Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Νέες επιστολές για «μειονοτικά» ζητήματα

Συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειές της η σκοπιανή ηγεσία, με τις πλάτες των πατρώνων της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το ψήφισμα για τους «πρόσφυγες των πολεμικών συρράξεων στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου και του Εμφυλίου Πολέμου», το οποίο στις 27 Αυγούστου του 2008 υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη βουλή της ΠΓΔΜ, στάλθηκε χτες από τον πρόεδρο του Σώματος Τράικο Βελιάνοφσκι προς τους προέδρους των κοινοβουλίων των χωρών - μελών της ΕΕ, προς τα κοινοβούλια των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Καναδά και της Αυστραλίας, καθώς και προς τις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις των διεθνών οργανισμών (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ, ΝΑΤΟ, Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωκοινοβούλιο, Διακοινοβουλευτική Ενωση κλπ.).

Ο Βελιάνοφσκι παρακαλεί τους ομολόγους του να καταβάλουν τις ανάλογες προσπάθειες για «την υλοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών - προσφύγων (σ.σ.: π.χ. ζητούν επιστροφή περιουσιών στους "Αιγαιάτες Μακεδόνες"), καθώς επίσης και όσον αφορά στην κατάσταση της μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Ο δε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι μεταβαίνει στις ΗΠΑ, για να παραβρεθεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Θα συναντηθεί με γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με σκοπό «την προώθηση των μακεδονικών κρατικών και εθνικών συμφερόντων». Προηγούμενα ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι είχε παραβρεθεί στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι το ψήφισμα αυτό «είναι δηλωτικό μιας προσκόλλησης, στείρας προσκόλλησης, σε μια πλήρως στρεβλή και ακραία παραμορφωτική ανάγνωση του παρελθόντος». Μίλησε για «παρελκυστική και υπονομευτική τακτική των διαπραγματεύσεων που ακολουθεί όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα η ηγεσία της γειτονικής χώρας», για «αδιαλλαξία και προσπάθεια υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης». Ωστόσο παρέκαμψε με ποιανών τις πλάτες λειτουργούν έτσι και στο πλαίσιο ποιων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ενώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, όπου μετέχει και η Ελλάδα.

Συμπλήρωσε ότι ο Ελληνας διαπραγματευτής για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέσβης Βασιλάκης, συγκάλεσε πριν μερικές μέρες ενημερωτική συνάντηση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, όπου παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στους διαπιστευμένους στην Ελλάδα πρέσβεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς επίσης και της Κίνας και της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ