Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
Διευρύνονται οι περικοπές στο διαγνωστικό τομέα

Μποναμάς και στους φαρμακοβιομηχάνους, με τροποποιήσεις στα - ήδη συζητούμενα - άρθρα νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση

Από πρόσφατη διαμαρτυρία ταξικών συνδικάτων και της ΟΒΣΑ για την εμπορευματοποίηση των φαρμάκων και συνολικά της Υγείας
Από πρόσφατη διαμαρτυρία ταξικών συνδικάτων και της ΟΒΣΑ για την εμπορευματοποίηση των φαρμάκων και συνολικά της Υγείας
Διεύρυνση των περικοπών στις παροχές για τα λαϊκά στρώματα και στο διαγνωστικό - εκτός απ' το θεραπευτικό - τομέα προβλέπουν οι τροποποιήσεις που προστέθηκαν στο άρθρο σχετικά με τα «θεραπευτικά πρωτόκολλα», τα οποία περιλαμβάνονται στο - ήδη κατατεθειμένο στη Βουλή - φορολογικό νομοσχέδιο. Οι ίδιες τροπολογίες φαίνεται να ευεργετούν τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς μεταφέρουν μια μείωση της λιανικής τιμής κατά 3% στα φαρμακεία, τη στιγμή που η φαρμακοβιομηχανία θα έπρεπε να επιστρέψει στα ασφαλιστικά ταμεία ένα 4% με βάση την καθαρή τιμή διάθεσης των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες, το έργο της Επιτροπής που θα λειτουργεί στο επίπεδο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) διευρύνεται και στο διαγνωστικό - εκτός απ' το θεραπευτικό - πεδίο. Δηλαδή, μπαίνουν κι άλλοι περιορισμοί στο επιστημονικό έργο των γιατρών και στις παροχές για τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας.

Οπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ στις θέσεις του για την Υγεία τον περασμένο Μάη, «τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων, είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών. Τα πρωτόκολλα αυτά θα καθορίζουν και τη χρηματική αξία της ηλεκτρονικής κάρτας, ενώ οι ασθενείς θα εξαναγκάζονται να αγοράσουν τις ιατρικές υπηρεσίες και τα φάρμακα, αν αυτές δεν προβλέπονται από το Πρωτόκολλο».

Με άλλα λόγια, ανάλογα με τη συμπτωματολογία που θα αναφέρει ο ασθενής, η διάγνωση μιας ασθένειας θα βασίζεται πλέον σ' ένα τυποποιημένο πακέτο εξετάσεων που θα διαμορφώνεται κατ' επιταγή των πολυεθνικών της Υγείας και όχι στη βάση επιστημονικών - ιατρικών κριτηρίων.

Μποναμάς στους φαρμακοβιομήχανους

Στα ίδια άρθρα, επαναδιατυπώνεται η καθιέρωση μιας μορφής λίστας φαρμάκων στην οποία θα περιλαμβάνονται οι θεραπευτικές ομάδες με εκείνα τα φάρμακα (πρωτότυπα και γενόσημα) που καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προβλέπει ο νόμος 3457/2006 (ΦΕΚ Α 93).

Για την ένταξη των φαρμάκων στις θεραπευτικές ομάδες, προβλέπεται η Τιμή Αναφοράς που προκύπτει από τη Λιανική Τιμή, μειωμένη κατά 3%. Στο προηγούμενο σχέδιο, η Τιμή Αναφοράς οριζόταν ως ο μέσος όρος των τιμών του συνόλου των πρωτοτύπων και επωνύμων γενοσήμων φαρμάκων. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν τη δαπάνη χορήγησης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέχρι του ποσού της Αναφοράς, μειωμένη κατά το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου.

Δηλαδή, για ένα φάρμακο με Λιανική Τιμή 100 ευρώ, το ταμείο θα καλύπτει 100 - 3% = 97 ευρώ - 25% = 72,75 ευρώ (αντί για 75 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα). Για το 3% (δηλαδή, τα 3 ευρώ) θα υπάρξει κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, με την οποία θα ρυθμιστεί η διαδικασία κάλυψης μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.

Ετσι, αντί η φαρμακοβιομηχανία να επιστρέψει το 4%, που προβλέπει παλιότερη ρύθμιση, ευνοείται με αυτή τη ρύθμιση, καθώς η μείωση γίνεται σε άλλο επίπεδο. Για να γίνει κατανοητό αυτό αναφέρουμε το εξής: Η μείωση 3% γίνεται στη Λιανική Τιμή, όπου έχουν ενσωματωθεί τα κέρδη φαρμακοβιομηχάνων, φαρμακαποθηκαρίων, φαρμακοποιών και ο ΦΠΑ. Η μείωση 4% για τα ασφαλιστικά ταμεία πρόκειται να υπολογιστεί στη χονδρική τιμή του φαρμακοβιομηχάνου που είναι 62,7 ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «τεκμηριωμένες ανάγκες» του πληθυσμού... (2017-05-26 00:00:00.0)
Πάνω από 1 δισ. η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα (2014-05-23 00:00:00.0)
Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «θεραπευτικά πρωτόκολλα» (2014-05-09 00:00:00.0)
Φαρμάκι το φάρμακο (2013-08-29 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι πειραματισμοί με άγρια χαράτσια (2013-03-27 00:00:00.0)
Προκλητικός μποναμάς 134 εκατ. ευρώ (2008-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ