Κυριακή 17 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεθοδεύει το ξεπούλημα της δημοτικής ακίνητης περιουσίας

Υπουργείο Εσωτερικών και ΚΕΔΚΕ ετοιμάζουν μελέτη για την καταγραφή και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, μέσα από ΣΔΙΤ και ανώνυμες εταιρείες

Σε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση του ξεπουλήματος της δημοτικής ακίνητης περιουσίας έχουν προχωρήσει κυβέρνηση και Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Σε μελέτη που αναμένεται, προβλέπεται η καταγραφή συνολικά των ακινήτων των δήμων, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν, ανάμεσα σε άλλα, για μια σειρά από επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες. Μάλιστα, για την προσέλκυση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην υπόθεση της «αξιοποίησης» προτείνεται η εκμετάλλευση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και τη σύσταση ανωνύμων εταιρειών, αλλά και η αναζήτηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το έργο της καταγραφής της δημοτικής ακίνητης περιουσίας προβλέπεται σε προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Εσωτερικών με την ΚΕΔΚΕ και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Οι πρώτοι υπολογισμοί προέβλεπαν ότι θα ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη του Ιούνη, όμως ακόμη δεν υπάρχει μια τελική εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, το ιδιωτικό κεφάλαιο θα μπορεί να έχει στο πιάτο όλους τους πιθανούς στόχους εκμετάλλευσης για την αύξηση της κερδοφορίας του. Η μελέτη αφορά στους δήμους με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους, που προφανώς διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα απόδοσης κερδών απ' ό,τι μικρότεροι δήμοι και κοινότητες.

Η εν λόγω μελέτη «έρχεται» να προστεθεί στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας και νομοθέτησε η κυβέρνηση με τη σύμπραξη της προσκείμενης σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ. Πρώτα ήταν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), οι οποίες αποτελούν μια μορφή μακρόχρονης συνεργασίας των δύο πλευρών με σκοπό το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία δημοτικών έργων ή και υπηρεσιών. Μάλιστα, οι ΣΔΙΤ αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση έργων των δήμων μέσα από το πρόγραμμα «Θησέας», το οποίο «αιμοδοτείται» κατά κύριο λόγο από τα δημοτικά ταμεία. Δηλαδή, οι ίδιοι οι δημότες χρηματοδοτούν, μέσα από τα χρήματα που θα έπρεπε να τους αποδοθούν ως έργα και υπηρεσίες, το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ακολούθησε η ψήφιση του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συστήσουν ανώνυμες εταιρείες, στις οποίες θα μπορούν με κεφάλαιο 50% να μετέχουν ιδιώτες, για μια σειρά από έργα και υπηρεσίες, ανάμεσα σε αυτές και της «αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας».

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των φορέων που μετέχουν στην προγραμματική σύμβαση, «η δημοτική ακίνητη περιουσία μπορεί να αξιοποιηθεί προς πολλές κατευθύνσεις. Η ευρωπαϊκή εμπειρία προσφέρει μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών που μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της ακίνητης περιουσίας». Τέτοιες υπηρεσίες είναι:

Διοικητικές υπηρεσίες. Στέγαση συμβουλευτικών υπηρεσιών. Κοινωνική κατοικία. Ακίνητη περιουσία (γη και κτίρια) για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κοινωνικές υπηρεσίες. Νοσοκομεία και υγειονομικές περιουσίες. Πολιτιστικά κέντρα. Αθλητικά κέντρα. Δημόσια πάρκα και χώροι πρασίνου. Νεκροταφεία. Σφαγεία. Αγορές (υπαίθριες και κλειστές).

Η μελέτη προβλέπει επίσης την καταγραφή και διεύρυνση των προτάσεων για την ...καλύτερη αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων, όπως προφανώς νοείται η απόδοση εκ μέρους τους κερδών στους διαχειριστές τους. Συγκεκριμένα, στο αντικείμενο του έργου της προγραμματικής σύμβασης περιλαμβάνονται: Μελέτη αξιοποίησης σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων και νέων κοινοτικών πρωτοβουλιών, όπως το JESSICA, το οποίο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων χρηματοδοτεί πολεοδομικές παρεμβάσεις. Προτάσεις και καλές πρακτικές συνεργίας αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας δήμων και ΣΔΙΤ. Ενδεικτική παράθεση καλών πρακτικών από Ελλάδα και Ευρώπη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια για οικονομική εκμετάλλευση με στόχο νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου (2017-01-03 00:00:00.0)
Παραδίδουν περιουσία του Δημοσίου σε ιδιώτες (2014-09-03 00:00:00.0)
Μεσίτες οι δήμοι για να παίρνουν έργα οι επιχειρήσεις (2006-06-15 00:00:00.0)
Τοπική Αυτοδιοίκηση και Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (2006-02-05 00:00:00.0)
Στο ιδιωτικό κεφάλαιο υγεία, περιβάλλον και κοινωνικές υποδομές (2005-12-04 00:00:00.0)
Εδραιώνεται η λογική των δήμων - ΑΕ (2005-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ