιά του Λονδίνου, στην Μπέικερ Στριτ, μια πολύ μεγάλη ληστεία σε μια από τις τράπεζες των Λόιντς. Θυμάμαι και προσωπικά το θόρυβο που είχε ξεσηκώσει αυτή η ληστεία (ζούσα τότε στο Λονδίνο). Σύμφωνα με φήμες, που ποτέ δεν αποδείχτηκαν, σε αυτή την ιστορία ήταν μπλεγμένος και κάποιος έγχρωμος, που άκουγε στο όνομα Μίκαελ Χ., από το Μάλκολμ Χ., ο οποίος παρίστανε τον προοδευτικό και επαναστάτη. Πράγματι, σε αυτή τη ληστεία ανοίχτηκαν και κλάπηκαν θυρίδες και πολλοί, οι περισσότεροι, ιδιοκτήτες αυτών των θυρίδων αρνήθηκαν να δηλώσουν τι περιείχαν αυτές. (Τι να περιείχαν άραγε;). Τα υπόλοιπα, όμως, που δείχνει η ταινία, και είναι πολλά αυτά που δείχνει, είναι βγαλμένα από το μυαλό των δημιουργών της, από τις φήμες που οργίασαν εκείνη την περίοδο, και από τα φύλλα των εφημερίδων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη ληστεία.

Εάν, λοιπόν, θεωρήσουμε τις φήμες... γεγονότα, τότε η ταινία είναι πέρα για πέρα αληθινή. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως αυτά που δείχνει, δε θα μπορούσανε να είχαν συμβεί. Το αντίθετο! Τα σκάνδαλα της αγγλικής βασιλικής οικογένειας, τα βίτσια της άρχουσας τάξης, η διαφθορά της αστυνομίας, η διαπλοκή και οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις των μυστικών υπηρεσιών, είναι κοινό μυστικό.

Οι ενστάσεις μου για την ταινία δεν είναι πως θεωρώ υπερβολικά αυτά που καταγράφει και προβάλλει στην οθόνη. Η αλήθεια θα μπορούσε να ήταν ακόμα χειρότερη. Αλλες περιπτώσεις, που είδαν ή δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, είχαν χειρότερα γεγονότα. Οι ενστάσεις μου συνίστανται στην κατασκευή της ταινίας. Η φόρμα της πρόδωσε και αχρήστευσε το θέμα της.

Οι δημιουργοί της ταινίας, με πρώτους το σεναριογράφο και το σκηνοθέτη, και στη συνέχεια με όλους τους άλλους συντελεστές, συνειδητά υπέκυψαν στο εισιτήριο, με αποτέλεσμα να καταφύγουν στην ωμή περιπέτεια, στη γυμνή από κάθε σκέψη περιπέτεια. Αυτή τους η «αδυναμία», τους οδήγησε σε μια χαβαλεδιάρικη αστυνομική περιπέτεια, ντυμένη, για την περίπτωση, και με λίγο σκάνδαλο. Κρίμα, γιατί το θέμα σπάει κόκαλα: Μια ληστεία γίνεται αφορμή να αποκαλυφθεί όλος ο υπόκοσμος: βιτσιόζα βασιλική οικογένεια, σκοτεινές και δολοφονικές μυστικές υπηρεσίες, διεφθαρμένη αστυνομία και πάει λέγοντας...

Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσω με το γραφείο διανομής. Στη διαφημιστική δήλωσή του: «... τελικά αποδεικνύεται, σε αυτή την υπόθεση οι πιο αθώοι ήταν οι ληστές!»...

Παίζουν: Τζέισον Στάθαμ, Σάφρον Μπάροους, Τζέιμς Φούλκερ, Ντάνι Μέιστερν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ