Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονες αντιδράσεις για τις τουρκικές θέσεις
  • Οι Τούρκοι μιλούν για σύσταση νέου συνεταιρικού κράτους και για δύο ιδρυτικά κράτη
  • Στην Κύπρο υπάρχει ένα μόνο κράτος και ένας λαός που αποτελείται από δύο κοινότητες, απαντά η κυπριακή κυβέρνηση
  • Ματαιώθηκε η συνάντηση συμβούλων των Χριστόφια - Ταλάτ

Στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα κράτος, το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένας μόνο λαός, που αποτελείται από δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ετσι σχολίασε, σε γραπτή δήλωση, τις τουρκικές θέσεις περί σύστασης νέου συνεταιρικού κράτους στην Κύπρο και περί δύο ιδρυτικών κρατών, όπως διατυπώθηκαν στην Αγκυρα σε κοινή διάσκεψη Τύπου του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οι θέσεις αυτές, υπογραμμίζει στη γραπτή του δήλωση ο κύριος Στεφάνου, δε βοηθούν στη διατήρηση του κατάλληλου κλίματος ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στις 3 Σεπτέμβρη. Επιπρόσθετα, συνεχίζει, αυτές οι θέσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τα όσα έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για τη βάση διαπραγμάτευσης και κονταροχτυπιούνται με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων, ως την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό.

Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων, πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις που να δυναμιτίζουν το κλίμα και να σπέρνουν την αμφιβολία για τις προθέσεις της κάθε κοινότητας.

Ο κύριος Στεφάνου διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, αποφασιστικότητα και ευελιξία, αλλά και με συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως καθορίζονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου και στα όσα έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις μεταξύ τους συναντήσεις.

Ο στόχος, καταλήγει ο κύριος Στεφάνου, είναι να εξευρεθεί λύση που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού λαού το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, πολύ ανησυχητικές χαρακτήρισε ο σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια, Γιώργος Ιακώβου, τις παραπάνω τουρκικές θέσεις.

Τα κυπριακά κόμματα

Το ΑΚΕΛ εξέφρασε τη λύπη του για τις προχθεσινές δηλώσεις στην Αγκυρα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης είπε ότι οι αναφορές Ταλάτ είναι σε κάθετη σύγκρουση με τα περί Κύπρου ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Είπε, ακόμη, ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν το κλίμα και είναι απαράδεκτες.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ταλάτ ότι θα υπάρχουν τουρκικές εγγυήσεις και μετά τη λύση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχει δέσμευση των μερών να μη διαπραγματεύονται δημόσια. Είναι γνωστές, τόνισε, οι θέσεις των δυο πλευρών. Στις συνομιλίες, πρόσθεσε, στόχος είναι να βρεθεί εκείνη η θέση που να συνάδει με το συμφέρον των Κυπρίων στο σύνολό τους και με τους κανόνες δικαίου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα ήταν σφάλμα να γίνεται δημόσια αντιπαράθεση. Στα όσα απαράδεκτα υποστήριξε η άλλη πλευρά, είπε, εμείς θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας και να προχωρούμε σε ενημέρωση όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και όσων μπορούν να επηρεάσουν για προώθηση της λύσης. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προσέλθουμε στο διάλογο με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και καλή προετοιμασία.

Το ζητούμενο και το πιο σημαντικό, πρόσθεσε, είναι η τεκμηρίωση των θέσεών μας, η καλή προετοιμασία, η γνώση τού τι διεκδικούμε και πού μπορούν να φθάσουν οι υποχωρήσεις μας κι όχι η δημόσια αντιπαράθεση, η οποία δυνατόν να δημιουργήσει καχυποψία και αδικαιολόγητη ένταση.

Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει τις δηλώσεις των κ.κ. Γκιουλ και Ταλάτ στην Αγκυρα, στις οποίες γίνεται αναφορά σε λύση δύο κρατών και δύο λαών και σε δημιουργία κράτους, που θα στηρίζεται στις λεγόμενες πραγματικότητες και σε δύο κρατικές οντότητες, καθώς και σε διατήρηση των εγγυητικών επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις αυτές, σημειώνει η ΕΔΕΚ, καταδεικνύουν ότι η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη και υπονομεύει τις προοπτικές των συνομιλιών.

Ματαιώθηκε η συνάντηση συμβούλων

Ματαιώθηκε, λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, η συνάντηση των συμβούλων του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κυρίων Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, στην οποία θα συζητούνταν ζητήματα σχετικά με την έναρξη την ερχόμενη Τετάρτη των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κ. Ιακώβου αποχώρησε το απόγευμα από την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Οζντίλ Ναμί, όταν του ανακοινώθηκε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, η απόφαση των Τουρκοκυπρίων να αρνηθούν τη διέλευση των κατοίκων του Κάτω Πύργου μέσω του Λιμνίτη για να μεταβούν την προσεχή Δευτέρα στο ναό του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου. Ο σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια δήλωσε ότι «αυτό φυσικά είναι μία θλιβερή είδηση, είναι μία στενόκαρδη και προκλητική απόφαση». «Ενόψει αυτού, αποφάσισα, με δική μου ευθύνη, ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω την προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ναμί και αποχώρησα από την αίθουσα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν πρόκειται για κακό οιωνό ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας». Πρόσθεσε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημερώθηκε για την εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ