Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ.
Πασχίζουν για να γιατρέψουν τις πληγές του καπιταλισμού

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πώς οι στυλοβάτες, οι υμνητές, οι απολογητές και οι κάθε λογής πολιτικοί «διαχειριστές» του καπιταλισμού στη χώρα μας ήρθαν με μια ομοβροντία προτάσεων, θέσεων και δηλώσεων να «συνδιαχειριστούν» τα κρισιακά φαινόμενα που εκδηλώνονται στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κοινή συνισταμένη και κεντρική επιδίωξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. είναι να παραποιήσουν τις αιτίες της οικονομικής κρίσης. Αν και γνωρίζουν πολύ καλά ο καθένας από το «πόστο» που είναι ταγμένος - από την αστική τάξη, για να υπερασπίζεται τον καπιταλισμό - ότι δεν πρόκειται για μια κρίση που αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (σ' αυτό εμφανίστηκε, αλλά είναι κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου, δηλαδή η εκδήλωσή του είναι στην παραγωγή), επιδιώκουν να οριοθετήσουν τα αίτιά της στη «στρεβλή» λειτουργία του με μοναδικό στόχο: Να αθωώσουν τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τον καπιταλισμό ως σύστημα. Οταν η κρίση έχει σχέση με το γεγονός ότι η παραγωγή είναι κοινωνική αλλά η ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της είναι ατομική-καπιταλιστική, γι' αυτό η κρίση είναι σύμφυτη με τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, οι αντιφάσεις του οποίου οξύνονται στο έπακρο.

Φυσικά τα «επιχειρήματα», που χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τα αστικά «ιδεολογήματά» τους, έχουν φροντίσει να έχουν φραστικές διαφοροποιήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί στην επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων. Πίσω όμως από τα «λογύδρια» που χρησιμοποιούν για να αναδείξουν ο καθένας από την πλευρά του τα αίτια της κρίσης, με άλλα «λόγια» και «συνθήματα» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπόσχονται, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητούν: Κρατικές παρεμβάσεις και επιχορηγήσεις με άφθονο και δωρεάν κρατικό χρήμα προκειμένου να διασφαλιστεί η «ομαλή» λειτουργία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους είναι ενδεικτικές:

-- Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αφού αποδίδουν τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε «άπληστους γιάπηδες»(!) προσπαθούν να καταξιωθούν ως πιο φερέγγυοι διαχειριστές της κρίσης στη χώρα δίνοντας εξετάσεις διασφάλισης των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου και γενικότερα της ολιγαρχίας. «Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο», δήλωσε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής την περασμένη Δευτέρα.

-- Το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του υποστηρίζουν ότι η κρίση «είναι αποτέλεσμα της απουσίας ρύθμισης και ελέγχου από το κράτος και τους δημοκρατικούς θεσμούς»(!) και των «νεοφιλελεύθερων επιλογών», προβάλλουν τις «σοσιαλδημοκρατικές» τους προτάσεις αναζητώντας από την αστική τάξη το χρίσμα του καλύτερου διαχειριστή και αναλαμβάνουν σαφέστατες εγγυήσεις απέναντι στο τραπεζικό και το μεγάλο κεφάλαιο. «Το ΠΑΣΟΚ αξιόπιστα και σήμερα καταθέτει προτάσεις που θωρακίζουν την ελληνική οικονομία απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που καθιστούν αλώβητο το τραπεζικό σύστημα», τόνισε με τη σειρά του στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου.

-- Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας και ο Αλ. Αλαβάνος αφού καταγγέλλουν τους «κερδοσκόπους και τους τυχοδιώκτες» της αγοράς που ευθύνονται για την κρίση(!) και ισχυρίζονται ότι «δεν είναι μονόδρομος η επιλογή της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς», ως έτεροι εγχώριοι εκφραστές της σοσιαλδημοκρατίας αναζητούν ...«φιλολαϊκές λύσεις» σε «κεϊνσιανά μοντέλα» κρατικής παρεμβατικότητας. Παρουσιάζοντας το αστικό κράτος σαν «ταξικά ουδέτερο» και αποκρύπτοντας ότι μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα λειτουργεί σαν κεντρικός εκφραστής των συμφερόντων όλων των κεφαλαιοκρατών, ο μεν Αλ. Αλαβάνος προτείνει «ισχυρή παρουσία του δημοσίου στο τραπεζικό τομέα», ο δε Αλ. Τσίπρας αναρωτιέται: «Θα συζητήσουμε σήμερα για την ανάγκη στον τραπεζικό τομέα, στον χρηματοπιστωτικό τομέα να υπάρξει δημόσια παρέμβαση και να υπάρχει ρυθμιστική παρέμβαση μέσω μιας τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο;»... Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ενισχύοντας αυτή τη λογική, η «Αυγή» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο: «Περισσότερο κράτος στην οικονομία».

-- Ο ΛΑ.Ο.Σ. διά στόματος προέδρου του, Γ. Καρατζαφέρη, αφού πρώτα με λαϊκίστικους αφορισμούς καταγγέλλει τα πάσης φύσεως αδηφάγα «γκόλντεν μπόις» που λυμαίνονται τους «κόπους» του λαού, στη συνέχεια δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στους νόμους της αγοράς αλλά και στις αναγκαίες παρεμβάσεις του αστικού κράτους για την ενίσχυση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου προτείνει: «Να υπάρχει μια ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλιών της αγοράς αλλά να υπάρχει και μια προστατευτική ομπρέλα από πάνω από το κράτος».

Γίνεται φανερό ότι οι φραστικές τους αποκλίσεις που αφορούν στα αίτια τα οποία οδήγησαν στην κρίση πάνε να συγκαλύψουν και τα αίτια και τους αίτιους και το ποιος πληρώνει το μάρμαρο. Γίνεται όμως ταυτόχρονα εύκολα αντιληπτό ότι οι προτάσεις τους κινούνται στην κατεύθυνση των «κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων». Η σύμπλευσή τους δεν είναι τυχαία, αφού έρχεται για να προετοιμάσει το έδαφος. Η αστική τάξη, αν η κρίση επεκταθεί, θα επιδιώξει και την κρατικοποίηση σημαντικών κλάδων της οικονομίας.

Το έργο στη χώρα μας το έχουμε ξαναδεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όταν με χρήματα του ελληνικού λαού, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, «κρατικοποίησαν» μια σειρά από προβληματικές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στην παρούσα φάση οι κεφαλαιοκράτες, όταν θα φτάσει η κρίση στην Ελλάδα, θα απαιτήσουν αρχικά γερές οικονομικές ενισχύσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» φροντίζουν να συνταχθούν με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων.

Εχοντας σαν κεντρική επιδίωξη την υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και τη διεύρυνση της κερδοφορίας του, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, με την ψήφο τους (και ο ΛΑ.Ο.Σ. αργότερα), δίνοντας την προγραμματική τους συγκατάθεση, προώθησαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στηρίζοντας την «απελευθέρωση» των αγορών, την «ελεύθερη διακίνηση» του κεφαλαίου, με στόχο την εξασφάλιση της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» του τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου.

Σήμερα, που η όξυνση των ανταγωνισμών των μονοπωλίων οδήγησε την καπιταλιστική οικονομία σε κρίση και οι κεφαλαιοκράτες απαιτούν άλλου τύπου παρεμβάσεις από το αστικό κράτος, οι πολιτικές δυνάμεις που αγωνιούν για τη διάσωση του καπιταλισμού έσπευσαν να πάρουν θέσεις. Οχι ενάντια στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου. Αλλά για τη γενναία χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το κράτος, για να σώσουν από την καταστροφή της κρίσης όσες εκτιμούν ότι πρέπει να σωθούν, ιδιαίτερα δε τις τράπεζες.

Ολοι οι υπερασπιστές του μονοπωλιακού καπιταλισμού, ανοιχτοί και συγκαλυμμένοι, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουν σχέδια και προτάσεις περί ενός «σχεδιασμένου καπιταλισμού» με σκοπό την εξαπάτηση των λαϊκών μαζών και τον εξωραϊσμό του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Επιδιώκοντας να κρύψουν ότι η κυριαρχία των μονοπωλίων δεν εξαλείφει αλλά οξύνει την αναρχία της παραγωγής και δεν απαλλάσσει αλλά, αντίθετα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την καπιταλιστική οικονομία σε κρίσεις, υπόσχονται «μεταρρυθμίσεις» και «αστυνομική επίβλεψη» των μονοπωλίων, των τραστ και των τραπεζικών ομίλων, μέσω των κρατικών μηχανισμών. Αραγε, ποιον κοροϊδεύουν; Τι προσπαθούν να κρύψουν;

Η κυβέρνηση όταν επικαλείται την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων σαν την «ασπίδα» που θα θωρακίσει την ελληνική οικονομία απέναντι στα φαινόμενα της κρίσης, ουσιαστικά προαναγγέλλει την προώθηση νέων αντιλαϊκών και αντιδραστικών μέτρων που θα κατεδαφίσουν ακόμα παραπέρα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, εξασφαλίζοντας στους μεγαλοεπιχειρηματίες εκείνες τις συνθήκες ώστε να λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο το μόχθο των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό ειδικά την περίοδο των κρίσεων. Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, στηρίζοντας ακριβώς αυτή την πολιτική στόχευση, ζήτησε την άμεση προώθηση των κατευθύνσεων της «Στρατηγικής της Λισαβόνας».

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σπέρνοντας τις γνωστές αυταπάτες της «σοσιαλδημοκρατίας» υπόσχονται ότι θα «βάλουν κανόνες στις αγορές»! Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι θα «προσαρμόσει την παγκοσμιοποίηση στον άνθρωπο, και όχι τον άνθρωπο στην παγκοσμιοποίηση»(!), ενώ ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι δε θα ...ανεχτεί «οι τράπεζες να είναι πάνω από την κοινωνία»! Και πώς θα το κάνει; Θα βάλει τον άνθρωπο πάνω από τους τραπεζίτες; Δεν ξέρει ή δουλεύει την κοινωνία; Οι θιασώτες του καπιταλιστικού συστήματος, αρπάζοντας την ευκαιρία, επιδιώκουν να εξαπατήσουν τα λαϊκά στρώματα. Μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις περί «ρυθμίσεων» το ΠΑΣΟΚ σερβίρει τη μικροαστική, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την οπορτουνιστική και οι δυο μαζί τη βαθιά αντιδραστική θέση ότι μέσα στα πλαίσια του συστήματος μπορούν να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν ότι με την πολιτική τους στηρίζουν τη διαιώνιση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και άρα και τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Η αγωνία τους είναι κοινή: Να διασώσουν το καπιταλιστικό σύστημα. Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα είναι υπέρμαχος της σωτηρίας του. Γι' αυτό παρομοίασε την αγωνία του για το πού πάει ο καπιταλισμός με άνθρωπο που αιμορραγεί και αντί να γιατρέψουν την αιτία της αιμορραγίας του, του βάζουν αίμα! Τόσο αριστερός ο σύγχρονος! Γνωρίζουν ότι η κρίση θα οδηγήσει σε υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου και αναπόφευκτα σε νέα δεινά για τα λαϊκά στρώματα. Προκειμένου να μη θιγούν τα όσια και τα ιερά του συστήματος υπόσχονται παρεμβάσεις και ρυθμίσεις. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα. Οι παρεμβάσεις δεν αφορούν στη δική του ευημερία, αφού έρχονται για να στηρίξουν ακριβώς ένα σύστημα που εδώ και αιώνες τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι τον καρπώνονται οι κεφαλαιοκράτες. Η μόνη διέξοδος για την εργατική τάξη, το λαό, είναι η πάλη για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους με κατεύθυνση την ανατροπή των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής, του καπιταλισμού.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι δείχνουν οι καταρρεύσεις των αμερικανικών τραπεζών; (2023-03-14 00:00:00.0)
Η διαφθορά έφερε την κρίση; (2012-12-06 00:00:00.0)
Ανατροπή η διέξοδος (2011-08-23 00:00:00.0)
Αυτοαποκαλύπτονται (2011-01-18 00:00:00.0)
Κοροϊδία και απάτη (2010-07-13 00:00:00.0)
Ο ΣΥΝ καλύφθηκε από τον Βγενόπουλο! (2008-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ