Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταδικάστηκαν 13 αγρότες

Συνεχίζεται η φάμπρικα με τις καταδίκες αγροτών, που διεκδικούν αγωνιστικά λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους

Δεκατρείς αγρότες καταδικάστηκαν προχτές στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, 4 χρόνια μετά τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Λαγκαδά. Ενας νέος κύκλος διώξεων ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, εν μέσω του αναβρασμού που επικρατεί στους αγρότες και προκειμένου να ανακοπεί ο αγωνιστικός προσανατολισμός για τη διεκδίκηση λύσεων στις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και στο απαγορευτικό κόστος στο οποίο έχει φτάσει η τιμή του πετρελαίου.

Οι 13 αγρότες από τα χωριά του Λαγκαδά και της Βόρειας Χαλκιδικής δικάστηκαν μετά από τρεις αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσής τους και τελικά καταδικάστηκαν σε 40 μέρες φυλάκιση, επειδή διεκδίκησαν αγωνιστικά λύση στα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Και σα να μην έφτανε αυτό, ήταν αναγκασμένοι να ακούνε και το «μάθημα» προέδρου και εισαγγελέα, που - άκουσον - άκουσον - «νουθετούσαν» τους αγρότες «αν θέλουν να κάνουν κινητοποιήσεις, να τις πραγματοποιούν μέσα σε αλάνες και σε γήπεδα».

Οι 2 από τους 13 αγρότες καταδικάστηκαν σε εξαγορά της ποινής τους έναντι 1.500 δρχ. την ημέρα - δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο - και μέχρι να καταβληθούν τα χρήματα, κρατούνταν στη φυλακή των δικαστηρίων, σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Τα χρήματα για την εξαγορά της ποινής καθώς και όλα τα δικαστικά έξοδα τελικά καταβλήθηκαν από την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» και οι αγρότες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Παρά την καταδίκη τους από το αγροτοδικείο, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μη σκύψουν το κεφάλι στην τρομοκρατική πολιτική της κυβέρνησης. «Δε θα τους περάσει. Ο,τι και να κάνουν για να μας φοβίσουν, εμείς θα βγαίνουμε και πάλι στους δρόμους, όσο τα προβλήματά μας θα παραμένουν άλυτα», δήλωσε ο Ευάγγελος Καλογήρου.

Το ίδιο αποφασισμένος, εκφράζοντας τα αισθήματα της πλειοψηφίας των συναδέλφων του, μίλησε και ο Ν. Εμμανουηλίδης. «Θέλουν να μας έχουν δεμένους σαν τα πρόβατα, να μην ξαναδιεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Ο αγρότης δεν κάνει πίσω. Ειδικά με αυτά που κάνουν τώρα με τα πετρέλαια και τις εξευτελιστικές εμπορικές τιμές στα καπνά, πάλι θα βγούμε στους δρόμους, αφού δεν μπορούμε να ταΐσουμε τις οικογένειές μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ