Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Καμιά ειρήνη

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δεν πιάνεται ποτέ φίλος ο μπάτσος, ακόμα κι αν είναι ο ίδιος σου ο γιος, για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν μπορείς να βλέπεις φίλο τον ιμπεριαλιστή που στη συγκυρία νομίζεις ότι σου χτυπάει την πλάτη. Ε;

Η ταξική ενότητα δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους εργάτες. Ταξική ενότητα επιδεικνύουν και οι αστοί όταν το κοινό τους συμφέρον απειλείται από τον ταξικό τους αντίπαλο, τους εργάτες.

Διδάξου! Από την ταξική αλληλεγγύη που επιδεικνύουν μεταξύ τους οι αστοί, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τους εργάτες. Διδάξου από το γεγονός ότι «πράσινοι» και «μπλε» σε αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμο. Διδάξου από το γεγονός ότι την ώρα ακριβώς που αποκαλύπτεται σε όλη τη φρίκη της μια πολιτική που σκοτώνει τα άλογα πριν να γεράσουν, τότε ακριβώς εμφανίζονται διάφοροι σωτήρες να σου δείχνουν το επιμέρους για να ξεχνάς το κύριο: Μέγα και τρομερό το θέμα του Βατοπεδίου. Μέγα και τρομερό ο θάνατος της αρκούδας. Αλλά το θάνατο του 23χρονου εργάτη στα μεταλλεία της Οίτης, τον έθαψαν για να μη μαθευτεί το έγκλημά τους. Μέγα και τρομερό κάθε άλλο θέμα. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το ένα και μοναδικό, το διαρκές έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης. Που μέρα με τη μέρα, μέτρο το μέτρο την οδηγούν στην εξόντωση. Οχι από κάποια εκδικητική μανία, αλλά γιατί έτσι παράγονται περισσότερα κέρδη. Οι εργάτες είναι πολλοί, εφεδρείες υπάρχουν. Η εργατική δύναμη είναι αυτό το καταπληκτικό προϊόν που προσφέρεται σχεδόν τζάμπα και που όμως ακριβώς από τη χρήση του παράγεται όλος ο πλούτος. Κι εκεί πάνω παίζεται όλο το παιχνίδι. Από τη δημόσια υγεία έως το χαρακτηρισμό ενός επαγγέλματος ως βαρύ.

Την ώρα, λοιπόν, που η οργή ξεχειλίζει για τη σπατάλη της εργατικής δύναμης, εκείνη την ώρα εμφανίζονται και οι ταξικές συμμαχίες μεταξύ των αστών. Απόδειξη; Το «ΒΗΜΑ» θεωρητικά κάνει αντιπολίτευση στη ΝΔ. Ε, χτες, για μια ακόμα φορά, το έριξε στις συμβουλές που θα εκτονώσουν τη λαϊκή οργή. Καιρό τώρα το συγκρότημα Λαμπράκη έχει κάνει καθαρό ότι δε θέλει να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή, όχι, τουλάχιστον, πριν το ίδιο ετοιμάσει την εναλλακτική του πρόταση, που προς το παρόν δε φαίνεται να του προκύπτει μεταξύ των γνωστών «διαθέσιμων».

Διδάξου κι από τη λυκοφιλία μεταξύ ιμπεριαλιστών. Ο Ρώσος πρέσβης ήταν καθαρός. «Μαζί», είπε, τα πάμε καλά. Τι θα κάνουν χωρίς εμάς; Ξέρει τι λέει. Μαζί ξεσκίζουν τους λαούς. Εχουν ένα πρόβλημα: Καπιταλισμός σημαίνει και ανταγωνισμός. Εκεί προκύπτουν και πολεμικά επεισόδια για τον έλεγχο των αγορών. Εκεί βγαίνουν τα όπλα, εκεί επικρατεί και η ειρήνη τους ως διάλειμμα στον ανειρήνευτο πόλεμό τους.

Καμιά σχέση όλα αυτά με το δίκιο των λαών, με την εργατική εξουσία. Είμαστε ακριβώς στο σημείο που μόνη φιλειρηνική πολιτική είναι αυτή που προετοιμάζει την εργατική τάξη για τον μεγάλο πόλεμο. Είμαστε στη στιγμή που πράγματι όταν βροντήξουν τα κανόνια των καπιταλιστών, ο εργάτης χειριστής τους πρέπει να φροντίσει πρώτα να καθαρίσει την αυλή του από αυτόν που έχει στην πλάτη του να δίνει διαταγές για το «εθνικό συμφέρον»...

Ασχετο: Την ώρα που η κυβέρνηση στόλιζε με κορδελίτσες το πόρισμα για τα ΒΑΕ, ένας εργάτης στην εξόρυξη βωξίτη, μόλις 23 χρόνων (ο γιος σου, ο αδερφός μου), γινόταν κομμάτια (βρέθηκε μόνο ένα τμήμα από το κεφάλι του κι ένα τμήμα από το χέρι του). Πλήρωσε το κυνήγι του κέρδους καθώς δουλειά που ήθελε τρία συνεργεία για να γίνεται με ασφάλεια, διατάχθηκε να την κάνει μόνος του, κι αν δεν ήθελε, απλά δεν είχε δουλειά. Τώρα δεν έχει ζωή. Κέρδισε όμως τον έπαινο της κυβέρνησης που αναγνωρίζει σαν πολιτισμένους μόνο τους σκυφτούς εργάτες σ' αντίθεση με τους αγροίκους του ΠΑΜΕ που πήγαν στο υπουργείο και έσκισαν το πόρισμα για τα ΒΑΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες ετοιμασίες μέσα από ένταση της πάλης (2013-04-26 00:00:00.0)
Ηταν πριν απ' όλα μαχητής για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό (2010-04-08 00:00:00.0)
Αλύγιστος στο πλευρό της εργατιάς (2010-04-08 00:00:00.0)
Στρατηγική αντιπαράθεση με την πολιτική της πλουτοκρατίας (2008-12-07 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ! (2008-08-30 00:00:00.0)
Γίνε συ δικαστής, τιμωρός, ελευθερωτής (2006-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ