Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Το χρονικό της οικολογικής καταστροφής

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για τη σωτηρία της τόνισε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης

Motion Team

Τη δεκαετία του 1950, η λίμνη Κορώνεια ήταν από τις πιο παραγωγικές λίμνες της Ελλάδας σε αλιεύματα, αποτελώντας πρώτα πηγή ζωής για εκατοντάδες οικογένειες και αργότερα χώρο αναψυχής για χιλιάδες επισκέπτες. Τη δεκαετία του 1970 είχε έκταση 46.000 στρέμματα και μέσο βάθος 5 μέτρα. Από τη δεκαετία του '80, η στάθμη συνεχώς υποχωρούσε και η έκταση μειωνόταν έως ότου το 1995 έφτασε τα 30.000 στρέμματα.

Ακριβώς εκείνη τη χρονιά η ρύπανση προκάλεσε το θάνατο όλων των ψαριών της λίμνης, ενώ λίγους μήνες αργότερα, 3.000 περίπου πουλιά διαφόρων ειδών έπεφταν θύματα στα μολυσμένα νερά της Κορώνειας. Τον Σεπτέμβρη του 2002, η λίμνη είχε σχεδόν αποξηρανθεί, αλλά τα δύο επόμενα χρόνια είχαμε πολλές και έντονες βροχοπτώσεις και η λίμνη «ξαναγεννήθηκε», για ένα μικρό διάστημα όμως. Η αλόγιστη χρήση του νερού, αλλά και η ρύπανση της λίμνης με υγρά απόβλητα από τις βιομηχανίες και τα βαφεία, καθώς και τα αστικά λύματα από το Δήμο Λαγκαδά τη μετέτρεψαν σ' αυτό που είναι σήμερα: σ' ένα μολυσμένο βούρκο!

Ηδη, την άνοιξη του 2004, οι τιμές των φυσικοχημικών ιδιοτήτων της λίμνης εξακολουθούσαν να είναι σε ανησυχητικά επίπεδα. Τα πρώτα δείγματα της επερχόμενης καταστροφής φάνηκαν με τους θανάτους μυδιών και ασπόνδυλων στην αρχή του καλοκαιριού και συνεχίστηκαν με θανάτους ψαριών και πουλιών. Μέχρι το Δεκέμβρη του 2004, περισσότερα από 30.000 πουλιά από 39 είδη - μεταξύ των οποίων σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση - έπεσαν θύματα της ανθρώπινης αδιαφορίας για το περιβάλλον που εμείς οι ίδιοι βιώνουμε καθημερινά.

Τα τελευταία χρόνια, μελέτες και σχέδια - και μάλιστα καλοπληρωμένα - για τη σωτηρία της λίμνης υπήρχαν, αλλά κανένα έργο δεν άρχισε. Μάλιστα, η μονάδα βιολογικού καθαρισμού της πόλης του Λαγκαδά έγινε μετά από πολλά πολλά χρόνια, αλλά ο σταθμός δε λειτούργησε, γιατί δεν ήταν έτοιμο το αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου Λαγκαδά.

Το αναθεωρημένο σχέδιο για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Κορώνειας είναι συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για έργα με επίκεντρο αποκλειστικά τη λίμνη Κορώνεια. Οι εννέα δράσεις του σχεδίου που πρόκειται να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2010, δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Πρόκειται για έργα ορεινής υδρονομίας, κατασκευής ενωτικής τάφρου με τη γειτονική Βόλβη, εκβάθυνσης και κατασκευής δυτικού αναχώματος μήκους 6,2 χιλιομέτρων, δημιουργία προϋγροτόπου, μονάδα επεξεργασίας αλατούχων και διαρκή παρακολούθηση ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της λίμνης.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Την περασμένη Δευτέρα, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, τον οποίο και ενημέρωσε για τις προτάσεις του Κόμματος, με στόχο τη σωτηρία της λίμνης.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της ΚΟΘ είπε στον υπουργό: «Σήμερα που η ολοκληρωτική καταστροφή της λίμνης Κορώνειας είναι προ των πυλών καλούμε το λαό της περιοχής μας να καταδικάσει τους υπεύθυνους και ενωμένος να διεκδικήσει στόχους πάλης και αιτήματα ανάσας για τη σωτηρία της λίμνης. Σήμερα. Αν θέλουμε να υπάρχει αύριο για την Κορώνεια. Αυτά είναι:

  • Αμεσες εργασίες εκβάθυνσης και καθαρισμού της λίμνης από τα τοξικά απόβλητα.
  • Αμεσα μέτρα για να σταματήσει η ρύπανση από τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες και τους Δήμους.
  • Εργα εκτροπής χειμάρρων, ώστε να καταλήγουν στη λίμνη.
  • Ολοκληρωμένα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα.
  • Ο αγώνας αυτός, για να έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται να είναι ενταγμένος στην πάλη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και οικονομίας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ