Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η λαϊκή Υγεία στον Προκρούστη

Βάζοντας την Υγεία στη ζυγαριά του κόστους και με πρόσχημα τον εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση προχωράει με γοργούς ρυθμούς σε άγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, χρησιμοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα για τους ασθενείς εργαλεία. Εργαλεία που θέτουν επικίνδυνους περιορισμούς στην άσκηση της Ιατρικής, που θα σημάνουν άγρια χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα την ώρα της ανάγκης και θα οδηγήσουν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, αλλά και στην ενίσχυση των επιχειρηματιών της Υγείας.

Συμπληρώνοντας τις αντιλαϊκές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, η κυβέρνηση φέρνει κομμάτι - κομμάτι τους σχεδιασμούς της για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Στα μέσα του Ιούλη, έβγαλε απ' το οπλοστάσιό της την Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας, που προβλέπει χρηματικό πλαφόν (όριο εξόδων) για τις δαπάνες για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα του ασφαλισμένου και στοχεύει στην περικοπή των κρατικών δαπανών και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για την Υγεία και την αύξηση των πληρωμών άμεσα από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η επίθεση συμπληρώθηκε προχτές με άρθρο που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων.

Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, με κριτήριο το κόστος, ορίζεται «δέσμη οδηγιών διάγνωσης και θεραπείας μιας νόσου», τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, με απόφαση Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Ετσι, οι γιατροί καλούνται να κάνουν διάγνωση με βάση τα πρωτόκολλα και όχι με βάση την επιστημονική κρίση τους. Η χορήγηση της αντίστοιχης φαρμακευτικής αγωγής θα εντάσσεται στις «θεραπευτικές ομάδες των φαρμάκων», που θα καθοριστούν από την Επιτροπή Διαφάνειας Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΕΔΑΦ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ). Ο άρρωστος θα αποζημιώνεται μόνο γι' αυτά τα φάρμακα. Στην περίπτωση που του συστήσει άλλα ο γιατρός, θα τα πληρώνει απ' την τσέπη του. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν μόνο τη δαπάνη για τα φάρμακα που εντάσσονται στις θεραπευτικές ομάδες του ΚΕΣΥ και μόνο μέχρι το ποσό της τιμής αναφοράς που θα έχει ορίσει ο ΕΟΦ.

Η κυβέρνηση προωθεί τις περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, επαναφέροντας τη λίστα φαρμάκων, στο όνομα του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης που αυξήθηκε υπέρογκα αλλά από τις διαρκείς αυξήσεις στις τιμές της φαρμακοβιομηχανίας για να αυξήσει την κερδοφορία. Τα λαϊκά στρώματα θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενώ, ταυτόχρονα, βάλλονται και από τις αποφάσεις ηγεσιών, όπως των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής - Πειραιά, που απειλούν από 1η Σεπτέμβρη με διακοπή της χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων, επικαλούμενες τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, που και αυτά είναι αποτέλεσμα της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και παλεύει για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, ρίχνοντας βάρος στην ΠΦΥ, με το Κέντρο Υγείας που θα είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης. Στον αγώνα αυτό καλεί κάθε εργαζόμενο, νέο, συνταξιούχο, κάθε λαϊκή οικογένεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ