Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πετσοκόβονται πρόνοια και εργασιακά δικαιώματα

Συνάντηση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και του Κ. Αλυσανδράκη, μέλους της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, με τους εργαζόμενους στη «Μέριμνα»

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «Μέριμνας»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «Μέριμνας»
Σε πετσόκομμα της εργασίας και των δικαιωμάτων τους οδηγούνται 70 εργαζόμενοι της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μέριμνα» που λειτουργεί εννέα δομές πρόνοιας στα Γιάννενα καθώς εξωθούνται να υπογράψουν συμβάσεις τετράωρης απασχόλησης για να συνεχιστεί η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής. Οι εργαζόμενοι των τριών δομών ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ εξέφρασαν τη δικαιολογημένη ανησυχία τους σε κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ που τους επισκέφτηκε με επικεφαλής τον βουλευτή και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Κώστα Αλυσανδράκη.

Η «Μέριμνα» λειτουργεί από το 2002 με χρηματοδοτούμενα προγράμματα κατά 75% από την ΕΕ. Τα προγράμματα έληξαν τον Αύγουστο με αποτέλεσμα οι 70 εργαζόμενοι να είναι μετέωροι και να αποδειχτούν «φούμαρα» οι διαβεβαιώσεις - πριν ένα μήνα - από τις νομαρχιακές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Στις δομές των ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ υπάρχουν 75 παιδιά νοητικής κυρίως στέρησης που προέρχονται και από περιοχές εκτός Ιωαννίνων (Αρτα, Κόνιτσα, Ασφάκα, Ροδοτόπι).

Σ' αυτήν την πολιτική απαξίωσης και υποβάθμισης των δομών πρόνοιας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των αποδεκτών των υπηρεσιών αυτών, «βάζουν πλάτη» οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σε επίπεδο νομαρχίας και περιφέρειας. Η νομαρχία παρατείνει την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα ως τον Οκτώβρη, προκρίνοντας τη λειτουργία - και πάλι με ημερομηνία λήξης - μόνο των δομών που αφορούν τα ΚΔΑΠ - ΑμΕΑ. Από την άλλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος προκαλεί τους εργαζόμενους αναφέροντας πως θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι υπέγραψαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεν είναι δυνατό να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι.

Ο Κώστας Αλυσανδράκης δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα προσπαθήσει, μέσα και έξω από τη Βουλή, να αναδείξει το ζήτημα. Υπογράμμισε ότι η παραπάνω απόφαση αναδεικνύει τα αποτελέσματα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υποβαθμίζουν και παραδίδουν τις δομές κοινωνικής πρόνοιας στην επιχειρηματική δράση με άμεσο ή και συγκαλυμμένο τρόπο (φιλανθρωπικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων ή των δήμων) σε βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας με επιπτώσεις και στην παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών. Επίσης, κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν από κοινού με τους γονείς, σε συμπόρευση με το εργατικό λαϊκό κίνημα, και να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία, δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόνοιας με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε συνέντευξη Τύπου της ΝΑΣ ο νομαρχιακός σύμβουλος Χρήστος Μεντής επεσήμανε τις σοβαρές ευθύνες των νομαρχιακών παρατάξεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν και να μην υπογράψουν την 4ωρη απασχόληση, να μην βάλουν οι ίδιοι ταφόπλακα στην εργασία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ