Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ» - «ΘΩΡΑΚΑ»
Επέκταση των ΣΔΙΤ στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών

Εκχωρούνται σε ιδιώτες η Εντατική Θεραπεία και η Επείγουσα Ιατρική, την ώρα που η κυβέρνηση κρατά κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ

Την κερκόπορτα για την εκχώρηση της Εντατικής και της Επείγουσας Ιατρικής των δημόσιων νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα, διευρύνοντας έτσι τις Συμπράξεις (ΣΔΙΤ) και στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, άνοιξε η κυβέρνηση με την απόφασή της να εγκρίνει τη συμφωνία του μεγαλύτερου «Ευαγγελισμού» με το Κοινωφελές Ιδρυμα «Θώραξ», που είναι ΝΠΙΔ. Ετσι, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της - όπως και του ΠΑΣΟΚ - για το γεγονός ότι διατηρούν την τελευταία δεκαετία, λόγω έλλειψης προσωπικού, κλειστές 150 κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μεταξύ των οποίων και 4-6 στον «Ευαγγελισμό».

Η συμφωνία του «Ευαγγελισμού» με το ΝΠΙΔ στηρίχτηκε στο νόμο 3370/2005 (ΦΕΚ Α' 176), αλλά για την προώθησή της απαιτούνταν η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και η έγκρισή της απ' τον υπουργό Υγείας. Στον «Ευαγγελισμό» το θέμα ήρθε για συζήτηση στις 3.7.2008, αλλά αναβλήθηκε λόγω μη συμφωνίας της Ιατρικής Υπηρεσίας. Η αναβολή συνοδεύτηκε με τη ρητή δήλωση του εκλεγμένου εκπροσώπου των γιατρών Ηλία Σιώρα ότι θα διαφωνήσει από θέση αρχής με την παραπάνω επιλογή, όποτε και αν τεθεί σε συζήτηση.

Στην επόμενη όμως συνεδρίαση που πάρθηκε και η απόφαση, ο Ηλίας Σιώρας απουσίασε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των γιατρών τάχτηκε υπέρ της συμφωνίας. Ακολούθησαν αρνητικές για τη συμφωνία αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων και της πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του «Ευαγγελισμού». Ομως, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ενέκρινε τη συμφωνία με απόφασή του που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ Β' 2015/30.9.2008).

Η συμφωνία του «Ευαγγελισμού» με τον «Θώρακα», μεταξύ των άλλων, προβλέπει τη συνεργασία «στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα και ειδικότερα τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στον τομέα της Εντατικής θεραπείας καθώς και τη βελτίωση και ανάπτυξη λοιπών κλινικών ή εργαστηρίων του "Ευαγγελισμού"».

Δηλαδή, εκχωρείται το εκπαιδευτικό έργο και η επιστημονική έρευνα. Το «κόστος του απαιτούμενου λειτουργικού εξοπλισμού και των αμοιβών του εργατικού δυναμικού θα επιβαρύνει τον "Θώρακα" το δε κόστος των αναλώσιμων υλικών θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Α' Κλινικής Εντατικής θεραπείας». Η παραπάνω κλινική είναι πανεπιστημιακή, στην οποία είναι διευθυντής ο διοικητής του «Θώρακα».

Τέλος, ο «Θώρακας» θα μπορεί να παρέχει «δωρεάν υπηρεσίες στον "Ευαγγελισμό"... μέσω χορηγιών ιδιωτών ή οργανισμών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για την κατασκευή ή ανακαίνιση κτιριακών εγκαταστάσεων και την αγορά ιατρικού εξοπλισμού του "Ευαγγελισμού"».Μ' άλλα λόγια, με όχημα τις χορηγίες, μπορούν να προωθηθούν τα συμφέροντα επιχειρηματιών στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ