Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΡΑΦΑ ΚΟΡΤΕΖ
Εγώ

Εγώ
Εγώ
Σε σχέση με τη γραφή της ταινίας έχουμε μόνο καλά λόγια να πούμε. Ο πρωτοεμφανιζόμενος και νεαρός (γεννήθηκε το 1973) σκηνοθέτης είναι, πράγματι, ταλαντούχος. Κόντρα στο αρκετά ασαφές και αρκετά συγχυστικό σενάριο, το οποίο έγραψε ο ίδιος μαζί με τον πρωταγωνιστή της ταινίας, δημιούργησε έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα κινηματογραφικό κόσμο. Εναν κόσμο σκοτεινό και ανήσυχο! Εναν κόσμο, το δίχως άλλο, καθαρά δικό του. Και με αυτήν την έννοια η ταινία του είναι μια δημιουργία.

Η έλλειψη σαφήνειας, ωστόσο, κουράζει το θεατή. Ο οποίος αγωνίζεται να γεμίσει αυτός τα κενά της ιστορίας, με αποτέλεσμα να αποσπάται από την παρακολούθησή της. Κάποια μέρα φτάνει σε ένα χωριό της Μαγιόρκα (καμία σχέση με τη γνωστή τουριστική Μαγιόρκα, εδώ θα δείτε μια τελείως διαφορετική Μαγιόρκα), ένας νεαρός Γερμανός μετανάστης. Ο οποίος πιάνει δουλειά (ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές) σε ένα σπίτι ενός μεγαλοαστού Γερμανού.

Η άφιξη του Γερμανού μετανάστη δε γίνεται ευχάριστα δεκτή από τους κατοίκους. Ολοι σχεδόν τον βλέπουν καχύποπτα. Πριν από αυτόν, ένας άλλος Γερμανός μετανάστης, με το οποίον μάλιστα έχουν το ίδιο όνομα (Χανς), εξαφανίστηκε ξαφνικά αφήνοντας πίσω του ανοιχτές υποθέσεις και ανοιχτά μέτωπα. Υποθέσεις και μέτωπα που τα φορτώνεται πάνω του ο νέος Χανς! Ο οποίος γεμίζει ενοχές και τύψεις. Στο τέλος, βέβαια, της ιστορίας - και της ταινίας - ο νέος Χανς θα βρει τον εαυτό του και αφού νικήσει τους φόβους του και τις ενοχές του θα ενσωματωθεί στο χωριό!

Η ταινία, βοηθούσης και της ασάφειάς της, επιδέχεται διαφορετικές αναγνώσεις. Διαβάζεται σαν μια ρεαλιστική (αληθινή) ιστορία. Διαβάζεται και σαν αλληγορία. Μπορεί ο πρώτος Χανς να μην υπήρξε ποτέ. Και ο δεύτερος Χανς να είχε δυο εικόνες. Αυτή που επιθυμούσαν από αυτόν οι κάτοικοι του χωριού και μια δεύτερη, την αληθινή, την οποία έδειξε στο τέλος και έγινε αποδεκτός! Η ταινία, επίσης, μπορεί να διαβαστεί σαν κοινωνικό ψυχολογικό δράμα, αλλά μπορεί να διαβαστεί και σαν σκοτεινό θρίλερ.

Καθώς καταλαβαίνετε, η ταινία προσφέρεται για ... εικασίες. Το πρώτο επίπεδο είναι αρκετά βατό και η γραφή της, τα είπαμε, άκρως ενδιαφέρουσα. Αν περιοριστείτε σε αυτά θα φύγετε αρκετά ικανοποιημένοι. Αν μπείτε στον πειρασμό, και αυτό πρέπει να κάνετε, να ζητήσετε τα ...παρακάτω, τότε θα ανοίξετε μια μεγάλη κουβέντα με τους φίλους σας, αν δείτε την ταινία με φίλους ή με τον εαυτό σας. Συζητώντας και ψάχνοντας θα περάσετε σε ενδιαφέρουσες περιοχές αναζητήσεων. Οπως, για παράδειγμα, ότι το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον διαμορφώνει τη συνείδηση του ατόμου. Ή ότι η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας (αλλά και αναστολών) βρίσκεται μέσα μας. Και άλλα πολλά. Η ταινία ανοίγει πολλά τέτοια παράθυρα...

Παίζουν: Αλεξ Μπρέντεμουλ, Μανουέλ Μπαρτσέλο, Αϊντα Ντε Κος, Κάρμεν Φέλιου, Μαρία Λανάου, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ