Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Είμαστε τα ίδια... »!

Τελικά, το ανώτερο στάδιο του «εκσυγχρονισμού» είναι ο ...«κουτσογιωργισμός». Η τακτική που ακολουθούσε ο μακαρίτης τη δεκαετία του '80 είναι τόσο γνωστή, που τα επόμενα χρόνια πήρε ανεκδοτολογικό χαρακτήρα: Οποτε κάποιος τολμούσε να αναφερθεί σε ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για το α` ή το β` ζήτημα, αντιμετώπιζε έναν μαινόμενο Κουτσόγιωργα, που ανέβαινε στο βήμα της Βουλής, κραδαίνοντας ένα διπλωμένο φάκελο (σ.σ.: άδειος ήταν κατά τις μεταγενέστερες μαρτυρίες ο φάκελος) και απευθυνόμενος στους εγκαλούντες, κραύγαζε: Εδώ σας κρατάω! Αν τολμάτε, προχωρήστε! θα ανοίξω το φάκελο και τότε μαύρο φίδι που σας έφαγε!

Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι τις περισσότερες φορές το τέχνασμα αποδεικνυόταν επιτυχές. Βλέπετε, όσοι έχουν τη μύγα, ποτέ δεν είναι σίγουροι για το τι μπορεί να έχει μέσα ο φάκελος...

****

Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Εχουν ακουστεί πολλά παχιά και μεγάλα λόγια. Ομως, όπως φαίνεται, το πλέον ακαταμάχητο υπερασπιστικό επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ παραμένει το ίδιο: Το θέμα - λένε οι κυβερνώντες προς τους αντιπάλους τους - δεν είναι αν εμείς είμαστε ένοχοι ή όχι. Το θέμα είναι ότι όλοι είμαστε ένοχοι. Κι εσείς και μεις. Αν, λοιπόν, μιλήσετε για τα δικά μας τα άπλυτα, τότε κι εμείς θα βγάλουμε στη φόρα τα δικά σας τα άπλυτα. Γι' αυτό σιωπήστε!

Τουτέστιν; Τουτέστιν, η «βρώμα» στην υπηρεσία της πολιτικής ανευθυνότητας, της πολιτικής υπεκφυγής, της διαφθοράς, της συναλλαγής, της διαπλοκής, της αρπαχτής και, κυρίως, της αντιλαϊκής πολιτικής. Μιας πολιτικής, που παράγει τη «βρώμα», αλλά μετά έρχεται να τη χρησιμοποιεί κιόλας σαν υπερασπιστικό άλλοθι!

***

Στις μέρες του Σημιτικού «εκσυγχρονισμού», αυτά τα ιδιότυπα ...«φακελώματα» καθίστανται δημοσίως και ανερυθριάστως η «πανοπλία» του πολιτικού συστήματος έναντι των ίδιων των περιττωμάτων του. Για την ακρίβεια: Μετατρέπουν τα περιττώματά τους σε «πανοπλία» τους! Η αποφορά του συστήματός τους γίνεται, τελικά, η ασπίδα τους! Δεν μπαίνουν στον κόπο, πια, να αρνηθούν τις κατηγορίες. Ισα - ίσα. Αποδέχονται τις κατηγορίες, αλλά ταυτόχρονα τις αντιστρέφουν, και έτσι «καθαρίζουν»! Που σημαίνει: Εσείς κατηγορείτε εμάς, εμείς κατηγορούμε εσάς, άρα «είμαστε πάτσι»! Η αρχή του «ένοχος ένοχον ου ποιεί» σε όλο της το μεγαλείο! Και όλα αυτά γίνονται σε δημόσια θέα... Ολα αυτά «φόρα παρτίδα»...

***

Ετσι, «φόρα παρτίδα», τα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν βγάλετε άχνα, είπε ο Δ. Ρέππας προς τη ΝΔ, αν τολμήσετε να ζητήσετε διερεύνηση του εισαγγελικού πορίσματος που κατατέθηκε στη Βουλή, τότε «οι αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν, σε μια τέτοια εξέλιξη, θα κάνουν πολλούς να νιώσουν άσχημα»! Τότε, «αν το επιχειρήσετε», τους είπε ο Δ. Ρέππας, «θα υπάρξουν απαντήσεις»!

Μπα! Δηλαδή; Τι είδους απειλή είναι αυτή; Και ποιες είναι αυτές οι «αποκαλύψεις», που θα δημοσιοποιηθούν, αν...; Και γιατί η κυβέρνηση δεν τις δημοσιοποιεί τώρα; Κρύβει κάτι από το λαό η κυβέρνηση; Εχει κάτι με το οποίο κρατάει στο χέρι τη ΝΔ; Και γιατί δεν το βγάζει; Για να εξασφαλίσει το δικό της ακαταδίωκτο; Για να ισοφαρίσει τις δικές της «βρωμιές» με τις βρωμιές» των άλλων; Δηλαδή, τι ήταν αυτό που είπε χτες ο Δ. Ρέππας; Μη μιλάτε γιατί έχετε κι εσείς λερωμένη τη φωλιά σας! Αυτό είπε. Ελάτε να τα κάνουμε πλακάκια, τους είπε! Ιδού το «modus vivendi» του δικομματισμού. Παλιά ιστορία. «Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει», που έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

***

Δε γνωρίζουμε τη βασιμότητα των «ενδείξεων» που μνημονεύει το εισαγγελικό πόρισμα. Ούτε πάσχουμε από την αντίληψη περί «τυφλής δικαιοσύνης». Πολύ περισσότερο, που γνωρίζουμε ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής έχει καταγραφεί ως εξαιρετική μέθοδος νομιμοποίησης εκείνης, της ίδιας πολιτικής, που αναπαράγει την Κόπρο του Αυγείου. Γνωρίζουμε, όμως, ότι το να το παίζεις αθώος, επικαλούμενος ότι εκείνος που σε κατηγορεί είναι το ίδιο ένοχος με σένα (!), συνιστά επαρκή λόγο, όχι για το στήσιμο ειδικών δικαστηρίων, αλλά «λαϊκών δικαστηρίων».

Και μια τελευταία σημείωση: Γνωρίζουμε ότι αυτό που έκανε χτες ο Δ. Ρέππας, το είχε κάνει πέρσι και ο Λαλιώτης. Ηταν τότε που όταν ο Κ. Καραμανλής - με αφορμή την τραγωδία από το σεισμό - ψέλλισε κάτι για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά ο κύριος υπουργός τον «αποστόμωσε»: Μη ξαναμιλήσει η ΝΔ για τη «Ρικομέξ», γιατί αν βγάλω στη φόρα το φάκελο του κτιρίου «θα τρίβουν τα μάτια τους» (!), απειλούσε ο Λαλιώτης! Βεβαίως, ο δικομματικός «καβγάς» πάνω από τα δεκάδες φέρετρα της «Ρικομέξ» (!!!), είχε αποτέλεσμα: Ο φάκελος δε βγήκε ποτέ...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ