Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Παραμένουν αναπάντητα

Τι ώρα ακριβώς έγινε η πρόσκρουση του «Εξπρές Σαμίνα», πάνω στις βραχονησίδες Πόρτες; Οσες μαρτυρίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας προσδιορίζουν την ώρα αυτή, στις 10.07 το βράδυ, της περασμένης Τρίτης.

Τι ώρα ειδοποιήθηκε το συντονιστικό όργανο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας; Γύρω στις 10.23 με 10.25, όπως είπαν, την άλλη μέρα, οι αρμόδιοι. Και σημειώνουμε αυτό «την άλλη μέρα», γιατί, στην πορεία, ειπώθηκαν και διαφορετικές ώρες, με γρηγορότερη την 10.20.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, υπάρχει μια καθυστέρηση, που κυμαίνεται από 13 έως 18 λεπτά. Χρόνος κρίσιμος, για τη διάσωση των ναυαγών, αφού σε άλλα 17 έως 20 λεπτά, το πλοίο βούλιαξε εντελώς, στα αφρισμένα κύματα του Αιγαίου. Αλλωστε, όπως έχουν πει αρκετοί διασωθέντες ναυαγοί, το πρώτο χρονικό διάστημα, μετά την πρόσκρουση, το πλήρωμα προσπαθούσε να τους καθησυχάσει και δεν ήταν προσανατολισμένο στην άμεση και γρήγορη εφαρμογή των μέτρων διάσωσης.

Γιατί υπήρξε αυτή η κρίσιμη και σημαντική καθυστέρηση; Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον πλοίαρχο του «Σαμίνα» ή ο τελευταίος εκτελούσε εντολές της πλοιοκτήτριας εταιρίας;

Τα ερωτήματα αυτά ζητούν απάντηση και το γεγονός πως οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα σαφείς απαντήσεις, μόνο τις μεγάλες κουβέντες, περί «απόλυτης διαφάνειας» και «το μαχαίρι στο κόκαλο», δε δικαιολογούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ