Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον μας, το σοσιαλισμό

Κορυφώνονται από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή οι εκδηλώσεις του κεντρικού τετραήμερου του Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια

Το μαγευτικό ταξίδι του Φεστιβάλ, αφού πέρασε από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κορυφώνεται την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Σεπτέμβρη, μέχρι και την Κυριακή, 21 Σεπτέμβρη, με τις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα. Η Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια φοράει «τα καλά» της, μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη κόκκινη πολιτεία, σε μια πολιτική γιορτή. Γιορτή αφιερωμένη στα 90χρονα του Κόμματος και τα 40χρονα της ΚΝΕ, στην πρωτοπόρα θεωρία και δράση των κομμουνιστών για το μέλλον μας, το σοσιαλισμό.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η πάλη για να αλλάξει χέρια η εξουσία, βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων. Σε κάθε ταμπλό, σε κάθε χώρο, σε κάθε περίπτερο και εκδήλωση, η πρωτοπόρα θεωρία και δράση προβάλλονται μέσα από ντοκουμέντα, εικόνα και ήχο. Ενα ταξίδι στην ηρωική Ιστορία του Κόμματος και της ΚΝΕ, στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Ενα ταξίδι που εμπνέει και δίνει πλούσια διδάγματα για την πάλη σήμερα. Αλλωστε, η Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η συμβολή τους στην ανάπτυξη της πάλης και η στρατηγική του ΚΚΕ στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που σαπίζει, παραμένει επίκαιρη, ώριμη. Δεν ανήκει στο μουσείο, δεν είναι παρελθοντολογίες. Αντίθετα, η Ιστορία, ο αταλάντευτος αγώνας του ΚΚΕ, δίνει διδάγματα για το σήμερα, για το αύριο, για το μέλλον μας που δεν μπορεί να είναι άλλο από το σοσιαλισμό.

Αυτή η πολιτική πρόταση περνάει από όλες τις δραστηριότητες του φεστιβάλ: Από τις πολιτικές εκδηλώσεις - συζητήσεις, για τις εξελίξεις στον Καύκασο, για το ρόλο της ΕΕ, για τον αθλητισμό, για τους μετανάστες, μέχρι τις πολύμορφες εκδηλώσεις για τη συμβολή του Κόμματος στην ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Από τις οχτώ παραστάσεις θεάτρου και χορού, επιλεγμένες για να προάγουν την ερασιτεχνική και νεανική δημιουργία και για να φωτίσουν μέσα από την Τέχνη πλευρές της ιστορίας του λαϊκού και επαναστατικού κινήματος. Από τις συναυλίες και τα αφιερώματα, όλα δεμένα με ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει σήμερα στη μουσική σκηνή, με αφιερώματα στο «Λαϊκό κίνημα και λαϊκό τραγούδι», στο επαναστατικό τραγούδι, στο ρεμπέτικο της Κατοχής και της Αντίστασης. Από τις πλούσιες δραστηριότητες σε κάθε χώρο, καθώς και τις εκδηλώσεις - συζητήσεις.


Οι εκδηλώσεις του κεντρικού τετραήμερου κορυφώνονται με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, στις 8.45 το βράδυ. Νωρίτερα, στις 8.30 το βράδυ, στο Φεστιβάλ θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Στο κεντρικό τετραήμερο διοργανώνονται μια σειρά εκδηλώσεις - συζητήσεις για τις εξελίξεις στον Καύκασο, για την ΕΕ, για την Κούβα, για τον αθλητισμό, για τη συμβολή του ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα, στο κίνημα για την Παιδεία κ.ά. Συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη:

Στις 8 το βράδυ, στη Διεθνούπολη, συζήτηση με θέμα «Αντιθέσεις και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί: Μετά τον Καύκασο τι;», με τη συμμετοχή του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Αρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφου - παραγωγού της εκπομπής Infowar. Παρεμβάσεις θα κάνουν εκπρόσωποι του ΚΕΚΡ, του ΚΚΡΟ, του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, του ΚΚ Γεωργίας, του Κόμματος Εργατών Βελγίου.

Στο εργατικό στέκι, εκδήλωση με σκετς και αφήγηση, με τίτλο «Η συμβολή της ΚΝΕ στους εργατικούς αγώνες - Αφιέρωμα στην συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου».

Στο χώρο της Παιδείας, θα παρουσιαστεί το ανατυπωμένο περιοδικό της θρυλικής ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά».

Την Παρασκευή:

Στις 8 το βράδυ, στη Διεθνούπολη, συζήτηση με θέμα: «Η ΕΕ του αντικομμουνισμού και της καταστολής και οι αγώνες των λαών», στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την ΚΝ Τσεχίας, το ΣΚ Λετονίας, το ΚΚ στη Δανία, το ΚΚ Ισπανίας και το Γερμανικό ΚΚ.

Στο εργατικό στέκι θα γίνει συζήτηση για τα προβλήματα των μεταναστών με τίτλο: «Οι σύγχρονοι άθλιοι, η στάση της ΕΕ και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στο χώρο του «Οδηγητή», στις 8 το βράδυ, η Συντακτική του Επιτροπή οργανώνει συζήτηση για τον επαναστατικό Τύπο, στην οποία θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, ΚΚ Λουξεμβούργου, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας και Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό.

Στο χώρο του Πολιτισμού, συζήτηση για τον αθλητισμό, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το χαρακτήρα τους, τον πρωταθλητισμό και το ντόπινγκ.

Στο χώρο της Παιδείας, θα παρουσιαστεί ένα δραματοποιημένο πολυθέαμα, αφιερωμένο στην 90χρονη προσφορά του ΚΚΕ στον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών του λαού.

Το Σάββατο:

Στο χώρο της Παιδείας, συζήτηση για τις εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και στο διαδίκτυο, με τον Μάκη Παπαδόπουλο, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Διεθνούπολη εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης. Θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των: ΚΚ Κούβας, ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ, ΚΚ Βραζιλίας, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Βρετανίας, στο πλαίσιο της νέας παγκόσμιας καμπάνιας που ξεκινά για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ