Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Κίνητρα - «λαιμητόμος» για αγρότες εργαζόμενους

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έχει ετοιμάσει το υπουργείο Γεωργίας

Απατηλά ψευτοκίνητρα σκαρφίζεται η κυβέρνηση για να πετύχει η εκσυγχρονιστική πολιτική διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος. Στο υπουργείο Γεωργίας έχει ετοιμαστεί ένα ολέθριο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Κίνητρα συγχώνευσης αγροτικών συνεταιρισμών», το οποίο προβλέπεται να έχει τριετή διάρκεια.

Με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), δε φαίνεται να υπάρχει τίποτα σε όφελος των φτωχομεσαίων αγροτών και της στήριξης κοινωνικού προσώπου των συνεταιρισμών. Αντιθέτως, ρίχνονται δολώματα για τη μετατροπή των συνεταιρισμών μια ώρα αρχύτερα σε Ανώνυμες Εταιρίες, που θα λειτουργούν σε όφελος των εμποροβιομηχάνων. Επίσης, παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά θέματα, όπως αυτό των χρεών και των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών.

Πιο ειδικά πάντως, το βασικό «κίνητρο» που δίνεται είναι η άδεια για μαζικές απολύσεις των εργαζομένων στους συνεταιρισμούς που θα συγχωνευτούν! Από κει και πέρα, ορίζεται ότι οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί που θα συγχωνευτούν πρέπει να έχουν κεφάλαιο μερίδων 60.000 ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από 20.000.000 εκατομμύρια δραχμές. Για τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς που προέρχονται από συγχώνευση, θα δίδεται το εφάπαξ ποσό των 20.000 ευρώ (γύρω 6.800.000 δραχμές) για τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης. Το ίδιο ποσό θα δίνεται και στα Νομικά Πρόσωπα, τα οποία αναγνωρίζονται ως Ενώσεις Ομάδων Παραγωγών. Πάντως, αυτό που δεν αναφέρεται στο σχέδιο ΠΔ, αλλά παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας αναφέρουν, είναι ότι απαιτούνται και μελέτες βιωσιμότητας.

Οσον αφορά τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις ή Συνεταιριστικές Εταιρίες που θα προέλθουν από συγχωνεύσεις ή από μετατροπή του Καταστατικού τους, αυτές θα θεωρούνται νέες επιχειρήσεις και θα δικαιούνται τα κίνητρα των «αναπτυξιακών νόμων» που ισχύουν για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι μεγάλο μέρος του σχεδίου ΠΔ έχει ως αντικείμενο ρυθμίσεις για την απόλυση των εργαζομένων στους υπό συγχώνευση συνεταιρισμούς. Στις νέες οργανώσεις, όπως αναφέρεται, βασικό μέλημα των διοικήσεών τους θα πρέπει να είναι η ψήφιση εσωτερικού κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, απ' όπου θα προκύπτει ο απαιτούμενος αριθμός των υπαλλήλων. Αυτοί που θα περισσεύουν θα τίθενται στην κρίση μιας τριμελούς επιτροπής. Στους πλεονάζοντες, όπως χαρακτηρίζονται οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλιά τους, προβλέπεται να τους δοθεί 5ετής χρόνος πλασματικής υπηρεσίας, ως κίνητρο αποχώρησης από τις νέες οργανώσεις και συνταξιοδότησης από το ΤΑΥΣΟ. Τα έξοδα της αναγνώρισης θα καλυφτούν τα μισά από τις νέες οργανώσεις και τα άλλα μισά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι που δεν μπορούν να κάνουν χρήση της παραπάνω ρύθμισης, θα απολύονται και η αποζημίωση θα καταβάλλεται από τη νέα οργάνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για τη σωτηρία της ΣΕΚΑΠ (2011-03-31 00:00:00.0)
«Καμουφλάρουν» την ιδιωτικοποίηση (2002-02-14 00:00:00.0)
Ενταξη οικοδομικών συνεταιρισμών στο σχέδιο πόλης (2000-04-03 00:00:00.0)
Ψεύτικες ελπίδες με τη συνένωση συνεταιρισμών (1998-12-31 00:00:00.0)
Προεόρτια της συγχώνευσης (1998-05-07 00:00:00.0)
Υπό απόλυση 3.000 εργαζόμενοι (1998-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ