Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ξεκίνησε χτες η δίκη του πρώην προέδρου της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ, για τη σύσταση και συντονισμό «παράνομης οργάνωσης» που διοχέτευσε 6.500 τόνους όπλων στην Κροατία το 1991 και στον Ισημερινό το 1995 παραβιάζοντας τα διεθνή εμπάργκο εναντίον αυτών των δύο κρατών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Το ενδεχόμενο να απολύσει για πέντε χρόνια 15.000 υπαλλήλους, τους οποίους στη συνέχεια θα επαναπροσλάβει με τις πρότερες αποδοχές, εξετάζει η κρατική αεροπορική εταιρεία της Ινδίας, «Air India». Υποστηρίζει ότι το μέτρο θα είναι «προσωρινό», δεσμεύεται στην επαναπρόσληψη όσων αποχωρήσουν και τονίζει ότι το μέτρο είναι «εθελοντικό». Ανακοίνωση που έρχεται μετά από αυτή των 1.900 απολύσεων από την «Jet Air», τη μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της χώρας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στη Σομαλία προειδοποίησε χτες την Κένυα με επιθέσεις σε περίπτωση που εκπαιδεύσει 10.000 Σομαλούς φιλοκατοχικούς στρατιώτες. Νωρίτερα, Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν 22 Κορεάτες ναυτικούς που είχαν αιχμαλωτιστεί πριν ένα μήνα. Δεν έγινε γνωστό εάν αφέθηκαν έπειτα από καταβολή λύτρων.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Ανεπιθύμητος στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης είναι από χτες ο πρέσβης της Ολλανδίας, Κάρελ Βόσκουχλερ. Απελάθηκε χτες από τη σερβοβοσνιακή κυβέρνηση επειδή δήλωσε σε εφημερίδα ότι ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός Μίλοραντ Ντόντικ είναι δικτάτορας.

ΤΟΚΙΟ.-- Διατροφικό σκάνδαλο με μολυσμένα από φυτοφάρμακα λαχανικά ξεδιπλώνεται από χτες στην Ιαπωνία, όπου μία γυναίκα νοσηλεύτηκε με συμπτώματα όπως εμετοί και μούδιασμα στο στόμα. Αιτία; Κατανάλωσε κινέζικα πράσινα φασόλια απ' την εταιρεία «Νιτσιρέι Φουντς» που περιείχαν κατά 34.000 φορές πάνω από το επιτρεπτό επίπεδο το εξαιρετικά τοξικό φυτοφάρμακο διχλωρβός (dichlorvos). Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πάντως ότι δεν εντόπισαν ίχνη φυτοφαρμάκου στο συγκεκριμένο είδος διατροφής...

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Δικαστική έρευνα για τους δεκάδες χιλιάδες εξαφανισμένους του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και της 40ετούς δικτατορίας του στρατηγού Φ. Φράνκο διέταξε χτες ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν. Ο ίδιος διέταξε και το άνοιγμα των ομαδικών ταφών, ανάμεσά τους ο τάφος όπου είναι θαμμένος ο ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ξαναεκλέγεται με 89% στις προεδρικές εκλογές της Τετάρτης, με τη συμμετοχή να φτάνει το 77%. Διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασαν επιφυλάξεις ότι το καθεστώς δεν ανταποκρίθηκε σε όλες τις δεσμεύσεις του. Τα πέντε αντιπολιτευόμενα κόμματα μποϋκόταραν τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ