Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Ολα καλά στην εικονική πραγματικότητα

Στην ανακοίνωση των ...αυτονόητων προχώρησε χτες η κυβέρνηση μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε μία προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, που βλέπουν τη μόρφωση των παιδιών τους να κατακτιέται με όλο και πιο δύσκολους όρους. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη με τον πρωθυπουργό. «Είναι η πρώτη φορά που ξεκινά η σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. Ωστόσο, σημασία έχουν αυτά που δεν είπε στις δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας και τα οποία κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι για τους εργαζόμενους.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι φέτος «τα βιβλία περιμένουν τους μαθητές και όχι το αντίστροφο», «τα προβλέψιμα λειτουργικά κενά είναι όλα ήδη καλυμμένα», «η εισαγωγική επιμόρφωση, για 7.300 νεοδιορισθέντες και 5.000 αναπληρωτές, για πρώτη φορά στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος έχει τελειώσει πριν τον αγιασμό και δε γίνεται στα μέσα της χρονιάς». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα σχολικής στέγης για 1.233 νέα σχολικά κτίρια, τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το 2012. Επίσης δήλωσε ότι τακτοποιούνται οι οφειλές του υπουργείου προς τους εκπαιδευτικούς και ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών συζητάται η «σταδιακή» αύξηση του σχεδόν... συμβολικού αντιμισθίου (περίπου 7 ευρώ) των εκπαιδευτικών που εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς του ωρομισθίου, με στόχο να φτάσει τα επίπεδα που ζητούν οι ομοσπονδίες.

Ειδικά για το θέμα των νηπιαγωγείων, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «υπάρχει ετοιμότητα για την εύρυθμη λειτουργία τους». Υπενθυμίζεται ότι μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικής μονοετούς προσχολικής αγωγής ακολούθησε ένα χάος στα νηπιαγωγεία, τα οποία, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι ανάλογες υποδομές και προσωπικό, κλήθηκαν να εφαρμόσουν την υποχρεωτικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, μετά και από τη ρύθμιση που έδινε στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς το δικαίωμα να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείων. Ανάλογη αναμένεται να είναι και φέτος η εικόνα, αφού καμία σοβαρή παρέμβαση δεν έγινε για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας.

Αυτά που δεν είπαν...

Οι πλευρές της εκπαίδευσης που επέλεξε να αναδείξει η κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι της πραγματικότητας που βιώνει η λαϊκή οικογένεια. Μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με έναν τσουχτερό λογαριασμό τον οποίο καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους καθώς η πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει εντείνει όλα αυτά τα χρόνια την ιδιωτικοποίηση. Ετσι, πέρα από ένα σημαντικό κομμάτι του μισθού που κάθε χρόνο αυτή την περίοδο διατίθεται από κάθε νοικοκυριό για να γεμίσει η σχολική τσάντα, είναι η περίοδος που θα πληρωθούν και οι εγγραφές στα φροντιστήρια, τα οποία η ταξική πολιτική που ακολουθείται τα αναγόρευσε σε συντελεστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για τις ξένες γλώσσες και τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες εκείνες που ενώ θα έπρεπε, βρίσκονται εκτός σχολείου, σε διάφορα ιδιωτικά κέντρα. Την ίδια στιγμή οι λαϊκές οικογένειες βλέπουν το περιεχόμενο του σχολείου να οδηγείται στην υποβάθμιση, τους χορηγούς και τις εταιρείες να αλωνίζουν στα σχολεία, τη μεγάλη μάζα των παιδιών να οδηγείται στη φτηνή κατάρτιση όταν δεν έχει να «αγοράσει» την πραγματική παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ