Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης

Χαιρετισμοί αντιπροσώπων Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων από τις εξέδρες του Φεστιβάλ

Μια μεγάλη συνάντηση διεθνιστικής αλληλεγγύης αποτέλεσε το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Εκτός από τη Διεθνούπολη και τις εκδηλώσεις που έγιναν εκεί, εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο απηύθυναν χαιρετισμούς από όλες τις εξέδρες, όλο το τετραήμερο. Παραθέτουμε αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς πέντε εκπροσώπων κομμάτων (οι υπόλοιποι έχουν δημοσιευτεί στον «Ρ» της περασμένης Κυριακής).

ΑΚΕΛ

Τους συντροφικούς χαιρετισμούς της ΚΕ του ΑΚΕΛ και των χιλιάδων ΑΚΕΛιστών μετέφερε στο Φεστιβάλ ο Φανής Χριστοδούλου, μέλος του ΠΓ, Γραμματέας για τα Οργανωτικά ζητήματα και επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας του ΑΚΕΛ, χαιρετίζοντας στη Λαϊκή Σκηνή το Σάββατο το βράδυ.

«Υποκλινόμαστε με δέος στην 90χρονη πορεία των Ελλήνων κομμουνιστών που υπερασπίστηκαν τα γνήσια συμφέροντα του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών», τόνισε ο Φ. Χριστοδούλου. «Ο κυπριακός λαός βρίσκει στο ΚΚΕ έναν σταθερό συμπαραστάτη στον αγώνα του για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και για την επανένωση της Κύπρου μέσα από μια συμφωνημένη λύση του κυπριακού προβλήματος. Εκ μέρους και του κυπριακού λαού, ευχαριστούμε για τη διαχρονική συμπαράσταση του Κομμουνιστικού Κόμματος στον αγώνα του κυπριακού λαού για ειρήνη και επανένωση». Και κατέληξε: «Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Φεστιβάλ σας. Ιδιαίτερα στους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, ευχόμαστε καλούς αγώνες για το μέλλον της νέας γενιάς. Καλή συνέχεια σύντροφοι, στους μεγάλους, κοινωνικούς και πολιτικούς σας αγώνες! Ζήτω τα 90χρονα του ΚΚΕ! Ζήτω η ΚΝΕ!».

ΚΚ Πορτογαλίας

Εκ μέρους του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Αρμάντο Μουράις, είπε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του από την Κεντρική Σκηνή:

«Είναι δικαιολογημένη η περηφάνια των Ελλήνων κομμουνιστών για τα 90 χρόνια της Ιστορίας τους. Σε αυτή αποτυπώνονται ανεξίτηλες σελίδες θρυλικών αγώνων που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, αγώνων άρρηκτα δεμένων με την άνοδο της εργατικής τάξης, της επαναστατικής ιδεολογίας του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Αποκρούοντας τις αντικομμουνιστικές εκστρατείες που μετά τις ήττες του σοσιαλισμού προπαγάνδιζαν το "τέλος της Ιστορίας" και το δήθεν "αναπόφευκτο θάνατο" του κομμουνιστικού κινήματος, οι Ελληνες κομμουνιστές αντιστάθηκαν, δεν παραιτήθηκαν από την οικοδόμηση και ενίσχυση του κόμματός τους και σήμερα το ΚΚΕ είναι μια σημαντική επαναστατική δύναμη, με ισχυρούς δεσμούς με τους εργάτες, το λαό και τους αγώνες του. Αποτελεί μια μαχητική δύναμη με αυξανόμενη κοινωνική επιρροή και ικανότητα πολιτικής παρέμβασης, για την οικοδόμηση μιας λαϊκής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής εναλλακτικής λύσης στην Ελλάδα. Η επέτειος του Κόμματός σας πραγματοποιείται σε μια στιγμή που οξύνεται η καπιταλιστική κρίση και η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενδυνάμωση της δράσης και της επιρροής των κομμουνιστών, η ανάπτυξη της δυναμικής της κοινής τους δράσης αποκτούν εξέχουσα σημασία και είναι αποφασιστικοί παράγοντες για την ισχυροποίηση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και την αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση όλων των επαναστατικών προοδευτικών δυνάμεων».

ΚΚ Ινδίας

Ο A. B. Μπαρντχάν, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας, από τη Θεατρική Σκηνή 1, σε χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Ιστορία του ΚΚΕ σημαδεύτηκε από μακρόχρονους αγώνες με ακλόνητες πεποιθήσεις και αποφασιστικότητα θωρακισμένες με τη φιλοσοφία του μαρξισμού - λενινισμού. Ο ηρωισμός και οι θυσίες του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στο φασισμό, όπως και ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ολες αυτές οι θυσίες κατέστησαν το ΚΚΕ ως το μόνο Κόμμα των λαϊκών, μαζικών, ριζοσπαστικών, αριστερών ανθρώπων της Ελλάδας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας αποδίδει φόρο τιμής στους χιλιάδες των συντρόφων που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το λαό της Ελλάδας. Είμαστε βέβαιοι πως και η νέα γενιά της Ελλάδας θα συνεχίσει την ίδια παράδοση του ΚΚΕ. Σημειώνουμε με μεγάλη ικανοποίηση πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων έχουν δυναμώσει και πως συμπίπτουν οι θέσεις μας πάνω σε διεθνή ζητήματα. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ιδιαίτερα για τη μάχη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις πρωτοβουλίες του για τη συσπείρωση του διεθνούς κινήματος».

ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Ως μία από τις σημαντικές συνιστώσες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, χαρακτήρισε το ΚΚΕ, χαιρετίζοντας από την Κεντρική Σκηνή, ο Ραμαχαντράν Πιλάι, εκπρόσωπος της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).

«Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) εκτιμά ιδιαίτερα την αδελφική σχέση που έχει με το ΚΚΕ. Η εμπειρία των 90 χρόνων της πορείας σας αποτελεί ένα πολύτιμο μάθημα για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα», επισήμανε. «Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) παρακολουθεί με ενδιαφέρον το σημαντικό ρόλο που παίζει το ΚΚΕ στην ενδυνάμωση των εργατικών και λαϊκών αγώνων για καλύτερους μισθούς, συντάξεις και κοινωνική ασφάλεια και εναντίον της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Επίσης, έκανε μιαν ιστορική αναδρομή στα 90 χρόνια της πορείας του ΚΚΕ, που «πρωτοστάτησε στους αγώνες για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη και κοινωνική πρόοδο». Τέλος, τόνισε πως το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) επιδιώκει να κινητοποιήσει όλες τις πατριωτικές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας ενάντια στον ιμπεριαλισμό για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, να μη γίνει η Ινδία στρατηγικός σύμμαχος του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, ενάντια στην πολιτική της φιλελευθεροποίησης και των αποκρατικοποιήσεων, για μια φιλολαϊκή πορεία για την υπεράσπιση της κοσμικής δημοκρατίας και του ομοσπονδιακού συστήματος».

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

Σε κοινό μήνυμά τους, ο Βάιντα Γιάνος, αντιπρόεδρος του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος και ο Σάμπο Τόμας, πρόεδρος της Νεολαίας Κομμουνιστικής Συμμαχίας Ουγγαρίας, τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, από τη Θεατρική Σκηνή 1, σημείωσαν ανάμεσα σε άλλα:

«Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή αλληλεγγύη μας και τις καλύτερες ευχές μας σε όλα τα μέλη και φίλους του ΚΚΕ. Εκτιμάμε πολύ την ιστορική πορεία των Ελλήνων κομμουνιστών. Χάρη στον ηρωισμό, στην πάλη και τη σκληρή δουλειά πολλών γενιών Ελλήνων κομμουνιστών, το επαναστατικό κόμμα των Ελλήνων εργατών έγινε ένα από τα πιο ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα, αποτελεί ελπίδα για όλους τους κομμουνιστές του κόσμου. Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα τρέφει βαθύ σεβασμό για τον αγώνα σας για ελευθερία και ειρήνη. Το ΚΚΕ δεν εγκατέλειψε τις επαναστατικές του παραδόσεις και αρχές κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία και ηγήθηκε του αντιπολεμικού κινήματος. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ την πολύτιμη συμβολή του ΚΚΕ στη διεθνή συνεργασία των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Οι τακτικές διεθνείς συναντήσεις, ο κοινός αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό έχουν ενισχύσει την πίστη μας στο διεθνισμό και την αλληλεγγύη. Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη που παρείχατε στο κόμμα μας, όταν τα αστικά δικαστήρια ήθελαν να στείλουν φυλακή τους ηγέτες μας. Συμμεριζόμαστε τις απόψεις σας, όσον αφορά τα βασικά ζητήματα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια στον καπιταλισμό. Να μην εγκαταλείψουμε το χρέος μας απέναντι στο μαρξισμό - λενινισμό. Να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα. Να δυναμώσουμε τον προλεταριακό διεθνισμό. Είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ