Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΑΡΚ ΜΟΥΝΤΕΝ
Το σημάδι του Κάιν

Η ταινία είναι πολύ πιο «λίγη» από το θέμα της. Κάνει, βέβαια, ό,τι μπορεί για να φανεί η αγριάδα, αλλά στέκεται μακριά από τις πολιτικές αναλύσεις, στις οποίες όμως βρίσκεται το... ζουμί. Περιορίζεται σε μια απλή καταγγελία. Και αυτή με αρκετή υποκρισία. Αφού παριστάνει την ξαφνιασμένη. Παρ' όλα αυτά, έστω και έτσι, είναι αρκετά αποκαλυπτική!

Το θέμα της, παρμένο από αληθινό περιστατικό, είναι η συμπεριφορά μιας ομάδας Εγγλέζων φαντάρων στο Ιράκ. Τα άγρια παιδιά της βασίλισσας και του City σε μια επιδρομή σε κάποιο χωριό, αφού σκότωσαν αρκετούς άοπλους, συνέλαβαν και μερικούς Ιρακινούς αιχμαλώτους. Τους οποίους, στη συνέχεια, αφού τους κακοποίησαν τους υπέβαλαν και σε χυδαία σεξουαλικά βασανιστήρια. Περήφανοι για την πολιτισμένη συμπεριφορά τους, θέλοντας να απαθανατίσουν τα κατορθώματά τους, κατέγραψαν με τις φωτογραφικές μηχανές τους όλες τους τις κινήσεις.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν στο Ιράκ στάθηκαν η αφορμή να συλληφθούν, λίγο διάστημα μετά την επιστροφή τους στην Αγγλία. Η φίλη ενός φαντάρου βλέποντας τις φωτογραφίες, δεν άντεξε στο θέαμα και κατήγγειλε στον Τύπο το γεγονός. Η καταγγελία πήρε δημοσιότητα και το ζήτημα έφτασε στο δικαστήριο. Το οποίο, βέβαια, όπως γίνεται σε ολόκληρο τον «πολιτισμένο κόσμο», «απέδωσε» δικαιοσύνη. Τα πράγματα ήρθαν στη θέση τους...

Ολα αυτά, αν ήταν επινοημένα, αν δηλαδή είχαμε να κάνουμε με μια ταινία μυθοπλασίας, με μια ταινία που θα μας παρουσίαζε ένα φανταστικό θέμα, που συνέβη σε μια φανταστική χώρα, από κάποιον φανταστικό στρατό, θα μπορούσαν να περάσουν και να φύγουν. Οταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με πραγματικά γεγονότα, με πραγματικούς στρατούς, τότε πρέπει να αναζητούμε και να δείχνουμε ολόκληρη την αλήθεια. Η συμπεριφορά των Εγγλέζων φαντάρων δεν ήταν τυχαίο περιστατικό του πολέμου. Τυχαία συμπεριφορά κάποιων άμυαλων παιδιών.

Η πραγματικότητα είναι πως ο αγγλικός στρατός, πιστό τσιράκι των Αμερικανών αλλά και γνωστός υπηρέτης του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, υπηρέτης με μακριά πείρα επεμβάσεων σε ξένες χώρες, εισέβαλε, μαζί με τους άλλους συμμάχους, στο Ιράκ. Βαθύς γνώστης των επεμβάσεων και της αποικιοκρατικής συμπεριφοράς ενήργησε όπως ενεργούν παρόμοιοι στρατοί. Τα «παιδιά» που έβγαλαν τις χυδαίες και απάνθρωπες φωτογραφίες είναι μέρος αυτού του στρατού. Είναι εκπαιδευμένοι να συμπεριφέρονται σαν κανίβαλοι. Είναι μέρος της δύναμής τους. Αυτός είναι ο ιμπεριαλιστικός στρατός. Ομοιος με αυτόν του Χίτλερ.

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι η μικρή ομάδα των... υπερβατικών και ανεγκέφαλων φαντάρων, όπως μας τους παρουσιάζει η ταινία. Το ζήτημα είναι ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός στρατός. Τα εγκλήματά του είναι πολύ χειρότερα από αυτό το περιστατικό και δεν μπορούν να σκεπαστούν από την όποια απονομή, της όποιας δικαιοσύνης. Το συγκεκριμένο περιστατικό, σε τελευταία ανάλυση, χρησιμοποιήθηκε και σαν άλλοθι. Κάποιες τιμωρίες κάποιων φαντάρων είναι στάχτη στα μάτια. Ο αυτοκρατορικός στρατός εξακολουθεί να βιάζει και να «φωτογραφίζει» έναν ολόκληρο λαό. Και αυτό δε φαίνεται πουθενά στην ταινία.

Παρ' όλα αυτά αξίζει να φτάσουμε στην αίθουσα. Οποια και αν είναι η σκοπιμότητα ή η αφέλεια της ταινίας, το γενικό και τελικό συμπέρασμα είναι διδακτικό για το θεατή. Στο Ιράκ γίνεται γενοκτονία. Στο Ιράκ σκοτώνονται και εξευτελίζονται άνθρωποι. Στο Ιράκ οι εισβολείς έχουν ξεπεράσει την αχρειότητα! Είναι, πια, κανίβαλοι!

Παίζουν: Μάθιου Μακ Νούλτι, Γκέραρντ Κιρνς, Λέο Γκρέγκορι, Σον Ντούλεϊ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γυναίκες έτοιμες για όλα (2011-03-24 00:00:00.0)
Ο,τι βιώνεις, αυτή είναι η πολιτική τους (2009-08-05 00:00:00.0)
Πόλεμος παντού και επ' αόριστον (2009-05-29 00:00:00.0)
Μόνον ο Βιμ Βέντερς (2008-07-10 00:00:00.0)
Στην Κοιλάδα του Ηλά (2007-10-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ