Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Καιροσκοπισμός από τον ΣΥΝ

Ολοκληρώθηκε χθες στο Α` Τμήμα Διακοπών της Βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου για θέματα προσωπικού του υπουργείου Παιδείας, το οποίο «πέρασε» με την ψήφο αποκλειστικά των βουλευτών της ΝΔ. Πάντως, η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), καθώς και της Γ/Βάθμιας Εκπαίδευσης με αφορμή παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου.

Παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έρχεται και πετάει τη βόμβα για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, όπου στην πραγματικότητα προσπαθείτε να επιβάλετε την πληρωνόμενη, μη δωρεάν, την ιδιωτική εκπαίδευση στην ελληνική νομική πραγματικότητα», αποδεχόμενος επίσης ότι για τους αποφοίτους των ΚΕΣ «όντως υφίσταται νομικό πρόβλημα γι' αυτούς μέσα από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Παράλληλα, σημείωσε ότι «εμείς έχουμε καταθέσει τη θέση μας για την ελεύθερη πρόσβαση, όπως ισχύει στην Αυστρία, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι οι Σκανδιναβικές χώρες που θα δίνει δυνατότητα σε όσα παιδιά δε θέλουν να σταματήσουν ή να πάνε στην επαγγελματική εκπαίδευση, να συνεχίσουν την ανώτατη εκπαίδευση».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας επισήμανε πως η θέση για ελεύθερη πρόσβαση «χαϊδεύει αυτιά, κολακεύει ακροατήριο, με δεδομένο ότι ουσιαστικά μεταφέρουμε την κρίση, την εξέταση, ένα χρόνο μετά. Αντί, λοιπόν, τα παιδιά να βρίσκονται σε αδιέξοδο στα δεκαοχτώ τους, θα βρίσκονται στα δεκαεννιά τους. Αντί οι υποψήφιοι να κάνουν φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης θα κάνουν φροντιστήριο ανώτατης εκπαίδευσης», ενώ «οι εξετάσεις δε θα έχουν το αδιάβλητο που έχουν οι τωρινές εξετάσεις. Το πανεπιστήμιο με κανέναν τρόπο - και είμαι πανεπιστημιακός - δεν εγγυάται το αδιάβλητο που υπάρχει μέχρι τώρα στις εξετάσεις για τις ανώτατες σχολές».

Οσον αφορά την αντίθεση του ΣΥΝ στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ΚΕΣ, ο Γ. Ζιώγας έκανε λόγο για «παλινωδία», επισημαίνοντας πως «μου κάνει εντύπωση ότι ενώ πριν από επτά χρόνια, το 2001, ο κύριος Αλαβάνος ως ευρωβουλευτής εγκαλούσε τότε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν εφάρμοζε την εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, τώρα στρέφεται ενάντια στην Οδηγία και στην εντολή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ