Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Τραγουδά» το δίκιο του εργάτη

Από τον Ρίτσο και τον Χικμέτ, μέχρι τον Μαγιακόφσκι... από τη λαϊκή μουσική παράδοση της Κρήτης και τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» μέχρι τα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, την μπλουζ και τη μουσική του αμερικάνικου νότου... από τον «μαγικό» παιδότοπο μέχρι την πολύχρωμη, αγωνιστική διεθνούπολη... Το 34ο Φεστιβάλ είναι για άλλη μια χρονιά φέτος μια μεγάλη γιορτή. Γιορτή νεολαιίστικη, γιορτή πολιτική.

Ειδικά φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ. Γιορτάζει το δίκιο του λαού, το δίκιο του εργάτη, το τραγουδάει με «κόκκινα τραγούδια», με το ρεμπέτικο της κατοχής και της αντίστασης, με τη «δύναμη του λόγου που ξυπνάει συνειδήσεις», «για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί»... Γιατί όταν η τέχνη συνδέεται με τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού, τότε είναι που φτιάχνει πραγματικά αριστουργήματα.

Κι όταν μιλάμε για λαϊκούς αγώνες, δεν υπάρχει αγώνας τα τελευταία 90 χρόνια που να απουσιάζει το ΚΚΕ, δεν υπάρχει λαϊκή κατάκτηση που να μη στηρίζεται στην πρωτοπόρα θεωρία, την πρωτοπόρα δράση του. Αυτή που είναι οδηγός του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και σήμερα. Αυτή η πρωτοπόρα θεωρία και δράση είναι που μπορεί να οδηγήσει το λαό και τη νεολαία στο μέλλον που της αξίζει και της ανήκει, στο σοσιαλισμό.

Δεκάδες καλλιτέχνες, όλων σχεδόν των μορφών τέχνης, γνωστοί, αλλά και νέοι ερασιτέχνες, συζητήσεις, παιχνίδια και δρώμενα συνθέτουν το μοναδικά πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, από τις 18 έως τις 21 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Αναλυτικά:

Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Παντελής Θαλασσινός - Γιώτα Νέγκα, Διονύσης Τσακνής - Απόστολος και Ειρήνη Ψυχράμη, Φίλιππος Πλιάτσικας - Μύρωνας Στρατής - MC Yinka - Joanna Drigo.


ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: «Τα κόκκινα τραγούδια» από τους «Afaza» - «Ρύακα πυρός» - «Tumi», παράσταση λαϊκού punk από τα «Τοξικά Απόβλητα», «Κυνηγοί ονείρων», «Encardia» σε τραγούδια της Κάτω Ιταλίας.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: «Χάλκινα Γουμένισσας», «Δάρνακες», Πετρολούκας Χαλκιάς - Αντώνης και Θωμάς Κυρίτσης.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Ι: Μέρα αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο με χορόδραμα βασισμένο στις «Γειτονιές του κόσμου» από την ομάδα χορού της ΚΝΕ και μουσικό αφιέρωμα με το συγκρότημα «Παρέλθοντες Χρόνου».

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΙΙ: Χοροθεατρική παράσταση «Αγριοτριαντάφυλλα - μυστήριον» από την ομάδα «Δρυός Τόποι» της Φιλοσοφικής Σχολής.

Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ: Ευανθία Ρεμπούτσικα - Παναγιώτης Καλαντζόπουλος - Ελλη Πασπαλά και η «Ορχήστρα του Δρόμου», Μανώλης Μητσιάς, Μπάμπης Στόκας - Αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι.

ΝΕΑΝΙΚΗ: «Ασπονδοι», «Κόκκινο με λίγο rock: το χρώμα της καρδιάς μας» από τον Κ. Θεοδώρου και το σχήμα του, «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», «Hucum Kollektiv - η αντανάκλαση μιας εποχής», «Ενδελέχεια».

ΛΑΪΚΗ: Οι «Γιάλα» σ' ένα ταξίδι απ' την Κρήτη στην υπόλοιπη Ελλάδα με παλιούς και νέους ήχους, Ορχήστρα Τρικάλων, Σούλα Βαζούρα.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ Ι: «Το μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τη θεατρική ομάδα του Δήμου Κορυδαλλού, παρουσίαση του έργου «Διόνυσος» του Μ. Θεοδωράκη από τους «Σημεία των καιρών» (συναυλία), Καλλιόπη Βέττα και Γιάννης Ιωάννου (συναυλία).


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΙΙ: «Μυστήριο Μπουφ» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Σάββατο 20 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ: Μίλτος Πασχαλίδης, Banda Bassotti, Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Σάκης Μπουλάς - Χρήστος Θηβαίος - Γιάννης Ζουγανέλης.

ΝΕΑΝΙΚΗ: Το rock της αμφισβήτησης από τους «Beauty and the beasts», «OiSTRO», «Daddy's Work»: ηλεκτρικό blues με επιρροές από τη μαύρη μουσική του αμερικάνικου νότου, MARAVEYAS ILEGAL - Ο Κωστής Μαραβέγιας με την μπάντα του.

ΛΑΪΚΗ: Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο της κατοχής και της αντίστασης, «Δρόμος», Αγάθωνας.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ Ι: «Η λέξη "πρόοδος" στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βισνιέκ από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα, «Η δύναμη του λόγου που ξυπνάει συνειδήσεις μέσα απ' τη μουσική που δε γνωρίζει σύνορα» - μουσική παράσταση από το «ΤΡΙΦΩΝΟ», «Ιστορίες για κρουστά» με τον Βασίλη Βασιλάτο.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΙΙ: «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ από τη θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου» Καματερού.

Κυριακή 21 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ: 8.30 μ.μ. Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη, 8.45 μ.μ. Ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, 9.30 μ.μ. Αφιέρωμα: «Λαϊκό κίνημα και λαϊκό τραγούδι» με τους Λάκη Χαλκιά, Βαγγέλη Κορακάκη, Αγάθωνα, «Τρίφωνο», Διονύση Τσακνή, Καλλιόπη Βέττα, Μάνο Ξυδούς και ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Στ. Ψαραδάκου. Ακολουθεί συναυλία των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα - Δημήτρη Σταρόβα - Βασίλη Καζούλη.

ΝΕΑΝΙΚΗ: «Κάρμα», αφιέρωμα στην blues με τους: «Street dog Band», «George and the Dukes», «Small blues trap», «Drifting Around», «Blues Cargo». Ακολουθεί συναυλία με τους Νίκο Ζιώγαλα - Οδυσσέα Τσάκαλο - Ζωή Παπαδοπούλου - 1550.


ΛΑΪΚΗ: «Ποντοπόροι», Βαγγέλης Κορακάκης.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ Ι: Θεατρική παράσταση ΠΕΑΦΕ - ΚΝΕ για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, «Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί» από το συγκρότημα «5η Εποχή» (συναυλία), Χορωδία Πολιτιστικού κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία (συναυλία).

Καθημερινά στους χώρους του Φεστιβάλ
  • Κατασκευή ψηφιδωτού και μάθημα από τον Νίκο Ευγενίδη.
  • Σεμινάρια κρουστών με τον Βασίλη Βασιλάτο. Συμμετέχουν: «EMPercus ensemble».
  • Σεμινάρια fresco - νωπογραφία από την Εύα Μελά (Πέμπτη -Παρασκευή).
  • Θεατρικά σκετς, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, ομαδικά παιχνίδια. Ειδικά δρώμενα στη Διεθνούπολη και τον Παιδότοπο κ.ά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (2013-08-04 00:00:00.0)
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Αθήνα (2012-08-24 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα του τριημέρου στις σκηνές του Φεστιβάλ (2010-09-12 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής (2006-08-27 00:00:00.0)
Ανοίγει η αυλαία στη γιορτή της νιότης (1999-09-10 00:00:00.0)
Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων σήμερα στη Θεσσαλονίκη (1998-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ