Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Φίνα

Δε μας ενδιαφέρει καθόλου πώς αισθάνεσαι. Δε μας αφορούν διόλου τα όνειρά σου για το μέλλον. Τα αδιέξοδά σου δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ, συνεπώς δεν είναι εμπορεύσιμα. Τι θέλεις τώρα; Να ασχοληθούμε με κάθε παιδί ξεχωριστά, να αρχίσουμε να αναζητούμε τους λόγους που δεν έγραψε καλά στις πανελλήνιες; Μήπως να ψάξουμε και γιατί χιλιάδες μαθητές παράτησαν το Λύκειο; Πώς; Δεν το παράτησαν; Αναγκάστηκαν; Από ποιον; Με συγχωρείς, αλλά εάν έβαζαν τα δυνατά τους, θα τα κατάφερναν.

Να γνωρίζεις ότι σ' αυτήν τη ζωή οι άξιοι τα καταφέρνουν! Α, σε παρακαλώ, άσε τώρα τα ψυχοπονιάρικα για τις συνθήκες που μεγαλώνει ο καθένας και τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται στη ζωή του. Μ' αυτές τις θεωρίες δεν πρόκειται να πας μπροστά. Το θέμα, φίλε μου, είναι να πιάσεις τη ζωή απ' τα μαλλιά... Γιατί με διακόπτεις; Πόσους ανθρώπους αποκαλώ «φίλους»; Τι σχέση έχει αυτό με τη συζήτησή μας; Δε σε καταλαβαίνω.

Συνεχίζω και πρόσεξέ με. Το θέμα είναι, λοιπόν, να πιάσεις τη ζωή απ' τα μαλλιά. Ελπίζω, φυσικά, να διάλεξες μια σχολή που πουλάει στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι το κριτήριο. Οσοι ισχυρίζονται ότι χρειάζεται να σ' αρέσει αυτό που κάνεις είναι, το λιγότερο, αφελείς, για να μην πω βλάκες. Δε σας έδωσε τη δυνατότητα το σχολείο να ανακαλύψετε τη γοητεία της κάθε επιστήμης, της κάθε δουλειάς; Δε μάθατε τι προσφέρουν στην κοινωνία; «Γοητεία»; «Προσφέρουν»; Το λεξιλόγιό σου είναι, το λιγότερο, παρωχημένο!

Αντί να μιλάς με τέτοιο τρόπο, καλό θα ήταν να ενημερωθείς για τις χιλιάδες θέσεις σπουδών που προσφέρει το κράτος. Κι εσείς όλο διαμαρτύρεστε. Βέβαια, δε σας παρεξηγώ, είναι της ηλικίας. Κι εμείς έτσι κάναμε. Θυμάμαι τα νιάτα μου, ήμουν κι εγώ μεγάλος επαναστάτης. Είχα κατέβει, μάλιστα, και σε τρεις πορείες, ακόμα τις θυμάμαι. Φωνάζαμε για δημόσια δωρεάν Παιδεία. Τι τα θες; Τίποτα δεν έγινε. Οσο πιο γρήγορα καταλάβεις ότι αυτά είναι ανώφελα, τόσο πιο γρήγορα θα πιάσεις το νόημα. Ολοι τα περάσαμε. Τι έλεγα; Α, ναι, για τις χιλιάδες θέσεις. Είναι πλασματικός ο αριθμός; Εχουν φτιάξει σχολές χωρίς αντικείμενο, στις οποίες δεν πηγαίνει κανείς;

Βρε, παιδί μου, θέλω ό,τι λέω «να το πιάνεις στον αέρα». Δεν εννοούσα αυτές τις σχολές, αλλά τις άλλες, τις ιδιωτικές. Να είσαι σίγουρος, την ίδια θέση διεκδικείτε στην αγορά. Μόνο αυτό μετράει. Ξέρω τι θα πεις: Εκεί πρέπει να πληρώσεις, δεν έχουν όλοι αυτό το προνόμιο και τα λοιπά και τα λοιπά. Ελεύθερη οικονομία, φίλε μου, έμποροι είναι οι άνθρωποι! Νομίζεις ότι άνοιξαν σχολές για την ψυχή της μάνας τους;

Αλήθεια, εσύ πού πέρασες; Εξαιρετικά! Θα κάνεις ωραία φοιτητική ζωή. Δε σε ρώτησα, όμως, πού πηγαίνεις; Στην τράπεζα; Για φοιτητικό δάνειο; Είδα μια πολύ πετυχημένη διαφήμιση στην τηλεόραση. Πάντως, μην ανησυχείς καθόλου! Θα πάρεις το δανειάκι σου, θα πιάσεις και καμιά δουλίτσα σε καμιά καφετέρια και θα την περάσεις φίνα. Είδες τι ευκαιρίες δίνει η κοινωνία μας; Αντε, καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ