Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ - 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ
Πιο ικανοί να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων

Λίγους μήνες πριν την πραγματοποίηση της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας, του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Μια βδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το Συνέδριο του Κόμματος και μια βδομάδα πριν τη δημοσιοποίηση των Θέσεων της ΚΕ για το Σοσιαλισμό. Η προσυνεδριακή δραστηριότητα ξεκίνησε. Με τους πιο αισιόδοξους όρους, με εμφανή την ορμητική μαχητικότητα των Κομματικών και ΚΝίτικων δυνάμεων, όπως καταγράφηκε και από την αυξημένη κυκλοφορία του «Ρ» της περασμένης Κυριακής, με τον οποίο κυκλοφόρησαν και οι Θέσεις της ΚΕ.

«ΚΚΕ Ισχυρό - 18ο Συνέδριο Αντεπίθεσης». Το σύνθημα του Συνεδρίου του Κόμματος φέρνει στο προσκήνιο ξεκάθαρα την απαίτηση: Για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για Κόμμα ικανό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αξιοποιήσει τις προϋποθέσεις που ήδη υπάρχουν για μια δυναμική πορεία, για να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο.

Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα

Το κάλεσμα σε αντεπίθεση απευθύνεται πρώτα και κύρια στα ίδια τα μέλη του Κόμματος. Οι κομμουνιστές έχουν στα χέρια τους ισχυρά όπλα που μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν για να γίνει πράξη το σύνθημα του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος. Εφαλτήριο αποτελεί η πείρα των προηγούμενων χρόνων, από την ανασυγκρότηση του Κόμματος μέχρι σήμερα. Στέρεο έδαφος είναι τα συγκεκριμένα βήματα που έχουν γίνει για την υλοποίηση των καθηκόντων που έχουν θέσει τα προηγούμενα Συνέδρια και τα μετρήσιμα βήματα από το 17ο Συνέδριο.

Η μεγαλύτερη ικανότητα του ΚΚΕ να δουλεύει με τη στρατηγική, να εξειδικεύει τη γενική του πολιτική γραμμή, οι κατακτήσεις που μετριούνται στην κομματική δράση, στην ανάπτυξη της θεωρίας, στη δημιουργία και το στέριωμα των συσπειρώσεων που εντάσσονται στην κατεύθυνση της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, στο κέρδισμα νέων συνειδήσεων στην πάλη για ριζοσπαστικές αλλαγές, αποτελούν ισχυρά όπλα στη συλλογική φαρέτρα των κομμουνιστών.

Παράλληλα, τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από το 17ο Συνέδριο, εκφράζεται πιο έντονα και πιο ανάγλυφα η τάση απεγκλωβισμού μεγάλων τμημάτων της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας, από το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, η οποία εκφράστηκε και στις περσινές εθνικές εκλογές. Ταυτόχρονα, όλο και πιο συχνά και έντονα εκφράζεται η αυξημένη δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους, στα πλατιά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία από την ακολουθούμενη πολιτική. Στην ανάπτυξη και έκφραση αυτών των διεργασιών έχει συμβάλει η πολιτική και η δράση του Κόμματος όλα τα προηγούμενα χρόνια, η συστηματική προσπάθεια να απεγκλωβίζονται μάζες λαού και νεολαίας από τα ψευτοδιλήμματα και τους συμβιβασμούς, από τα ανέξοδα κανάλια διάσωσης ενός συστήματος που σαπίζει. Ωστόσο, αυτές οι διεργασίες που υπάρχουν στο λαό, δεν εκφράζονται πάντα με στήριξη και ενίσχυση του ΚΚΕ, ούτε έχουν κάθε φορά αποκρυσταλλώματα στη συσπείρωση δυνάμεων στην ανάπτυξη της πάλης για ριζοσπαστικές αλλαγές. Παραμένουν όμως η «μαγιά» που το ΚΚΕ μπορεί να αξιοποιήσει, προκειμένου η συνέχεια να σηματοδοτηθεί από μια ακόμα πιο δυναμική πορεία του Κόμματος.

Να αξιοποιήσουμε την ανοδική πορεία του Κόμματος

Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, ικανό να στέκεται στο ύψος των απαιτήσεων που διαμορφώνονται κάθε φορά. Με όπλο τα βήματα που έχουν γίνει και οδηγό τη στρατηγική του Κόμματος, η αυξημένη απαιτητικότητα για ανέβασμα της ποιότητας της δουλειάς πρέπει να διαπερνά όλες τις κομματικές και ΚΝίτικες δυνάμεις. Το 18ο Συνέδριο να σηματοδοτήσει τη στροφή στη δράση, την αποβολή των όποιων αδυναμιών και υποχωρήσεων.

Η αποφασιστική στροφή στη δράση μας, που σηματοδοτεί την αντεπίθεση, μετριέται στην κομματική οικοδόμηση σε χώρους δουλειάς, στην ενίσχυση του Κόμματος με νέες δυνάμεις από την εργατική τάξη που κάνουν το βήμα και εντάσσονται στην οργανωμένη επαναστατική πρωτοπορία της τάξης τους. Μετριέται στην ενίσχυση των γραμμών του Κόμματος από τη νεολαία, από νεαρούς εργάτες και νέους που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Μετριέται στο στέριωμα των συσπειρώσεων, που έχουν δημιουργηθεί στην κατεύθυνση συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Μετριέται ακόμα στην αξιοποίηση και διάδοση του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ, του πολιτικού βιβλίου, στο ατσάλωμα του κάθε κομμουνιστή, στη βαθιά μελέτη και κατάκτηση των θέσεων του Κόμματος, των θεωρητικών αναλύσεων και των πολιτικών εκτιμήσεων. Η μελέτη, η ιδεολογική θωράκιση, ενταγμένες στην καθημερινή πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, είναι αποφασιστικά στοιχεία για την αύξηση της ικανότητας εξειδίκευσης της τακτικής σε κάθε φάση, σε κάθε σκαμπανέβασμα και επιτυχούς ανταπόκρισης στις απαιτήσεις που ο ίδιος ο αγώνας θέτει.

Αυτή η απαιτητικότητα δεν περιορίζεται σε ορισμένα στελέχη, μέλη ή Οργανα του Κόμματος, αλλά διαπερνά όλο το κομματικό και ΚΝίτικο δυναμικό, κάθε μέλος του Κόμματος και της ΚΝΕ, που πρέπει να μπορεί να ερμηνεύει σωστά κάθε φορά την πολιτική και την τακτική των δυνάμεων της αστικής τάξης. Να μπορεί να διακρίνει το κύριο, να μπορεί να διαμορφώνει την τακτική κάθε φορά ανάλογα με τις συνθήκες πάντα όμως σύμφωνα με τη στρατηγική του ΚΚΕ. Να μπορεί να συσπειρώνει και να κινητοποιεί δυνάμεις, προσανατολίζοντας τις διεκδικήσεις σε ριζοσπαστικές αλλαγές.

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριό του αναλύουν συγκεκριμένα την κατάσταση σήμερα στο διεθνές και το εσωτερικό στερέωμα, κάνουν τον απολογισμό της δράσης του Κόμματος από το προηγούμενο συνέδριο και θέτουν τα καθήκοντα για την επόμενη τετραετία. Η βαθιά μελέτη των Θέσεων της ΚΕ, η συμβολή κάθε μέλους του Κόμματος και της ΚΝΕ στην προσυνεδριακή διαδικασία, είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα του Συνεδρίου, για να μη μείνει κενό γράμμα η αντεπίθεση. Αλλωστε, η κατακτημένη πείρα, τα βήματα που σημειώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, περνούν μέσα από τη δράση των κομματικών οργανώσεων και αυτή η πλούσια πείρα είναι προς αξιοποίηση.

Ισχυρό ΚΚΕ, προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του κινήματος

Η έκφραση κρισιακών φαινομένων στην παραγωγή, οι δυσκολίες του συστήματος της δικομματικής εναλλαγής να απορροφήσει ανώδυνα τους κραδασμούς, τα νέα σενάρια που βρίσκονται στα σκαριά για τον εγκλωβισμό της λαϊκής αντίδρασης σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά και οι θετικές διεργασίες που υπάρχουν στο λαό, αυξάνουν τον πήχη των απαιτήσεων. Οχι με στόχο στενά εκλογικό, όχι απλά για να μετρήσει περισσότερες ψήφους και υψηλότερα ποσοστά το ΚΚΕ, παρ' όλο που και αυτή η πλευρά έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία και στέλνει ηχηρό μήνυμα. Κύριος στόχος είναι η ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ώστε και το ίδιο να είναι δυνατό, απαλλαγμένο από συμβιβασμένες ηγεσίες και να μπορεί να αντιπαρατεθεί στα σχέδια διάσωσης και διαιώνισης της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Ουσιαστικός παράγοντας για την ανασυγκρότηση και τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος είναι η ισχυροποίηση του Κόμματος, το κέρδισμα μαζών με την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ και η ενίσχυση της κοινής δράσης εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μη δοθεί «φιλί ζωής» σε ένα σύστημα που σαπίζει, να μην καταφέρει ο ταξικός αντίπαλος να ξεγλιστράει από τις δυσκολίες επειδή το κίνημα δεν είναι ικανό και δυνατό.

Γι' αυτό και το σάλπισμα σε αντεπίθεση έχει από αυτήν την άποψη κι άλλους αποδέκτες: Την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τις γυναίκες. Ολους εκείνους που υποφέρουν από τη γιγάντωση των μονοπωλίων, από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, από την αυξανόμενη εκμετάλλευση. Ολους τους προοδευτικούς ανθρώπους, είτε συμμετείχαν είτε είχαν αποστασιοποιηθεί από τους αγώνες. Είναι ένα μαζικό κάλεσμα σε κοινό αγώνα, σε ενιαία αντεπίθεση και σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων.

Αυτό το κάλεσμα απλώνει πλατιά το ΚΚΕ και με τη διάδοση των Θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο, με την ανάπτυξη συζήτησης και διαλόγου με τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία. Ενα κάλεσμα που βασίζεται στη μεγαλύτερη ωριμότητα του Κόμματος, στο ατσάλωμά του, στην αυξημένη του ικανότητα για μια νέα δυναμική πορεία, για ένταση της ταξικής πάλης. Κάλεσμα που στοχεύει στη συσπείρωση ολοένα και περισσότερων δυνάμεων στην πάλη για τη ρήξη με τα μονοπώλια και την ανατροπή της εξουσίας τους, για να ανοίξει ο δρόμος για το πέρασμα από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας.

Ακριβώς επειδή το κάλεσμα σε αντεπίθεση απευθύνεται και στους εργαζόμενους, στο λαό, στη νεολαία, μπροστά στο 18ο Συνέδριο ξεδιπλώνεται μια πλατιά εξόρμηση σε όλο το λαό με εφόδιο τις Θέσεις της ΚΕ. Για να ανοίξει μια πλούσια συζήτηση, να γίνει γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και διάλογος στη βάση των πραγματικών συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Μια συζήτηση που δεν πρέπει να αφήσει απ' έξω κανένα λαϊκό σπίτι. Γιατί αφορά τους εργαζόμενους η ανάλυση που κάνει το ΚΚΕ για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, αφορούν τους εργαζόμενους οι Θέσεις του ΚΚΕ. Γιατί η πολιτική του Κόμματος, οι θέσεις και οι διεκδικήσεις που προβάλλει, διατυπώνονται έχοντας στο επίκεντρο τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, έχοντας στην καρδιά τους το δρόμο για την υλοποίηση αυτών ακριβώς των συμφερόντων. Και οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές, τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ πρέπει, μελετώντας τις Θέσεις της ΚΕ, να εξασφαλίσουμε την ικανότητα εκλαΐκευσής τους, την ικανότητα να συζητάμε για να γίνουν κτήμα του λαού και της νεολαίας. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για την αντεπίθεση. Είναι όπλο στον αγώνα ενάντια στην πλουτοκρατία.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ