Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πετσοκόβει τα ΒΑΕ από την αρχή του νέου χρόνου

Η πολιτική απόφαση προβλέπει εφαρμογή της νέας λίστας από 1/1/2009, καθώς προχωράει το σύνολο της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, με πρωτοβουλία του ταξικού τους συνδικάτου, διαμαρτύρονται στο υπουργείο Απασχόλησης για την καρατόμηση των ΒΑΕ
Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, με πρωτοβουλία του ταξικού τους συνδικάτου, διαμαρτύρονται στο υπουργείο Απασχόλησης για την καρατόμηση των ΒΑΕ
Στο πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων επικεντρώνει τώρα η κυβέρνηση, καθώς παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά. Στη χτεσινή τους συνάντηση, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Απασχόλησης συζήτησαν για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς την 1η του Οκτώβρη «κλείνει» η δεύτερη φάση της αντιδραστικής ενοποίησης των Ταμείων.

Στη συζήτηση κυριάρχησε και το θέμα των ΒΑΕ, με την Φάνη Πάλλη Πετραλιά να προαναγγέλλει ότι η «επιστημονική επιτροπή αρχίζει να μελετά και νέα επαγγέλματα», σημειώνοντας προκλητικά ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «τον εξορθολογισμό του συστήματος και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων», αφού «είναι η πρώτη φορά, ύστερα από 45 χρόνια, που γίνεται προσπάθεια ανανέωσης και εξορθολογισμού της λίστας των ΒΑΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στοχεύει να θέσει σε ισχύ τη νέα πετσοκομμένη λίστα των ΒΑΕ από την 1/1/2009, ενώ το δεύτερο μέρος του πορίσματος αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του Νοέμβρη.

Ως προς τα άλλα ζητήματα, η υπουργός Απασχόλησης ενημέρωσε ότι ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα σε επτά εκατομμύρια Ελληνες, ενώ από την 1η του Ιούνη ο ΑΜΚΑ καθίσταται υποχρεωτικός για την εργασία, για την ασφάλιση, για τις ιατρικές παροχές.

ΠΑΜΕ: Ο πόλεμος έχει κηρυχτεί

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ο πόλεμος με την αντιλαϊκή πολιτική έχει κηρυχτεί. Το ΠΑΜΕ συνεχίζει και εντείνει την πάλη κατά της κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών, κατά της κατάργησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Από την πρώτη στιγμή έδωσε απάντηση με την παρέμβασή του στη διορισμένη επιτροπή, με τη συγκέντρωση στο υπουργείο εργασίας, με την ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς».

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να δυναμώσει την προσπάθεια, για να μην περάσουν αυτά τα αντεργατικά μέτρα. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις δίνουν συνέχεια στις πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα, με επόμενη τη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας. Συγκέντρωση για τα ΒΑΕ διοργανώνει το ΠΑΜΕ και στα Γιάννενα, στις 17 Σεπτέμβρη, στις 7.μ.μ στο δημαρχείο. Αλλά και στην Αρτα, με διοργανωτή το Εργατικό Κέντρο, στις 18 του μήνα, στις 8.μ.μ στην πλατεία Κιλκίς. Χτες, με το ίδιο θέμα έγινε στο Βόλο πικετοφορία και στη Λιβαδειά συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ