Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
ΟΧΙ στη φορομπηχτική πολιτική
  • Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ μηχανοκίνητη πορεία και συμβολικός αποκλεισμός της ΠΕΤΡΟΛΑ
  • Πρέπει να χτυπηθεί η ασυδοσία των μονοπωλίων και να καταργηθεί ο ειδικός φόρος  τόνισε στο «Ρ» ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Με μηχανάκια και αυτοκίνητα εργαζόμενοι και νέοι ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και με πορεία από την πλατεία Κάνιγγος και το Δαφνί έφτασαν στα Διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, αποκλείοντάς τα συμβολικά, διαμαρτυρόμενοι έτσι για τις συνεχόμενες και υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Διασχίζοντας την εθνική οδό με πικέτες και συνθήματα: «Οχι στη φορομπηχτική πολιτική των καυσίμων», «Φτηνά καύσιμα για όλους», έστειλαν το μήνυμα ότι ο λαός δε θα δεχτεί άλλα βάρη στις πλάτες του. Τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια σταμάτησαν έξω από την κεντρική πύλη της ΠΕΤΡΟΛΑ, μιας επιχείρησης που όπως είπε και στο χαιρετισμό του ο Αντώνης Χοροζάνης, μέλος της Επιτροπής Ενάντια στην Επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ: «Η ΠΕΤΡΟΛΑ είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, που εκτός των άλλων θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα με όφελος το κέρδος. Αυτή θα είναι η αρχή του αγώνα με αίτημα τη μείωση της τιμής του πετρελαίου».

Παίρνοντας το λόγο ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να καταδικάσουμε τις αυθαίρετες υπέρογκες ανατιμήσεις στα καύσιμα που επιβάλλουν οι πολυεθνικές του πετρελαίου από τη μια, αλλά και από την άλλη να αντισταθούμε στη φορομπηχτική πολιτική που επιβάλλει η κυβέρνηση στα καύσιμα. Η έξαρση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, αλλά και η απότομη, πρωτοφανής ανατίμηση του δολαρίου καθοδηγούνται και επιβάλλονται από το παγκοσμιοποιημένο μεγάλο κεφάλαιο». Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «μπροστά στο ογκούμενο κύμα αγανάκτησης και τις διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση ανακοινώνει τις τελευταίες μέρες ότι δήθεν παγώνει τις τιμές. Τα λέει αυτά τη στιγμή που είναι γνωστό ότι για κάθε λίτρο πετρελαίου πληρώνουμε 68% φόρους. Επιπλέον, οι πολυεθνικές θησαυρίζουν και τα κέρδη τους ξεπερνούν το 100% τον τελευταίο χρόνο. Είναι γεγονός πως αυτές οι τωρινές ανατιμήσεις στα καύσιμα θα μετακυλιστούν στο πολλαπλάσιο σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης και στις υπηρεσίες».

Κωδικοποιώντας τα αιτήματα ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι άμεσα απαιτούμε:

  • Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογικής επιβάρυνσης του πετρελαίου.
  • Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, δραστική μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα.
  • Αύξηση της άμεσης φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων διύλισης και εμπορίας, με ταυτόχρονη οριοθέτηση τιμών, επιδότησης και πετρελαίου θέρμανσης.
  • Να μην επεκταθούν με νέες μονάδες οι εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ, πράγμα που επιδιώκει με πρόσχημα την ανεργία.

Τη συμμετοχή αλλά και τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και όλου του ΚΚΕ μετέφερε στην κινητοποίηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, που ήταν παρών έξω από την ΠΕΤΡΟΛΑ. «Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των εργαζομένων για να πάρει η κυβέρνηση μέτρα για φτηνό πετρέλαιο. Γιατί οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης. Πρέπει να χτυπηθεί η ασυδοσία των μονοπωλίων και να καταργηθεί ο ειδικός φόρος καυσίμων, δίνοντας φτηνά καύσιμα στον κόσμο. Η αύξηση των καυσίμων έρχεται να δώσει ένα ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στην επιβίωση των εργαζομένων», τόνισε ο Στ. Σκοπελίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ